Een mix van wodka, perzikenlikeur, sinaasappelsap en cranberrysap. Dat was altijd Brigitte’s eerste associatie als ze ‘Sex on the beach’ hoorde. Sinds haar vakantie in Gambia komen er heel andere gedachten in haar op als ze de naam van de tropische cocktail hoort.

Fors leeftijdsverschil

Gambia roept Britse vrouwen op: kom niet naar ons land om seks te hebben met jongere mannen. Dat kopte De Telegraaf in augustus 2022. Ik had die krantenkop gemist, maar kan me er na mijn vakantie in het kleinste land van Afrika alles bij voorstellen. Niet alleen Britse vrouwen hoeven zich aangesproken te voelen. In Gambia wemelt het van de sekstoeristen, mannen en vrouwen, van allerlei nationaliteiten. Een enkele keer zie je een toerist met een lokale leeftijdgenoot over straat gaan, maar meestal is er een fors leeftijdsverschil.

Jonge Gambiaanse aan arm Europese pensionado

In een van de armste landen van Afrika (het gemiddelde maandloon is omgerekend 40 euro) tiert het sekstoerisme welig, ondanks de uitspraak van de Gambiaanse minister van Toerisme en Cultuur in 2018. ‘Wie een seksvakantie wil, kan beter naar Thailand kan gaan.’ Die uitspraak leidde alleen tot een diplomatieke rel, niet tot vermindering van het aantal mensen dat op zoek gaat naar kortstondig vermaak in de slaapkamer. Het is gênant om te zien, een witte vrouw op leeftijd met een donkere toyboy die haar kleinzoon zou kunnen zijn of een jonge Gambiaanse aan de arm van een uitgezakte Europese pensionado.

‘Ze willen het zelf’

In ons hotel verblijft een 82-jarige Nederlander met zijn Gambiaanse vriendin en hun baby. Aan het eind van zijn vakantie gaan ze niet samen terug naar Nederland. Zij blijft met het kind achter in Gambia, hij vliegt terug naar zijn comfortabele leventje in ons kikkerland. ‘Ze willen het zelf, die prostitutie’, hoor ik vaak zeggen. Maar als ik dan vraag hoe ze het zouden vinden als hun eigen (klein)kind op die manier aan de kost zou moeten komen, wringen ze zich in allerlei bochten en verzinnen ze allerlei smoezen om aan te tonen dat dat anders is. Ik zie het verschil niet.

Opgroeien voor sex on the beach of…?

Sex on the beach? Opleiding is deur naar de toekomst

Tijdens onze vakantie bezoeken we een Gambiaanse familie waar mijn zus al jaren over de vloer komt. We brengen kleding, speelgoed en boeken mee. Mijn zus betaalt de schoolkosten van één van de dochters en ik ga dat doen voor een ander lid van de familie. We geven ook de twee jonge studenten die een bijbaan hebben in de bar van het hotel een bijdrage voor hun studie. Een opleiding is de deur naar een betere toekomst. Een toekomst waarin ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien door een goede baan. Een toekomst waarin sex on the beach een cocktail is en geen manier om geld te verdienen.

Meer lezen van Brigitte

Uiteenlopende onderwerpen behandelde Brigitte op deze website. Maar haar hart ligt voor een belangrijk deel bij het lot van vrouwen. Zo riep ze vorig jaar nog op om ‘medestander te worden tegen geweld’. En telkens legt ze een vinger op de wond. Of het nu gaat over meisjes- en jongensdromen, vrouwen die verkleinwoorden gebruiken of een stem geven aan slachtoffers van huiselijk geweld.

Foto’s: Pixabay