Beter nadenken over tabletje dat we slikken bij een pijntje

Een vage hoofdpijn aan de zijkant van mijn hoofd houdt me ‘s nachts uit mijn slaap. Het draaien en woelen zat, besluit ik hulp te zoeken in de medicijnla. In het donker tast ik naar de paracetamol maar ik houd uiteindelijk ibuprofen in mijn hand. In een flits herinner ik me het nieuws over kankerverwekkende stof in paracetamol. Dus dan is ibuprofen toch de betere keuze, denk ik.

De volgende dag realiseer ik me dat ik nauwelijks het verschil weet tussen de twee pijnstillers, die ik ook nog wel eens in zijn algemeenheid -fout- aanduid als aspirine. Daarmee ben ik immers opgegroeid. En hoe is er eigenlijk gereageerd op de uitzending van Zembla in samenwerking met NRC? Daarin werd geconstateerd dat er PCA in de grondstof uit China zit, die voor de meeste merken paracetamol in ons land wordt gebruikt. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Geneesmiddelen heeft op televisie al geprobeerd  ons gerust te stellen. Het zou gaan om minimale hoeveelheden die ver onder de grens blijven, waarbij we bang moeten zijn dat ons DNA wordt aangetast of dat er zich kanker vormt in onze lever. Want dat is wat PCA, Para-Chloor-Aniline kan veroorzaken.

Experts zijn het ook niet eens over paracetamol

De berichtgeving op internet nageplozen, zou ik het liefst voor de zekerheid een veilig merk paracetamol zónder grondstof uit China willen slikken maar hoe kom ik daar achter? Niemand weet precies waar de vervuilde kilo’s in de productie van paracetamol terecht zijn gekomen. Bovendien zijn de deskundigen het wat betreft paracetamol niet met elkaar eens, lees ik. Zo zeggen de autoriteiten op het gebied van geneesmiddelen dat je als gezonde burger rustig paracetamol kan blijven slikken, terwijl de voedsel- en warendeskundigen dat niet verantwoord vinden. De sleutel tot het oplossen van het dilemma hebben ze wel allebei gevonden. Nieuw onderzoek (van apothekers) moet uitsluitsel geven.

Dan maar aspirine slikken? Waarom is de beroemde pijnstiller van Bayer eigenlijk in onbruik geraakt? Op zoek naar betrouwbare informatie, vul ik bij het loepje op Thuisarts.nl ‘aspirine’ in. Niets te vinden. Bij ‘paracetamol’ kan ik eindeloos blijven klikken, zoveel verwijzingen zijn er. Het nieuws over kankerverwekkende stof in paracetamol is Thuisarts.nl niet ontgaan. Maar ook volgens de huisartsen van Nederland die achter deze website staan, kunnen we het “veilig” blijven slikken.

Ibuprofen en aspirine liggen bij de meeste mensen in het medicijnkastje. Foto: Pixabay/Hilbert Kuipers

Niet zomaar aan de ibuprofen

En moeten we vooral niet zomaar naar ibuprofen grijpen, zoals ik die ene nacht heb gedaan. Omdat die meer bijwerkingen kan hebben dan paracetamol. In deze pijnstiller zit acetylsalicylzuur, dat tast de beschermende bekleding van maag en darm aan en daardoor kunnen bloedingen ontstaan. Niet fijn. En hé, die stof is ook de bouwsteen van aspirine! Vandaar dat paracetamol zo populair geworden is en aspirine in de onderste la van de apotheek terecht is gekomen. Paracetamol heeft die bijwerking niet.

‘NSAID’-pijnstillers

Raar eigenlijk, dat zulke pijnstillers als ibuprofen en naproxen (wie zich erin verdiept, komt nog veel meer soorten en merken tegen), zogenaamde NSAID’s, zomaar te koop zijn bij drogisterijen. En dat zoveel mensen, zoals tot voor kort ik zelf, pijnstillers zonder nadenken slikken. Alleen al in Nederland worden per jaar 2 miljard poeders, pillen en drankjes paracetamol geslikt. En het aantal tabletjes ibuprofen zal niet ver vandaan liggen.

Filmpje o.a. op Thuisarts.nl waarschuwt tegen onbezonnen gebruik van pijnstillers.

Onwetend van bijwerkingen, bekende ik bij de bloedafname van Sanquin, dat ik de week ervoor een ibuprofennetje had geslikt. “Geeft niet,” zei de controlerend arts, “Maar daardoor is je bloed niet meer voor alle doeleinden geschikt. Want ibuprofen werkt bloedverdunnend.” Nooit geweten, dat dus mensen die al bloedverdunners slikken, extra gevaar lopen en dat ik misschien daardoor een stollingsprobleem heb als ik me ergens stoot… Het beeld van een groot rood kruis op mijn zakje met bloedgroep A-positief staat sindsdien in mijn hersens gegrift.

Ik moet dus toch wat beter nadenken voor welk doeleinde ik een pijnstiller slik. “Altijd beginnen met paracetamol”, adviseert Thuisarts.nl. Maar liefst dan toch met de verzekering dat er geen kankerverwekkende PCA in zit.

Marlies Mielekamp waarschuwde op ons website eerder ook tegen het gebruik van rode gist rijst om je cholesterol naar beneden te krijgen en bepleitte ze het slikken van injecteren van vitamine B12 onder begeleiding. Stella Ruisch bracht het advies van de Gezondheidsraad nog eens onder de aandacht in ‘Vitamine D met de D van doen’. Gezondheid houdt onze leeftijdsgroep meer dan gemiddeld bezig, daarom besteedt Meerdanvijftig.nl er regelmatig aandacht aan. Klik hier om meer te lezen.

Openingsfoto: Pixabay/Tumisu