Een klein persberichtje in het voorjaar ter gelegenheid van de Museumweek. Meer aandacht was niet nodig voor de start van een ‘dating’site voor museumkaarthouders. “Binnen een week waren er al 700 oproepen geplaatst,” vertelt Ellen d’Hooge van de Museumvereniging en bedenker van de Museumkaart Match.

6000 mensen willen een Museumkaart Match

Ellen d’Hooge: “Drempel museum verder verlagen.”

Het idee borrelde op tijdens een brainstormsessie. “We zochten een manier om de drempel naar het museum nog verder te verlagen”, legt Ellen d’Hooge uit. “En we wilden meer binding creëren tussen de mensen met een museumkaart. Het is toch doodzonde dat mensen niet naar het museum gaan, omdat ze niet in hun eentje willen?” Inmiddels zijn er in een half jaar tijd al 5000 oproepen geplaatst en hebben er 6000 mensen gereageerd.

Gezelliger om met zijn tweeën naar museum te gaan

De Museumkaart Match was nog niet in de lucht of Miriam Claessens (65) uit Rotterdam had zich al opgegeven. Zo’n leuk idee vond ze het. “En al heel snel heb ik een meneer uit Oegstgeest gevonden die het ook gezelliger vindt om met zijn tweeën dan alleen naar een museum te gaan. Zijn vrouw werkt nog en kan daardoor niet altijd mee.” Ergotherapeute Miriam wel, want zij is sinds juni dit jaar gepensioneerd.

Wel zo veilig om in museum af te spreken

Museumkaart Match

Er was meteen een klik tussen Miriam en Martin: naar het museum gewoon gezellig.

 

“De eerste keer hebben we in de buurt afgesproken, bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Omdat hij zo’n wachtende houding had bij de entree, hadden we elkaar snel gevonden. En na het zien van een tentoonstelling over Egypte was er meteen een klik. Niet dat we bij elkaar over de vloer komen; het is echt samen naar een museum en dan weer terug naar huis. Helemaal prima!” Bang voor bijbedoelingen is Miriam niet. “Verkeerde intenties worden snel genoeg duidelijk en het is wel zo veilig om in het museum af te spreken.”

Door Museumkaart Match ook naar andere tentoonstellingen

Miriam is alleen maar vermaakt zich uitstekend. Ze staat op het punt om met een groep op vakantie naar Costa Rica te gaan, en ze heeft net als bij Museumkaart Match via een wandelsite wandelmaatjes opgeduikeld. Op de site van Museumkaart Match schreef ze bij haar profiel: “Ik zoek iemand die net als ik van moderne kunst houd.” Inmiddels heeft ‘museummatch’ Martin haar ook verleid om naar andere tentoonstellingen te gaan. “Laatst naar de Space Expo in Noordwijk, daar zou ik zelf niet op gekomen zijn!” Martin was niet de enige die op Miriams oproep reageerde.  “Ik kreeg ook een reactie van 2 dames maar die wilden niet zo ver reizen. En ik wil graag ook in andere musea in Nederland kijken. Maar ik heb nog een dame, waarmee ik binnenkort wil afspreken.” Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

‘Match’ tussen sociale media is ook geslaagd

In Amsterdam wordt bij de Museumvereniging instemmend geknikt. Men is zéér tevreden met het resultaat van de site. Zo is ook de ‘match’ tussen de sociale media en de musea die immer strijden tegen een stoffig imago geslaagd. Ellen d’Hooge: “In de leeftijdsgroep 19-35 heeft maar 9 procent een museumkaart maar een kwart van de oproepen op de site behoort tot die leeftijdsgroep. Dus het spreekt niet alleen 50plussers aan.”

Er kan nog veel meer met Museumkaart Match

Het platform heeft ook op een andere manier succes. Het Centraal Museum in Utrecht dat ook wel ‘gewone’ datingavonden organiseert, haakte aan bij de site. “Normaal ontvingen ze zo’n 20 tot 30 mensen. Maar op de avond speciaal voor kaarthouders waren de 100 plaatsen meteen overschreven.” Hartverwarmend vond Ellen d’Hooge de bijeenkomst in Utrecht. “Door de gedeelde interesse zag je dat mensen heel gemakkelijk contact met elkaar maakten. Er werden al snel telefoonnummers uitgewisseld. Soms leek het wel of mensen elkaar al heel lang kenden.” Inmiddels is op 14 september ook een dergelijke ontmoetingsavond geweest in het Dolhuys in Haarlem. En Ellen hoopt dat er nog veel meer initiatieven voortvloeien uit de Museumkaart Match.

Waarom ook geen Museumkaart Match in theater?

Miriam Claessens: “Ik ga dit ook aan de Schouwburg in Rotterdam voorstellen!”

Museumkaarthoudster Miriam Claessens is zo enthousiast dat ze het plan heeft om de schouwburg in Rotterdam aan te schrijven. “Want waarom doen ze daar ook niet zoiets? Alleen naar kunst kijken is niet zo naar, maar naar een voorstelling of een concert in mijn eentje, dat doe ik niet zo gauw. Sta je daar in de pauze met je kopje koffie tussen de mensen die allemaal mét elkaar uit zijn. Ook al ben ik niet eenzaam, daar voel ik me dan wel zo.”

Meer info: www.museumkaart.nl