Nog steeds kan ik dromen van een leven in Parijs Modestad. Daarin veeg ik de kruimels van een croissant van mijn zojuist aangeschafte pret-a-porterblouse; een van mijn aankopen naar aanleiding van wat ik front row, op de eerste rij bij de modeshows gezien heb. Jammer genoeg heb ik mijn verwachtingen inmiddels bijgesteld. Als je de 50 bent gepasseerd, word je realistischer. Maar voor mijn werk bezoek ik af en toe musea in Parijs of bijzondere winkels en dan gaat de verbeelding toch even op de loop met me.

Parijs Modestad. Werkkamer YSL. Foto EG

In de werkkamer van Yves Saint Laurent

Lente in Parijs Modestad

Mode is niet mijn vak. Wel geniet ik van modetijdschriften en van YouTube filmpjes van de presentaties van Chanel in het Grand Palais. De modewereld blijft fascinerend, ook voor wie niet zelf bij de shows aanwezig kan zijn. Voor hen twee tips in Parijs waarin dit voorjaar mode centraal staat.

Musée Yves Saint Laurent net geopend

Mondriaan-jurk in Museum YSL.

Jurk als hommage aan Mondriaan.

In het beroemde hôtel particulier aan de Avenue Marceau is nu het Musée Yves Saint Laurent gevestigd (2017). Het is de plek waar Yves Saint Laurent zijn clientèle ontving en waar hij zijn kledingstukken ontwierp.

De salon voor ontvangst

Je gaat net als zijn clientèle de marmeren trap op naar de salon voor ontvangst. De gordijnen en het behang zijn allemaal zoals de beroemde mode-ontwerper het heeft achtergelaten. Een beetje stoffig zelfs. Na een korte introductiefilm over het leven en het werk van YSL volg je de route door zijn maison.

The Safari Jacket van YSL. Mode in retro-perspectief in Parijs. Foto: EG

Safari Jacket: ontwerp voor vrouwen geënt op mannenmode.

Terug naar de jaren ’70 en ’80

De bezoeker wandelt langs bekende YSL-ontwerpen, geïnspireerd op de mannenmode zoals The Safari Jacket (1968) en de Jumpsuit (1968). Maar ook langs de overbekende Mondriaan-jurk, een hommage aan het werk van de Nederlandse kunstenaar. Een bezoek aan het Yves Saint Laurent Museum is niet alleen een retrotour door de jaren ’70 en ‘80. Het museum toont ook hoe de meester werkt. Onderweg zie je de potloodschetsen van ontwerpen, samen met de stofkeuze die de meester maakte. De schetsen, de stoffen, de kralen; ze geven een goed beeld van het vakmanschap van de couturier. De werkkamer in het Musée Yves Saint Laurent is het mekka voor iedere mode-liefhebber. De plek waar de inspiratie voelbaar is.  Bij het zien van de kleine fotootjes, mooie stenen, stoffen en lint lopen de rillingen even over de rug. Hier gebeurde het allemaal!

Koop vantevoren kaartje voor Musée Yves Saint Laurent

Het vakmanschap van de couturier.

Het museum is klein maar wordt wel druk bezocht. Daarom geldt er een tijdslot. Het is aan te raden vantevoren via internet een toegangskaart te kopen.. Er is geen kennis van de Franse taal nodig om te kunnen genieten van het bezoek aan het hoofdkwartier van een van de grootheden in de geschiedenis van de mode.

Adres: Musée Yves Saint Laurent Paris, 5 avenue Marceau, 75116 Paris – France

Parijs ook modestad voor Martin Margiela

Margiela in de context van de tijd.

Margiela in de context van de tijd.

Een heel ander genre is de overzichtstentoonstelling van Margiela in het Palais Musée. Afgelopen maart ging ik er kijken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik tot dit bezoek niet zoveel van Margiela wist. Ik kende zijn hoefvormige schoenen maar dat was het dan ook zo ongeveer. De Belgische ontwerper streeft er dan ook naar uit de schijnwerpers te blijven. Hij verkiest de anonimiteit boven het geven van interviews. Het witte label dat hij aan zijn ontwerpen meegeeft, kan dan ook als een statement worden gezien. Gelukkig hoef je Margiela niet te kennen om de tentoonstelling te waarderen.

Overzichtstentoonstelling van Margiela in het Palais Musée

Tentoonstelling Margiela in het Palais Musée.

Beeld van de eeuwwisseling

Het is het eerste retrospectief van het werk dat Margiela tussen 1989 en 2009 maakte. Zijn ontwerpen zijn ook een directe reactie op de mode rond de eeuwwisseling. Een periode van punk en anarchie en consumentisme. De tentoonstelling is chronologisch op gezet. Je begint bij de zomer van van 1989 en eindigt in 2009. In de tentoonstelling ervaar je hoe Margiela kleding ontmantelt.

Ervaar hoe Margiela kleding ontmantelt

Ervaar hoe Margiela kleding ontmantelt.

Het bekijken waard

Hij accentueert de schoudervulling, maakt de binnenkant van een kledingstuk belangrijk en schept over-over-sized haute-couture. De presentatie tussen tussen plastic zeilen en in metalen stellingen is fraai. Mooi uitgelichte modellen en steeds geplaatst in de context van de tijd. Beslist het bekijken waard deze mode van rond de eeuwwisseling. Ga kijken. Het laat je net even langer nadenken over wat kleding in ons leven betekent.

Adres: Palais Galliera Musée de la Mode de la Ville de Paris. 10, Avenue Pierre Ier de Serbie 75116 Paris. De tentoonstelling duurt nog tot 15 juli 2018. Nog meer zien van Margiela? In het MAD (Musée des Arts Décoratifs) is er ook nog een tentoonstelling over hem,  tot 2 september 2018.

Twee modeopvattingen op één dag

Joie de vivre tot in de toppen van de geschoende tenen.

Een bezoek aan het Musée Yves Saint Laurent en aan de overzichtstentoonstelling van Margiela toont je twee totaal verschillende modeopvattingen. Ook al bieden beide een retroperspectief, ze verschillen in tijd en context. En daarom misschien juist leuk om samen op een dag te doen. Laat je vervoeren per bus en je ziet tussendoor ook nog de Seine schitteren. Krijg je daardoor nog meer zin om te genieten van de joie de vivre van de Parijzenaren, bezoek dan ook het warenhuis Le Bon Marché. En sla vooral niet La Grande Épicerie de Paris over. Je treft er een walhalla aan Franse lekkernijen.

Foto’s: Ellen Groenveld en Anna Borsboom/Stylink