‘Zeg niet pleur op, maar tréédt op,’ zei CDA-leider Sybrand Buma onlangs in de regionale kranten. Daarin hij betoogt, dat je niet moet terugschelden tegen treiteraars. Vandaag was er dezelfde kritiek op Rutte’s woorden in de Algemene Beschouwingen. Terecht, vindt de Bond tegen vloeken.

“Wat ziet u er mooi uit!”

bond-tegen-vloeken

De jonge woordvoerder van de Bond tegen het Vloeken: “Pleur op komt van pleuritis, daar gaan duizenden mensen aan dood per jaar.”

Als ik langs de stand van de Bond tegen vloeken op de 50PlusBeurs in Utrecht loop, krijg ik van de standmedewerker een fraai vormgegeven kaart aangeboden. Daarop staat: ‘Wat ziet u er mooi uit!’ “Door mensen een kaart met een compliment te geven, willen we laten zien dat mooie woorden mensen goed doen”, legt hij uit. “Zo heb je ook woorden die mensen beslist géén goed doen maar juist kwetsen. Wees je ook daarvan bewust.”

‘Pleur op’ is niet chic

Van oorsprong is de Bond tegen vloeken een christelijke organisatie die zich richtte op het misbruik van Gods naam, legt de woordvoerder uit.  “Wij vinden dat Gods naam met respect moet worden gebruikt. Maar voor niet-gelovigen kan bijvoorbeeld een scheldwoord waar ‘kanker’ in voorkomt erg kwetsend zijn. Tegenwoordig komen wij voor beide groepen op.”
Daarom vindt hij het bepaald niet chic dat Rutte een term als ‘pleur op’ gebruikt. “Ik snap dat hij heldere taal wil gebruiken, maar pleuritis is nog altijd een ziekte waar duizenden mensen per jaar aan overlijden. Zulke woorden hoort onze minister-president niet te gebruiken. Er zijn in het Nederlands voldoende andere woorden die net zo helder zijn maar die tevens getuigen van beschaving.”

Schelden veroorzaakt onoverbrugbare kloof

Juist daarom is de Bond tegen vloeken erg blij dat anderen in de politiek zich zorgen maken over zo’n uitspraak van Rutte. “Nederlands is een mooie taal en door die met respect te gebruiken kan het een bindmiddel in de samenleving zijn. Verliezen we dat respect en schelden we alleen maar naar elkaar omdat er nu eenmaal vrijheid van meningsuiting is, dan splijten we de samenleving. En ontstaan er onoverbrugbare kloven.”

Respect in de taal moet terug

Om het respect in de taal terug te brengen geeft de Bond tegen vloeken lessen op scholen. En lezingen bij evenementen zodat mensen zich meer bewust worden hoe kwetsend schelden kan zijn. Het maakt niet uit of het dan gaat over misbruik van Gods naam of over andere woorden die een negatieve lading hebben. “Ben je er altijd bewust van welke woorden je gebruikt,” betoogt de medewerker van de Bond tegen vloeken. “Heb je een mening, uit die dan gerust maar blijf je bewust dat bepaalde woorden negatief kunnen overkomen bij anderen.”

foto: Mark Rutte/Flickr.com/Roel Wijnants