7 tips om meer te weten over je eten

1) Ei, zuivel en vis bij spinazie

Spinazie is een ongelooflijk gezonde groeten. Denk maar aan Popeye: er zit ijzer in, ook al wordt de hoeveelheid overdreven. Nog meer heb je aan de magnesium, vitamine K, calcium, foliumzuur en antioxidanten die erin zitten. Jammer van die twee andere stofjes: oxaalzuur en nitraat, die omgevormd wordt tot het schadelijke nitriet als je spinazie voor een tweede keer opwarmt. Om het eerste te bestrijden (denk aan stroeve tanden),kookte men vroeger een beetje krijt mee maar u begrijpt het al: room, kaas of een ei hebben hetzelfde effect en maken met spinazie goede voedselcombinaties.

Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat nitraat in spinazie in combinatie met vis weliswaar schadelijke nitrosamines vormen maar de hoeveelheden zo miniem dat het effect op de gezondheid te verwaarlozen is. En de voordelen van vette vis als zalm en makreel zijn al ruimschoots bezongen.

2) Noten en fruit

Waarom combineerden onze verre voorouders al noten met fruit? Natuurlijk voor alle goede voedingsstoffen en vitamines maar ook omdat je lichaam door de combinatie van de 2 langer profiteert van de glucose opname. Die wordt namelijk door noten afgeremd.

3) Komkommer en tomaat zijn geen goede vrienden

Hoe vaak ik niet komkommers met tomaten in een zomerse salade heb verwerkt….En ze smaken ook lekker bij elkaar. Alleen nadat ze de smaakpapillen zijn gepasseerd kunnen ze verderop in het lichaam voor problemen zorgen. Tomaat kan in voedselcombinaties met komkommer zorgen voor slecht oplosbare zouten, die voor nierstenen kunnen zorgen. Bovendien vermindert komkommer de hoeveelheid vitamine C in de tomaat. Bovendien verstoren ze elkaars vertering. Goed om te weten, vooral voor mensen die snel last hebben van hun darmen.

komkommer en tomaat verstoren elkaars verteringsproces.

4) Dáárom moet je bonen minimaal 8 uur laten weken

Wie op zoek is -zoals ik- naar een alternatief voor vlees, dat zorgt dat er nog genoeg eiwitrijk voedsel op het menu komt te staan, kiest vaker voor bonen. En dat zijn in veel gevallen gedroogde peulvruchten. Rauwe bonen bevatten fytaten en enzymremmers, die de opname van belangrijke voedingsstoffen belemmeren. Door ze te weken voorkom je dat. Bij linzen is weken niet nodig.

Bonen moet je altijd koken (minimaal 10 minuten) om de giftige stof lectine die ze bevatten onschadelijk te maken. Heb je dat eenmaal gedaan dan zijn ze niet alleen een bouwsteen voor je gezondheid maar ook voor de lekkerste recepten. Nog gemakkelijker is natuurlijk om ze in blik te kopen. Daar is ook niets mis mee, legt tv-persoonlijkheid Yvette van Boven uit.

5) Vergeet het bonenkruid niet

Ik heb spijt van al die verwelkte takjes die ik van de groenteman bij mijn tuinbonen kreeg en thuis weggooide. Jammer! Want bonenkruid geeft niet alleen pit aan het bonengerecht maar voorkomt ook de winderigheid die bonen nu eenmaal kunnen veroorzaken.

Zo heerlijk kan een simpel bonengerecht zijn!

6) Granen en bonen

Gevoelsmatig vind ik granen én bonen te veel van het goed in een gerecht. Pfoeee, dat ligt zwaar op de maag. Maar inmiddels weet ik dat de voedselcombinatie van de twee voor een stimulans van de eiwitopname zorgt. Natuurlijk is er prima iets te verzinnen met quinoa maar écht lekker is natuurlijk naanbrood bij een linzencurry! En laat dat nu ook eens gemakkelijk te maken zijn…

7) Ongezond en gezond als toetje

Een laatste tip voor wie zich net als ik wil verdiepen in de functie en de werking van ons voedsel. Want de desinformatie van fit- en andere influencers is groot. Check de bron waaruit de informatie komt, bijvoorbeeld voorlichtingssites als het Voedingscentrum. Neem het toetje: Ik ben opgegroeid met fruit na het eten. Zó ongezond, wordt er in koor beweerd op allerlei sites. Het zou de spijsvertering belemmeren. En zorgen voor rottingsprocessen in de darmen. Dat is nergens op gebaseerd. Sterker nog de combinatie van fruit en groente stimuleert de opname van noodzakelijke voedingsstoffen…

Meer lezen

Om de week geven we in onze rubriek Sjieke Kliekjes recepten, waar u bovenstaande voedselcombinaties in kan terugvinden. Zo maakte Karin de Lange een lekkere salade van een overgebleven komkommer (zonder tomaat). Stella Ruisch schreef over de manier waarop we bónen wel lekker vinden.Probeer eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Openingsfoto: Gül Işık/Pexels.com