Het aantal bezoekers van het Amsterdam Light Festival neemt elk jaar toe. En daarmee is het twee maanden durende winterse evenement uitgegroeid tot een van Europa’s belangrijkste lichtfestivals. Vorig jaar werden de kunstwerken door zo’n 900.000 mensen bekeken. En toen vond ik het niet zo mooi als deze editie! Het is nog niet te laat voor wie het met eigen ogen wil constateren. Het ALF duurt tot 21 januari.

Wandelroute van 10 kilometer

Is het goede voornemen om meer te bewegen? Dan valt dat prima te combineren met een bezoek aan het Amsterdam Light Festival. Er zijn wandelingen van 3,5 kilometer. Maar wie er écht zin in heeft; 10 kilometer kan ook. Op drie plaatsen in de stad, o.a. bij het Centraal Station, is een brochure met de wandelroute op te halen.

Bereidwillige dame bij Singelkerk

Wij wandelden langs de achterkant van de Singelkerk waar vorig jaar een man achter het gesloten hek zat in de hoop dat Onze Lieve Heer of zijn collega hem zou bevrijden. Dit jaar stond het hek open en er was een vage projectie waar een bereidwillige dame mij adviseerde onder te belichten. Als ik dat zou doen was er helemaal niets te zien maar ze bedoelde het goed.

Geboeid door 80 verlichte spinnen

De wasmachinetrommels als lampenkap vond ik een origineel idee. Het hangende sterrennacht Kunstwerk deed onmiddellijk denken aan Vincent van Gogh en was duidelijk door zijn schilderij geïnspireerd. De groen en rood  verlichte voetgangerslichtfiguren deed mij gelijk aan Berlijn denken namelijk der Ampelmann. Maar niet die 80 verlichte spinnen op de brug bij de Herengracht bleven we écht een tijd kijken.

Kijkje achter de schermen

https://www.youtube.com/watch?v=_HWIxAJONhs

Alleen al technisch een hoogstandje van David Jansen die met zijn Event Engineers en uitgekiende software zorgt dat alle kunstwerken aan en uitfloepen als het weer licht wordt. Geïnteresseerd in wat er achter de schermen van het Amsterdam Lichtfestival gebeurt? Komende maandag geeft David Jansen een toelichting. Aanmelden kan via
info@event-engineers.nl.

In file voor Amsterdam Light Festival

Wij zagen alleen de lichtkunstwerken langs de Herengracht. Als het even kan proberen mijn vrouw en ik ook nog de andere kunstwerken van het Amsterdam Light Festival te zien. Misschien wel door in te schepen op één van de talrijke rondvaartboten. Ook al vaar je dan wel in een file….Het voordeel is dat ik dan alle tijd heb om foto’s te maken!