De artiesten die even verderop op de 50PlusBeurs optreden, overstemmen het geluid dat Johammer maakt. Niet zo moeilijk want Johammer, de elektrische motor is namelijk stil. En ook passanten kijken stil van bewondering. Het Oostenrijks model is voor het eerst in Nederland te zien op het motorplein in de Jaarbeurs. “Ik ben 6 jaar geleden gestopt met motorrijden maar bij het zien van deze motor….” Bezoeker Bob Huizinga maakt zijn zin veelzeggend genoeg niet af.  Bob is net als ik een debutant op de 50Plusbeurs. Een beurs die ik nooit eerder heb willen bezoeken, omdat ik mezelf niet associeer met trapliften en rollators. Maar ik ben even verrast als Bob door het aanbod.

Zonder digitaal geen Johammer

Natuurlijk zijn er de stands met de bekende hulpmiddelen die het bestaan op oudere leeftijd aangenamer moeten maken maar er is  nog veel meer om te genieten. Of om te leren. Wie zich een Johammer veroorlooft (prijs vanaf 22.000  euro maar kan zwaar worden gesubsidieerd), moet wel wat van de digitale wereld afweten. Want alles op deze electrische motor wordt digitaal weergegeven. Niet moeilijk maar er zijn veel vijftigers die niet gauw zullen toegeven dat ze de weg op smartphones, computers, tablets en ebooks moeilijk kunnen vinden.

SeniorWeb heeft de toekomst

Op de beurs viert SeniorWeb haar 20-jarig bestaan met een pop-upmuseum. SeniorWeb is in 1996 opgericht om ouderen met het aanstormend internet bekend te maken. En de digitale hulpverlener heeft ook de komende 20 jaar zeker nog bestaansrecht. Dat voorspelt Saskia Hamminga van SeniorWeb. “Met alle ontwikkelingen, zoals de nieuwste;  de digitale bediening van allerlei zaken in huis, is onze rol voorlopig nog niet uitgespeeld.”

1,2 miljoen mensen doen niets met internet

Vergeet niet dat er nog 1,2 miljoen mensen in Nederland niets met internet doen, onderstreept ze de rol van de 3000 vrijwilligers die meer dan 149.000 leden helpen en de 400 lokaties waar les wordt gegeven. Na 20 jaar is wel de vraag ontstaan of de naam nog goed is. “Maar inmiddels is de bekendheid te groot,” schetst Saskia Hamminga het dilemma. Daarom is er zonder al teveel tamtam ook de site hellodigital.nl gestart, om de drempel te verlagen voor vijftigers die door de digitale wereld tot wanhoop worden gebracht. Belangrijkste pijnpunten volgens Saskia Hamminga: de beveiliging, digitale wachtwoorden en phishing (het versturen van valse emails, waardoor er ingebroken kan worden in de digitale gegevens).

Veel boodschappenkarren en een paar rollators

De vraag van de beursbezoeker over zijn Ebook kan SeniorWeb-vrijwilliger Rien Hess ook niet meteen beantwoorden. Maar de Rotterdammer die zich sinds 2013 inzet voor Seniorweb, zoekt het graag voor hem uit. “Van huis uit werd vrijwilligerswerk nooit zo hoog aangeslagen maar ik zou nu niet meer zonder kunnen. Het is zo dankbaar om mensen die hulpbehoevend zijn met hun computer te helpen. Na een dag vrijwilligerswerk ga ik altijd voldaan naar huis.”
De Ebookeigenaar is inmiddels weer naar de volgende stand op de beurs, waar maar weinig bezoekers achter een rollator lopen. Maar des te meer met een boodschappenkar: voor alle gidsen en brochures die ze verzamelen.