De feestdagen zijn weer achter de rug en duizenden mensen hebben opnieuw het voornemen gezonder te leven en te eten. Bij meerdanvijftigers is het niet alleen een kwestie van kilo’s kwijtraken maar ook om onopvallende bedreigingen van onze gezondheid het hoofd te bieden. Zoals cholesterol. Met het verstrijken van de jaren neemt deze vetstof in ons bloed toe.

Meerdanvijftig.nl besteedt regelmatig aandacht aan gezondheidsonderwerpen. Zo schreven we al eerder over het belang van gezonde voeding, het bestrijden van diabetes 2 en het belang van vitamine D. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Happyhealty.nl.

Van de groep 50 tot 59-jarigen heeft meer dan 30% van de Nederlanders een te hoog cholesterol. Voor de groep 40 tot 49-jarigen ligt dit percentage nog tussen de 10% en 15%. Een verhoogd cholesterol is een indicatie van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. En die veroorzaken 29% van alle sterfgevallen. Leeftijd is slechts één van de factoren die bijdragen aan een hoger cholesterol en het is er eentje waarop je geen invloed kunt oefenen. Op veel factoren kan je échter wel invloed uitoefenen.

Leefstijl en medicijnen van invloed op cholesterol

Op enkele uitzonderingen na is een te hoog cholesterol het gevolg van de leefstijlgewoonten. Denk hierbij aan voeding, overgewicht, beweging en roken. Onder voeding valt ook het gebruik van alcohol. Andere factoren zijn medicijnen, een traag werkende schildklier en diabetes type 2 (al heeft dit ook weer met voeding te maken).

Alcohol,  weinig beweging en overgewicht risicofactoren

Er is een sterke correlatie tussen buikvet en een hoog cholesterol. Het gaat hierbij met name om vet dat rondom de organen – de lever in het bijzonder – ligt opgeslagen. Het aanpakken van eventueel overgewicht is daarom een belangrijke eerste stap. Mensen die 2 of meer consumpties alcohol drinken hebben hogere triglyceridenwaarden (vetten in het bloed). Het algemene advies is om bij hoog cholesterol helemaal niet meer te drinken of om in ieder geval niet meer dan 1 glas (voor vrouwen) of 2 glazen (voor mannen) te drinken. Het is goed om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Dat kan in de vorm van een sport zijn of je kunt een stuk gaan fietsen of een stevige wandeling gaan maken. Met aanpassingen in het dieet kan echter de meeste winst worden behaald.

Met betere voeding minder medicijnen

Mocht je cholesterol verlagende medicijnen (zoals statines) voorgeschreven krijgen dan zullen deze op een gegeven moment niet meer nodig zijn, dit indien aanpassingen in het dieet succesvol worden doorgevoerd. Stop altijd in overleg met je behandeld arts met het gebruik van medicijnen en ga dit niet op eigen houtje doen.
Geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers zijn de boosdoeners.

Slecht voor je cholesterol

Het is belangrijk om te weten dat een hoog cholesterol wordt veroorzaakt door geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers en niet door het eten van vet zoals tot voor kort werd aangenomen. Met ons dieet zullen we daarom gefocust moeten zijn op het vermijden van voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten en/of toegevoegde suikers bevatten. Dit zijn voedingsmiddelen als:
– Wit en bruin brood
– Pasta
– Witte rijst
– Gebakken of gefrituurde aardappelen
– Koek
– Gebak
– Ontbijtgranen
– Snoepgoed
– Gezoete toetjes
– Frisdranken, vruchtensappen, drinkyoghurtjes

Goed voor je cholesterol

Deze bronnen van koolhydraten kunnen vervangen worden voor gezonde vormen van koolhydraten. Dat zijn:
– Zilvervlies rijst
– Quinoa
– Zilvervlies rijst
– Havermout
– Groenten
– Fruit
– Zoete aardappel (mist gekookt)

Twee vliegen in één klap

Heb je overgewicht dan doe je er goed aan om een dieet te gaan volgen. Bij een te hoog cholesterol kan je het beste een koolhydraatarm dieet gaan volgen. Door het wegnemen van koolhydraten uit je dieet val je niet alleen af maar pak je ook de oorzaak van het te hoge cholesterol direct aan. Twee vliegen in één klap!

Op het gebied van voeding en cholesterol valt er nog veel meer te vertellen. Wil je er meer over weten? Dat kan, lees het hele verhaal over hoog cholesterol verlagen op Happyhealty.nl.

Openingsfoto: Unsplash/amirali-mirhashemian