Móói staan ze niet, die 5 vitrines met allerlei parafernalia uit de laatste 50 jaar van Nederland in het prachtige Koninklijke Paleis in Amsterdam. Maar wat is het leuk om ter gelegenheid van het kroonjaar van Koning Willem-Alexander terug te gaan naar de de laatste vijf decennia.

Barend Servetshow uit oertijd televisie

50 jaar

Jomanda, ook zo’n fenomeen uit de vorige eeuw.

En voor wie dat ver voor zijn tijd is, onthullend. “Een autoloze zondag? Daar had ik nog nooit van gehoord,” aldus een twintiger. Terwijl hij het zegt, kijkt hij naar televisiebeelden van IJf Blokker uit de Barend Servetshow kijkt alsof het de oertijd betreft.

Hulde aan bloemisten voor verjaardagsfeestje

Onder het toeziend oog van de Stedemaagd betreden we de grote Burgerzaal. De 50 uren gratis opening van het Paleis op de Dam past helemaal in de geschiedenis van het gebouw. Al in de 18de eeuw mocht het volk na een staatsbanket van stadhouder Willem V drie dagen lang een kijkje nemen tussen de pracht en praal. In hun voetspoor kijken we nu naar een gedekte tafel met oranje boeketten.

50 jaar

Het staatsbanket, waaraan koning Willem-Alexander en koningin Máxima 150 landgenoten uitnodigden op 28 april.

Op een groot tv-scherm in het midden kunnen we zien hoe de tafel is gedekt voor het diner dat Koning Willem-Alexander gaf voor 150 landgenoten. op 28 april. Hulde aan de samenstellers van de prachtige (échte) boeketten die er staan.

Toni Alberti en Marokkaans strijkje

Achter ons maakt een Marokkaans ogende strijkje zich klaar om de veranderingen in onze maatschappij in de afgelopen 50 jaar te illustreren. Het klinkt prachtig in de hoge burgerzaal.

 

50 jaar

Het Marokkaans ogende strijkje in de statige Burgerzaal.

Terwijl  Frederik Hendrik en Maurits vanuit hun lijsten streng neerkijken, houdt even verderop Toni Alberti een praatje. Over zijn vader die op 13-jarige leeftijd op uitnodiging van de illustere acteur Johan Boskamp in Carré stond met vervalste persoonsgegevens. Werken mocht je namelijk pas op je 14de. En beroemd als Willy Alberti werd hij dan ook pas ná die tijd.

Kriskras door 50 jaar Nederland

Afgeleid door Toni’s optreden in een zijzaal, lopen we kriskras door de decennia van het leven van Willem-Alexander.  We turen naar de gouden medailles van Sven Kramer en Irene Wüst. Kijken bewonderend naar de opgezette stier Herman en worden een beetje weemoedig bij het horen van de tune van Studio Sport. Door de komst van commerciële televisie is de zondagbesteding in Nederland drastisch veranderd. “Gingen jullie altijd op zondag een eindje rijden?” vraagt de twintiger in ons gezelschap, “Moesten jullie dan niet naar de kerk?” Ik leg hem uit dat de katholieke kerk zo modern was, dat wij op zaterdagávond al naar de mis waren geweest.

50 jaar

Ook zo’n vrolijke herinnering uit de jaren zeventig. Mijn moeder deed niet mee aan deze nieuwerwetse gewoonte. Maar zij kwam dan ook uit Schiedam.

Van gulden, euro naar mobiel betalen in 50 jaar

Gut, wat waren die biljetten van 250 gulden eigenlijk mooi. En die van 1000 heb ik nooit in mijn handen gehad. Nu hebben we euro’s. En die zijn gereduceerd tot een getal op het mobiele betaalapparaat van de bediening op het terras. Daar koesteren we ons na afloop van het bezoek in een oud-Koninginnedagzonnetje. Een aanrader dus om in dat prachtige paleis op de Dam even bij 50 jaar ontwikkelingen stil te staan. Het kan nog. Want de tentoonstelling is vanaf 5 mei tot en met 14 mei tegen de reguliere toegangsprijzen van het Paleis te bezoeken.