De eerste week van IkPas ben ik niet zo goed gestart. Vooral omdat ik tot in de kleine uurtjes nog champagne heb gedronken, dus eigenlijk op 1 januari…Toen ik het mijn jongste dochter vertelde, vond die dat wat slapjes. Haar man en zij zouden dit jaar zelfs tot half februari meedoen. ‘Dan ga ik dat ter compensatie ook doen’, antwoordde ik spontaan. En nu heb ik ook nog afgelopen weekeinde genoten van een glaasje prosecco… zondigen tijdens IkPas!

Advies: nooit meer alcohol

Ondertussen lees ik meer informatie over alcoholgebruik. Zoals een interview met neuropsycholoog Erik Scherder en journalist Jacqueline van Lieshout. Zij pleiten ervoor IkPas niet als een excuus te zien om de rest van het jaar niet op je alcoholgebruik te letten. Daarna zou je ook minder moeten gaan drinken. Of nog liever: nooit meer alcohol moeten drinken. Ook psychiater René Kahn vindt dat je levenslang geen alcohol zou moeten drinken. In zijn boek Op je gezondheid?  Legt hij uit dat het onderzoek naar de medicinale werking van een glas wijn per dag pertinent onwaar is. En dat alcohol drinken allerlei soorten kanker kan veroorzaken. Zo zou een glas alcohol per dag al het risico op borstkanker bij vrouwen verhogen.

Na één glas volgt vaak meer

Journalist Jacqueline van Lieshout schreef het boek Ontwijnen, waarin ze vooral schrijft over haar eigen worsteling met alcohol. Uit interviews begrijp ik dat er bij haar vaak een hele fles wijn op een avond doorheen ging. En ze daarnaast de bijbehorende katers had. Dan snap ik dat je helemaal stopt. Vooral omdat het immers bekend is, dat je na één glas wijn of andere alcoholhoudende drank vaker een volgend glas of glazen pakt. Dat komt door de ontremmende werking van alcohol.

Scherder betoogt in het eerder genoemde interview dat met name ethanol in de alcohol een negatief effect heeft op de witte stof, de myeline, in de hersenen. Vooral tussen je 25e en 30e groeien de hersenen en myeline. Juist dan drinken mensen veel alcohol en hebben daardoor minder witte stof als ze ouder worden. En daardoor kunnen ze dan minder scherp nadenken.

Scherder ietwat dwangmatig

Zelf heb ik tot mijn 35e nooit alcohol gedronken: ik vond het vies. Na die tijd ben ik begonnen met alcoholhoudende drankjes, zoals zoete witte wijn en cream sherry. Altijd met mate. Achteraf fijn voor de witte stof in mijn hersenen. Maar ik geniet tegenwoordig écht van een glaasje droge witte wijn. Al ben ik van plan dat na IkPas enkel in het weekend te doen. Dus zo streng als Scherder, Van Lieshout en Kahn ben ik niet, dat blijkt ook wel na de eerste week een keer zondigen tijdens IkPas.

Als ik nog in een ander interview in het Algemeen Dagblad lees dat Erik Scherder zich alleen op vrijdagen een frietje gunt en heel soms een biefstukje. En dat hij en zijn vrouw nooit meer koken en enkel verse maaltijen bij de groenteboer halen, vind ik hem ietwat dwangmatig. En dat geeft hij zelf ook toe.

hersenonderzoek. nl
Erik Scherder bevlogen wetenschapper maar ietwat dwangmatig in zijn eigen gezondheidsregels.

Optimaal genoten van glaasje prosecco

Toen ik op Facebook vertelde, dat ik voor de derde keer zou meedoen aan IkPas, reageerde mijn nichtje Marian Böhmer (61) dat zij eigenlijk nauwelijks nog alcohol dronk. Ik dacht dat dit was omdat ze MS heeft. Maar dat lag anders. “Natuurlijk wil ik zo lang mogelijk mijn stabiliteit behouden en daar hoort weinig alcohol drinken bij. Maar ik heb nooit begrepen dat alcohol drinken vooral wordt geassocieerd met gezelligheid. Zelf drink ik een half litertje whisky per jaar en van elk glaasje geníet ik. Net zoals het speciaalbiertje dat ik soms op een warme dag pak op een terrasje na een toertje met de scootmobiel.” Drinken. omdat het lekker smaakt.

IkPas maar nu even niet….

Als ik even later vertel dat ik dat weekend naar Antwerpen ga en het glaasje prosecco zal missen, dat we in het hotel altijd cadeau krijgen en mijn man het biertje, vindt Marianne daar ook wat van: “En dat enkel omdat je meedoet met IkPas. Belachelijk.”

En zo hebben we het afgelopen weekeinde gekozen om te zondigen tijdens en IkPas maar wat hebben we, heel bewust van dat éne glaasje optimaal genoten…

Meer lezen over drank…

Dit is het tweede verhaal over IkPas 2022. Brigitte Leferink trapte vorige week af met het doel van IkPas. Ze deed voor het eerst mee in 2018. het jaar erop deed ook Marlies mee en hielden ze elkaar sterk. Wendy Voois verdiepte zich in de alcoholvrije drankjes die inmiddels op de markt zijn, omdat ze ook de plus voor haar gezondheid zag. Stella Ruisch blijft worstelen met wijn, want ze blijft het lekker vinden!