Komend weekeinde worden in Rotterdam weer de Wereldhavendagen gehouden en is er ‘open huis’ op het water. Bij bedrijven worden de nieuwste snufjes getoond en natuurlijk kunnen er boottochten worden gemaakt. Het Museum van het jaar 2018 ontbreekt ook niet. Voor de gelegenheid heeft het Maritiem Museum Rotterdam een speciaal programma voor jong en oud. En varen er ook historische schepen  vanaf de SS Rotterdam.

Tijdens  Wereldhavendagen staan deuren open

Wie geïnteresseerd is in onze eeuwenoude hoofdrol op zee kan om de hoek een kijkje nemen in de Leuvehaven, waar het museum is gevestigd. In het weekeinde van de Wereldhavendagen staan de deuren open voor gratis bezoek. Een aanrader, weten wij die er inmiddels geweest zijn.

Offshore Experience

Neem bijvoorbeeld de Offshore Experience, waar je semi ‘live’ het leven en de scheepvaart rond een booreiland kan meemaken. Bij ons bezoek zien we hoe een geel gehelmde opa ingespannen op een paneel met een joystick van een hijskraan worstelt. Met zijn ogen volgt hij op het videoscherm de container die aan een kraan hangt en die hij heel moet laten landen. “Ik snap niet hoe het werkt,” kreunt hij, nog net niet met zijn tong uit de mond. Zijn kleinzoon staat naast hem ongeduldig heen en weer te wippen op het platform van het nagebouwde booreiland. Te respectvol om met zijn ervaring met gamen te zeggen: “Laat mij maar even!”

200 vrijwilligers houden geschiedenis levend

Maritiem Museum

Turfschip Annigje. Foto: Marco de Swart

Even later maken we kennis met een van de 200 vrijwilligers. Want op de meeste schepen en kranen in het buitenmuseum is er wel iemand aanwezig om meer te vertellen dan de infobordjes vermelden. Zo haalt Bert Burger de geschiedenis op van de aak ‘Annigje’ die tot vlak na de Tweede Wereldoorlog turf verscheepte van de noordelijke provincies naar Zutphen. Terwijl ik mijn hoofd stoot om in de benauwde leefruimte te komen, vertelt Bert dat daar dus ácht mensen huisden, het schippersechtpaar en hun zes kinderen!

1.000.000  objecten

wereldhavendagen

Directeur van het Maritiem Museum Rotterdam, Bert Boer.

“Een historische museumhaven midden in het centrum van de stad is uniek,” vertelt directeur Bert Boer die ons rondleidt. In het hoofdgebouw is op de bovenste etage is een kinder-doe-expo gemaakt voor de kleintjes (vanaf vier jaar): Professor Plons. Hier kunnen kinderen al spelend leren hoe bijvoorbeeld een duikboot ervan binnen uitziet. Daaronder de verdieping, waar 25 topstukken uit de collectie van het Maritiem Museum zijn te zien. Zoals de muts van de walvisvaarders uit Nova Zembla en de landkaart van VOC-cartograaf Blaeu. En dat is maar het topje van de ijsberg, want in totaal beschikt het museum over een miljoen objecten!

Maritiem Museum

Blik op de Leuvehaven bij De Boompjes rond de vorige eeuwwisseling. Het schilderij is een van de topstukken in Maritiem Museum.

Ontwikkeling scheepvaart op voet gevolgd

Naast het trotse bezit van het zes eeuwenoude scheepsmodel uit Mataró wijst Bert Boer op een model van de hypermoderne Aegir, een zogenaamd offshore schip. “Voor mij symbool voor het Maritiem Museum. We volgen de ontwikkelingen in de scheepvaart op de voet. Maritieme bedrijven zijn apetrots als ze zien hoe wij hier hun innovaties tonen.”

Diep in de zee….

En dan is het tijd voor de Offshore Experience. Kan ik zelf in een gesimuleerd rampenplan ontdekken hoe het leven op een booreiland is. Met de lift dalen we daarna naar de ‘zeebodem” en zie ik een speciaal ontworpen tanker met flexibele slangen, die door ‘Thunderbird’ achtige zeevoertuigjes aan oliebronnen in de bodem worden bevestigd. Daarna zuigt de tanker als het ware de olie op.

Maritiem Museum

Helicopters laten landen, containers uitladen. Handen uit de mouwen bij Offshore Experience. Foto: Marco de Swart

Jong en oud maken plannen voor  toekomst

En de toekomst gaat nóg verder, ontdek ik na het verlaten van het zeebodem-zaaltje. In de volgende ruimte zie ik de ‘offshore’-opa en zijn kleinzoon aandachtig luisteren naar een uitvinder die op film uitlegt hoe het zeil van een kitesurfer kan helpen windenergie op een schip op te wekken. Een van de creatieve ideeën van kinderen en volwassenen om energie op zee op te wekken. Voor het museum zelf heeft directeur Bert Boer ook nog de nodige vernieuwende plannen. Maar eerst gaan de deuren wijd open voor een bruisend programma tijdens de Wereldhavendagen.