Seizoen 1 en 2 terugkijken

Eerlijk is eerlijk: De kijktip van ‘Oogappels’  werd allereerst gegeven door Wiette van Klingeren. Maar dat was op een moment dat de hoeveelheid opgenomen films, televisieseries en documentaires bij ons thuis de 100 procent opslagruimte benaderde. ‘We kunnen niet alles zien….’, was de conclusie omdat de eerste serie toen toch al een aantal afleveringen op streek was. Maar nu kan ik aanhaken bij het derde seizoen!

Het leek dus nu de tijd om snel seizoen 1 en 2 terug te zien, want inmiddels kunnen we naar NPOPlus kijken. Maar de app vertoont nog al eens kuren in het Plus-gedeelte. En dus keek ik maar rechtstreeks naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ‘Oogappels’.  In sneltreinvaart kwamen als voorproefje scènes uit het vorige seizoen voorbij; dat zei me natuurlijk niet zo veel.

Herkenbare situaties

Maar eigenlijk hinderde dat ook niet, want het verhaal van de worsteling van hoofdrolspelers Fabie, Merel en Erik, Carola en Marcel, Dina en Tim met hun puberende kinderen zijn zo herkenbaar dat je er als kijker gemakkelijk in rolt. Leuke vondst is ook het opvoedkundig commentaar van de (groot)ouders. Het bewijs levert manlief die pas halverwege (!) naast me op de bank ploft en in lachen uitbarst als we de kakkineuze Merel zien schutteren met een tray met 4 kartonnen koffiebekers bij de verhuizing van dochter Lieke. Om later te vertellen dat ze moe was van de inspanningen (!).

Trailer uit het seizoen 2019.

Menselijkheid, ontroering en humor in Oogappels

Knap zoals Malou Gorter Merel speelt, afwisselend bitcherig en ontroerend onhandig in de omgang speelt, zodat je haar ondanks alles toch sympathiek vindt. Maar ook de andere acteurs nemen je meteen mee in het verhaal. Dat is geschreven door Wim Hoen, Frank Houtappels, Roos Ouwehand en Lex Passchier. Maar als je leest wie de bedenker is van Oogappels, dan weet je al genoeg: Will Koopman. En welke andere serie blonk ook uit in menselijkheid, humor en ontroering? Juist ja, de ongelooflijke grote hit Gooische Vrouwen.

Genieten dus, zaterdag bij de herhaling van de eerste aflevering op NPO1 om 20.00 u en volgende week woensdag deel 2 op NPO1 om 20.35 u. En intussen snel seizoen 1 en 2 terugkijken….

Meer Kijken

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series The Crown, Ratched en Peaky Blinders, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders en Red LIght. Maar ook het televisieprogramma First Dates. Of bezoek het gigapixel museum van het Mauritshuis.

Openingsfoto: De ‘oogappels’ in Oogappels. Foto: BNN/Vara, Mark de Blok