Het loopneuzenseizoen is weer aangebroken. Maar welk virus kan me wat? Alleen de suggestie van de griepprik die ik heb gehaald voelt al als een onzichtbaar pantser tegen winterse ongemakken. Hoe bedrieglijk is het gevoel een goede weerstand te hebben! Daarom snap ik ook de vele reacties op mijn artikel over wel of geen griepprik. 5 meest voorkomende reacties over de griep onder de loep.

Ik ben ziek geworden door de griepprik

In de griepprik zitten dóde griepvirussen. Daarvan kun je dus niet ziek worden. Wel kun je een -zeer zeldzame- allergische reactie hebben op stoffen die in de prik worden gebruikt. En nee, daar is geen kwik of aluminium bij, zoals het gerucht de ronde doet op sociale media. Wel wordt er formaldehyde gebruikt om het griepvirus voor gebruik in het vaccin te doden. Daarvan kunnen na zuivering sporen in het vaccin achterblijven en in zeldzame gevallen geven die een allergische reactie. Overigens is de gebruikte hoeveelheid minder dan de formaldehyde die ons lichaam zelf aanmaakt. Onduidelijk is of narcolepsie (slaapziekte) nu wel of geen bijwerking is van de griepvaccinatie, zoals die in 2009 naar aanleiding van de Mexicaanse griep aan kinderen werd gegeven. Onderzoeken geven tegenstrijdige resultaten aan, waarbij de gedachte is dat de Mexicaanse griep zelf mogelijk als gevolg narcolepsie heeft.

Ik heb griep gekregen ná de griepprik

Ja, dat kan. De griepprik werkt pas zo’n twee weken na de inenting. In de tussentijd kunt u een griepvirus oplopen. Vooral mensen bij wie de weerstand toch al ernstig verzwakt is door ziekte, kan het ook zijn dat de griepprik niet afdoende beschermt. Bovendien helpt de griepprik dus niet tegen alle influenzavirussen. Het kan ook nog zijn dat we dénken dat we de griep hebben, maar in werkelijkheid is het een rhino(verkoudheids)virus. Dat kan dezelfde klachten als griep veroorzaken, zoals gewrichtspijn en koorts. Het verschil is als leek moeilijk te constateren, legt Mariëtte Hooijveld van het Nivel uit. Het Nivel registreert de griepmeldingen via de huisartsen en weet op basis daarvan of er sprake is van een epidemie of niet. Een aanwijzing voor een rhinovirus is het verdwijnen van de ernstigste klachten na zo’n dag of 3. Bij influenza duren die langer en zijn mensen minstens een week goed ziek.

Alleen huisartsen en farmaceuten worden beter van griepprik

“Tja”, hoor ik Mariëtte Hooijveld bijna schokschouderen aan de andere kant van de lijn. “Huisartsen doen echt wat voor die vergoeding per prik. Ze geven de inentingen niet alleen, ze moeten vaccins aanvragen, mensen aanschrijven, de administratie bijhouden en ons melden hoeveel mensen geweest zijn. Uiteindelijk is daarvoor het bedrag van 10 euro per inenting vastgesteld. En ja, de farmaceutische industrie verdient aan het griepvaccin. Dat doen ze ook aan de paracetamol die iedereen zonder verder nadenken koopt bij de drogist.”

Ik heb genoeg weerstand tegen de griep

Zelf besloten de griepprik toch te halen.

Gefeliciteerd! U doet er dan ook alles aan: goede voeding elke dag (dus geen alcohol en wel o.a. 2 ons groente per dag en 2 stuks fruit), u neemt voldoende rust per dag, u leeft hygiënisch dus u wast elke keer na in een openbare gelegenheid te zijn geweest, uw handen. Bovendien doet u ook genoeg aan beweging. Helaas zijn de meeste Nederlanders niet zulke modelmensen. Een drankje te veel, nachten slecht geslapen en een keer pizza laten thuisbezorgen en uw weerstand is niet langer optimaal. Zeker als u ouder bent dan 50. Bovendien zijn virussen slim, passen ze zich aan en weten ze al snel onze slijmvliezen te bereiken.

Zo erg is het toch niet, die griep?

Twee weken in bed goed uitzieken en dan kunt u er weer tegen… Bovendien bent u dan voortaan immuun tegen het griepvirus dat door uw verdediging is gebroken. Denkt u zo? Dan hoort u tot de mensen die kiezen voor het overleven door de sterksten. Wie heeft u tijdens de 14 dagen incubatietijd ontmoet, de hand geschud, gezoend of in welke uitgaansgelegenheid bent u geweest waardoor u uw griepvirus ook ongevraagd aan anderen ‘cadeau’ heeft gedaan? Mensen die onvoldoende weerstand hebben en niet alleen griep krijgen maar soms ook ernstiger complicaties als longontsteking. En daar mogelijkerwijs aan overlijden.
En misschien vindt uw werkgever het ook niet zo leuk als zijn werknemers in groten getale twee weken ziek zijn en vervolgens nog gammel op hun werk verschijnen. De Gezondheidsraad is daarom van mening dat de griepprik de Nederlandse samenleving meer oplevert dan dat hij kost. Ondanks alle discussies over de werking ervan.

Geen fatsoenlijk onderzoek naar griepprik

Op basis van wat mij is verteld en wat ik heb gelezen, heb ik dit jaar de griepprik het voordeel van de twijfel gegeven. Wat zou het fijn zijn, als er na 40 jaar griepvaccinatie eindelijk eens goed onderzoek wordt gedaan. Als er meer mensen in een jaar sterven is dat dan altijd aan griep te wijten (zoals nu wordt aangenomen)? Neemt door de griepprik het aantal overlijdens- en ziektegevallen af? Hoe vaak zit de samenstelling van de griepprik goed of fout bij de heersende influenzavirussen in een jaar? Op deze vragen heb ik geen sluitende antwoorden kunnen vinden. Dat men zich tot nu toe nog niet heeft ingespannen om een fatsoenlijke wetenschappelijk onderbouwing te leveren voor deze miljoenen verslindende overheidsuitgave aan de griepprik; ja, dat steekt me. En mij niet alleen, blijkt uit het dalend aantal mensen dat de griepprik haalt.