Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog jaarlijks meer dan 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. Stella Ruisch rekent deze week af met haar eigen vooroordeel dat vlees niet hélemaal aan je menu mag ontbreken, want het is immers een bron van eiwitten. Maar voor eiwitten die we naarmate we ouder worden juist meer nodig hebben, kunnen we ook heel goed én heerlijk bonen eten.

Bonen voor arme mensen

‘Bonen zijn weer helemaal hip’, schreef de Volkskrant zelfs een maandje geleden. Dat bleek na lezing van het artikel onder deze kop meer een wens. Want bonen zijn in de ogen van de meeste Nederlanders armeluisvoedsel. Volkomen onterecht, want met bonen kun je heerlijke salades maar ook hele maaltijden klaar maken.

Kapucijners met spek en piccalilly

Nee, we aten niet zoals Drentse Bartje uit het gelijknamige boek van Anne de Vries bruine bonen. Bij ons thuis stonden de kapucijners met spek en piccalilly regelmatig op het menu. Dat was als mijn moeder, traditioneel degene die bij ons eten kookte, geen zin had en snel iets op tafel wilde toveren. Erg enthousiast kon ik er niet van worden en het heeft ook jaren geduurd, voordat ik, inmiddels uit huis, zelf kapucijners voor het avondeten koos. 

Dankzij manlief kwamen er wel bruine bonen op tafel, die hij van huis uit verwerkte in chili con carne. Een gerecht dat je trouwens ook sin carne, zonder vlees kan eten. Brigitte Leferink gaf er hier al eerder een lekker en eenvoudig recept voor. 

chili
Brigitte’s chili sin carne, maar met prei, tomaat en gele paprika.

Meer en verschillende bonen

Langzaam maar zeker zijn er meer én verschillende bonen op het menu gekomen. Bonen, die inmiddels weer vaker ook uit eigen land komen. Daarvoor is sinds twee jaar een heuse nationale eiwitstrategie ontwikkeld, in goed Nederlands de ‘Bean Deal’. Zo’n 1,2 procent van het landbouwareaal wordt gebruikt voor het verbouwen van bonen en dat moet meer worden. En dan niet alleen bruine bonen en kapucijners die het hier goed doen maar er wordt ook geëxperimenteerd met andere bonensoorten, zoals kikkererwten (heerlijk in hummus), zwarte Mexicaanse bonen en zelfs sojabonen.

Lekker linzen

Linzen worden wel in Nederland maar dan vooral onder glas, zodat de meeste uit het buitenland komen, zoals de bekende Puy-linzen uit Frankrijk. Ze kunnen in een oosterse curry maar ook in het recept dat ik deze zomer las van Yvette van Boven. Gemakkelijk en met wat stokbrood heerlijk als maaltijd: linzen-dadelsla.

Linzen-dadelsla van Yvette van Boven

Nodig:

  • 200 gram bruine, groene of Puy-linzen (evt. uit blik)
  • Halve komkommer in kleine stukjes
  • Halve rode uit, gesnipperd
  • 6 medjool-dadels  fijngesneden
  • 75 gram fêta (wij doen iets meer) verkruimeld
  • 50 gram walnoten gehakt
  • 1 bos bladpeterselie en/of andere groene kruiden naar smaak fijngehakt.

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 3 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 teentje knoflook geraspt (zegt Yvonne, wij persen gemakzuchtig)
  • 75 ml. mooie olijfolie
  • Voor zoetekauwen (dat zijn wij niet) desgewenst nog 1 eetlepel honing

Bereiding:

Bij gebruik van verse linzen: kook ze in ongeveer 20 minuten beetgaar in een pan met zout water. Giet ze af en laat ze uitdampen. Wij waren telkens zo gemakzuchtig dat we een blik linzen opentrokken en in zeef afspoelden en lieten uitlekken.

Dressing

We ontdekten door Yvette dat je door het mengen van de ingrediënten voor de dressing in een jampotje met de deksel dichtgedraaid een heel mooie, egale dressing kreeg. Even proeven en op smaak brengen met zout en peper. Wij vonden de dadels al zoet genoeg, dus we lieten de lepel honing achterwegen.

Meng de linzen met de andere ingrediënten en schep daarna de dressing erdoor. Even laten staan om op smaak te komen. En ook al is de zomer dan misschien voorbij, zo koesteren we toch nog even de herinnering!

Meer lezen over sjieke kliekjes

Op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast de hier boven genoemde chili sin carne. Stella Ruisch heeft nog een andere favoriet met linzen: een curry-gerecht. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.

Openingsfoto: Yilmaz Fatih/Pixabay