De vrouwen staan in de rij voor Gerard Siep uit Winterswijk. Op de stand van OAD op de 50PlusBeurs laat hij zich gewillig met ze fotograferen als stoere Schotse hooglander. De 67-jarige houdt zichzelf in vorm door elke dag naar de sportschool te gaan. Nee, met heipalen gooit ie niet, ook al weet hij dat de populaire highlandgames uit Schotland inmiddels wel in België en Nederland een filiaal hebben gekregen. “Maar als ik hier op de beurs informeer naar wintersportbrochures denken ze allemaal dat ik wil langlaufen, terwijl ik wil skíën!”, schetst de imponerende Gerard zijn vitaliteit.

Bezoeker 50PlusBeurs wéten hoe ze gezond blijven

Bewegen en gezond eten, de bezoekers van de beurs in Utrecht weten natuurlijk wel hoe ze zichzelf fit moeten houden. Maar ja, die gratis taart als aanbieding is te verleidelijk. Daarvoor staan ze in de rij. Maar zonder dat ze er erg in hebben, bewegen ze toch, vandaag. Want wie langs alle stands in de Jaarbeurs loopt, legt stiekem een hele afstand af.

MS en toch vitaal

Mevrouw Hanse uit Nunspeet staat met haar man in de rij om haar bloeddruk te checken. Voor de zekerheid, want ja, ze voelt zich lichamelijk goed. Haar man Hans zit in een rolstoel maar komt er stoer uit, als we het over het onderwerp fit en vitaal hebben. “Ik ga  ook elke week naar de sportschool maar ik heb al 20 jaar MS en kan zo’n beurs niet meer lopend volhouden.” En het moet gezegd: Hans ziet er ondanks zijn ziekte fitter uit dan menig beursbezoeker.

Globe’trappers’ uit België

Maar niemand kan tippen aan de energie die de Belgische fietsmadammen Nicole en Ingrid (54) ten toon spreiden in hun volgepakte standje. Het fietsen dat de dames doen is van een iets andere orde, want de dames zijn globe’trappers’. In de jaren negentig zijn ze ooit op de fiets gestapt om de hele wereld rond te trekken. “U moet weten dat we elkaar hebben leren kennen bij de zusters Immaculata in het Belgische Zwijndrecht. En dat voelde als een gevangenis. Dus daaraan wilde we graag zo snel mogelijk aan ontsnappen.“ Ze stapten op de fiets richting oosten. “En toen kwamen we uit in China,” aldus de twee komische spraakwatervallen. Ze zijn inmiddels uitgegroeid tot een radiohit voor de BRT en ze schrijven boeken over hun reizen. Nu proberen ze Nederland te veroveren met hun avonturen.

Je moet ook energie overhouden voor tent

En met goede tips voor wie ook op de fiets wil stappen. “Gewoon opstappen en nooit te lang, hè. Wij fietsen per dag niet meer dan 75 kilometer. Je moet  energie overhouden om boodschappen te doen en het tentje op te zetten, hè.” Ontelbare keren zijn de fietsmadammen stoere maar uitgeputte mannen tegengekomen die zichzelf een veel te grote afstand hadden opgelegd. Overigens prikken de lege plekken op de kaart achter ze op de stand wel in hun rug. “De volgende keer gaan we via Canada naar Rusland om die te vullen,”

“Ik lap de ramen”

Nog geen 100 meter verderop liggen de bezoekers op een stand roerloos op een bed dat recht doet aan hun wervelkolom. Bewegen? Ze denken er even niet aan, met hun ogen dicht. “Ja, hoor ik beweeg genoeg,” zegt een van de bankliggers uit Schellinkhout in Noord-Holland die zijn ogen opslaat als hij ons ontwaart. “Ik lap de ramen en ik stofzuig!”