Meer dan 10 jaar geleden wilden Enny van Arkel en Ilse Nieuwland, hartsvriendinnen maar ook activiteitenbegeleiders in verzorgingstehuizen bewoners méér bieden. Dat leidde tot de oprichting van Oud Geleerd Jong Gedaan, waarbij studenten gekoppeld werden aan senioren om colleges te geven. Inmiddels zijn ze de 50.000 deelnemers al gepasseerd en is de uitdaging juist om niet te groot te worden.
Dromen zijn uitgekomen voor OGJG
Een mail met de vraag of we het artikel van Wiette van Klingeren over OGJG op Meerdanvijftig.nl willen voorzien van het nieuwe logo riep de vraag op hoe de organisatie zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Zijn de dromen van Enny van Arkel en Ilse Nieuwland uitgekomen? Het antwoord is ja. “Want we streefden toen naar landelijke dekking van bijeenkomsten. En doordat we die sinds de covid-periode online kunnen geven, hebben we die wens verwezenlijkt,” vertelt Enny van Arkel. Daarnaast zijn er naast de colleges jaarlijks ook 6 tot 9 grotere evenementen. Zoals het Valentijnsdiner dat onlangs in Madurodam werd gehouden en waar alle generaties van basisschoolleerlingen tot senioren bij elkaar bracht. Zo’n 250 mensen…
Colleges voor iedereen, niet alleen voor hoger opgeleiden
Maar dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen meer zijn, want OGJG wil graag ook in dreigende minder goede tijden bereikbaar blijven voor álle senioren, “van Zwitserleven-genieters tot mensen met nauwelijks meer dan AOW”. Juist die laatsten blijken nog wel eens over de drempel te moeten worden geholpen. “Er is nog een grote groep die onterecht denkt dat zo’n college in het buurthuis niet voor hen bedoeld is.”
Contact tussen oud en jong
Onderwerpen als geschiedenis, kunst&cultuur blijken favoriet. Naast psyche en het brein. Op plek 4 bevindt zich dan biologische en gezondheidsonderwerpen. “Een onderwerp als kwantum mechanica te ingewikkeld? Nee, hoor! De studenten die presenteren worden geïnstrueerd om het altijd in begrijpelijke taal uit te leggen.” De gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan buurtbijeenkomsten is 84, die van online iets jonger, 73. Maar ook daar blijkt het onderlinge contact tussen oud en jong op het computerscherm goed tot stand te komen.
Daar doet OGJG het voor
Niets leuker dan te merken dat mensen elkaar meenemen naar een bijeenkomst of als ze zich samen online aanmelden. Of zoals een mevrouw in Amsterdam-Oost laatst opstond om de mensen van OGJG te bedanken voor de colleges. “Toevallig zat ik net in de zaal. En dat was natuurlijk erg leuk om te horen. Want daar doen we het met ons kleine team voor.”
Meer lezen
Een leven lang leren staat aan de basis van Meerdanvijftig. Daarom paste het verhaal van Oud Geleerd, Jong Gedaan in 2019 al goed bij de website. Wiette van Klingeren ging samen met een buurvrouw naar een college in het verzorgingstehuis. Kunsthistorica Mirelle Nunes draagt daar ook haar steentje aan bij met de lezingen die ze regelmatig geeft. Brigitte Leferink spoort ons aan om te schrijven.
Openingsfoto: Nooit te oud om te leren. Alle foto‘s: ©Mila van Egmond.
Recente reacties