In het Drents Museum in Assen bekijk ik de indrukwekkende tentoonstelling ‘The Great Liao’. En het is alsof ik door de bijzondere vormgeving op de uitgestrekte steppen van Binnen-Mongolië ben terecht gekomen.

De boot van Pesse

Lang geleden bezocht ik het museum voor het eerst met mijn negenjarige dochter. Ze was diep onder de indruk geraakt door het verhaal dat meester Piet over de boot van Pesse had verteld.  Deze tienduizend jaar oude boot was in het veen weggezakt en daardoor bewaard gebleven.

Binnen-Mongolië Onder de indruk van het verhaal van de boot van Pesse.

In 1955 was hij  in de buurt van Pesse, een klein dorpje in Drenthe, gevonden. Zoveel belangstelling voor cultureel erfgoed wilde ik niet ontmoedigen, zodat wij onmiddellijk vertrokken.

Spannende zoektocht zonder internet

Natuurlijk vonden wij de boot niet in Pesse, waar ik tamelijk naïef naartoe reed. De boot was inmiddels overgebracht naar het toenmalige Provinciaal Museum van Drenthe in Assen. Daar bewonderden we hem uiteindelijk uitgebreid. Sindsdien koesteren we dit avontuur allebei als een mooie herinnering. Het was een spannende zoektocht in een tijd zonder internet.

Drents museum groter geworden

In de tussenliggende jaren is niet alleen de naam van het museum veranderd. Het  is ook véél groter geworden. Het bestaat uit verschillende gebouwen: het voormalig provinciehuis van Drenthe, de abdijkerk én een voornaam woonhuis. Een supermoderne ondergrondse verdieping verbindt de verschillende gebouwen. Die verdieping wordt tevens gebruikt voor bijzondere wisseltentoonstellingen.

The Great Liao uit Binnen-Mongolië

Zoals de Chinese tentoonstellingen over ‘het Terracotta leger van Xi’an’ en ‘de Tang-dynastie’. Nu is het de beurt aan de prachtig vormgegeven tentoonstelling ‘The Great Liao’. De Liao waren de stichters van een machtige nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125).

Boeiend verhaal over machtige dynastie

Binnen-Mongolië

Dodenmasker uit graftombe van Liao.

Omringd door enorme foto’s van de Centraal-Aziatische steppen (een vrolijke meneer zwaait naar me vanuit zijn yurt), bewonder ik  luxueuze grafgiften. Ze komen uit de tombe van de prinses van Chen. De prinses overleed in 1018 op zeventienjarige leeftijd. En ze kreeg een gouden dodenmasker en vergulde zilveren laarzen mee voor haar laatste reis. Er zijn ook twee nagebouwde graftombes van de Zhan-familie met wandschilderingen te zien. Daardoor krijgen we een beeld van het dagelijks leven uit die tijd.  De kostbare vondsten en de schitterende voorwerpen vertellen een boeiend verhaal over een machtige dynastie in een enorm rijk. Een leuke tentoonstelling voor jong én oud.

Een bezoek zeker waard

Maar er is meer te zien in dit sprankelende museum. Zoals een collectie kunst uit de periode 1885-1935 met prachtig werk van Jan Sluijters. En hedendaags werk. Momenteel zijn de levensgrote, realistische tekeningen van Jans Muskee en de droomschilderijen van Rosa Loy (Bilder-Bergen) een bezoek zeker waard.

Gluren in de kasten

Binnen-Mongolië

Het poppenhuis in het Drents Museum.

Daarnaast is in het voorname huis waar ooit de familie van Lier woonde nu ‘Het Grootste Poppenhuis van Nederland’ te bewonderen. Zes prachtige stijlkamers zijn tot leven gewekt met geuren, geluiden en virtuele bewoners. Nieuwsgierige bezoekers mogen zelfs hier en daar in de kasten gluren van dit ‘familyproof” museum.

Zin in een tochtje naar Binnen-Mongolië?

En dan is er natuurlijk ook nog de afdeling Archeologie. Daar is de beroemde kano van Pesse, het oudste vaartuig ter wereld te zien. En de wonderlijk goed geconserveerde veenlijken, waaronder het bekende ‘meisje van Yde’. Ik neem me voor om deze herfstvakantie tegen mijn kleinkinderen te zeggen: “Heeft er toevallig nog iemand zin in een tochtje naar Binnen-Mongolië?”

De tentoonstelling The Great Liao in het Drents Museum is nog te zien tot en met 29 oktober 2017.