…EN HUN GELIEFDEN!

Op Meerdanvijftig.nl lieten we eerder de Stichting Apneu aan het woord over de ernst van snurken. Maar snurkers zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. 4 miljoen telt Nederland er, volgens de Kliniek voor Snurken en Apneu, en de ergste produceert hetzelfde geluid als een voorbijrijdende vrachtwagen. Inmiddels zijn er voor lichte gevallen allerlei anti-snurkmiddelen op de markt. Maar het beste is altijd een deskundige op te zoeken. Irene Boers tipt de slaaptandarts!  

We komen er zelf niet altijd makkelijk voor uit maar kunnen er wel flink over klagen als de ander het doet; snurken! Ben jij de snurker dan heb je dat zelf niet door en ronk je waarschijnlijk lekker de hele nacht door. Ben je de geliefde naast de snurkende partner dan kunnen je nachten behoorlijk worden verstoord met slaapgebrek tot gevolg.

De tong zakt naar achteren en het snurken begint…

Gevolgen voor de slaappartner

Niet alleen de tijdsduur van slaap maar ook de kwaliteit van de slaap is belangrijk voor je immuunsysteem en je fysiek- en mentaal welzijn. Een kwalitatief goede slaap geeft je al snel meer concentratie en een beter geheugen.

Een verstoorde slaap door een snurkende lief heeft behoorlijke negatieve gevolgen voor de gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat geluidsoverlast onder andere voor een verhoogde bloeddruk kan zorgen met alle gevolgen van dien. Alle reden dus om het snurken aan te pakken!  Bij snurken en milde apneuklachten is een bezoek aan de slaaptandarts een goed idee.

Slaaptandarts of MRA-tandarts

Snurk- en lichte tot milde apneuklachten ontstaan in de mondholte, waardoor een tandarts de aangewezen persoon is om samen de oorzaak te achterhalen en naar een oplossing te zoeken.

De ontwikkelingen hebben de laatste jaren niet stil gestaan. Zo zijn er verschillende soorten MRA-beugels of anti-snurkbeugel om het snurken en lichte apneuklachten te verhelpen. MRA staat voor Mandibulair Repositie Apparaat. Het apparaat wordt exclusief op maat gemaakt en bestaat uit een soort beugel over de boventanden en beugel over de ondertanden.

De MRA-beugel

De MRA beugel houdt de onderkaak in voorwaartse positie, en de tong naar voren zodat deze minder in de luchtweg valt wat het snurken zal verhelpen. Het zou werken in 95 % bij snurkklachten en lichte apneu. De slaaptandarts zal eerst de klachten met je bespreken zodat deze een goed beeld heeft van de situatie. Vervolgens bekijkt deze gespecialiseerde tandarts de situatie in je mond en adviseert welke beugel het beste bij je past.

Ook prettig om te weten, de MRA beugel zit sinds 2010 in de basisverzekering. Tip; bespreek altijd van tevoren de kosten en vergoedingen om financiële verassingen te voorkomen. Een erkende slaapgeneeskundige tandarts is aangesloten bij de NVTS en u kunt een slaaptandarts bij u in de buurt vinden op b.v. Tandarts.nl.

Meer lezen over slapen

Marlies Mielekamp schreef al eerder over de Stichting Apneu. Ze gaf ook 7 tips om beter te slapen. Een slechte nachtrust wordt door wetenschappers in verband gebracht met alzheimer, schreef Stella Ruisch al. Die overigens ook over haar nachtelijke angst voor een hartaanval schreef…

Openingsfoto: Joshua Hayworth/Flickr.com