Een zeilvakantie deze zomer bracht ons deze zomer naar Korfu. In de kleine baai van Agios Stefanos vinden we met onze boot beschutting voor de flinke wind en deining. We zitten tevreden in de kuip met een glas wijn, als we een boot met de naam Sola langszij zien komen en vlakbij ons voor anker zien gaan. De schipper stelt zich voor met een fles Prosecco. Het is precies een jaar geleden dat solozeiler Ola Bruno is vertrokken uit Zweden voor zijn zeilreis en dat moet gevierd worden!

Gewone mensen, bijzondere verhalen

Deze zomer is Meerdanvijftig.nl gestart met een serie verhalen over gewone mensen met bijzondere verhalen. Irene Boers komt in haar werk als verpleegkundige, tijdens een vakantie of zomaar ergens boeiende en inspirerende mensen tegen. Zoals Ola, die een onuitwisbare indruk op haar heeft gemaakt. En haar een ruimere kijk op het leven en de wereld heeft gegeven.

Mooie periode in leven

Na de prosecco zetten we de avond met zijn drieën voort in het haventje en vertelt Ola Bruno zijn leven aan ons. “Het is altijd al mijn droom geweest om voor langere tijd met een zeilboot op reis te gaan,” legt Ola, 56 jaar en gezegend met een sterk, slank lijf, een gebruind hoofd. “Ook al is zeilen een langzame, kostbare en oncomfortabele manier van reizen,” bekent hij en de lach staat in zijn stralend blauwe ogen. Maar het ontmoeten van mensen onderweg, landen bezoeken én dat langzame reizen bestempelt hij als een “heel mooie periode in mijn leven.”

Afscheid van ander leven

Soms is het eenzaam op het water en wil hij per direct terug naar huis. Dan zet hij muziek op en waait het moment bijna letterlijk over. De wind bepaalt ook waarheen de Sola vaart, ook al heeft Ola een basis reisplan. Als hij maar aan het eind van de zomer op Kreta is, want dan ontmoet hij zijn dochter en vrienden. Hij heeft dagelijks contact met zijn kinderen, familie en vrienden. En ze genieten allemaal met hem mee. Zelfs zijn ouders van 87 en 84. Iedereen gunt Ola nu deze bijzondere reis. “Ik ben gescheiden toen mijn kinderen nog jong waren. Toen vond ik mijn belangrijkste taak een goede vader zijn.” Dus stelde hij zijn droom uit en ging aan de slag bij een energiebedrijf. In zijn vrije tijd gaf hij zeillessen op de boot die hij tweedehands voor een prikkie heeft kunnen kopen. Een ander leven, waarin Ola lang niet zo slank was en zeker niet gezond leefde.

Solozeiler leeft stuk gezonder

Nu hij eindelijk als vijftiger zijn gedroomde zeilreis maakt, is hij ook anders gaan eten. Sinds drie jaar eet Ola alleen vis, vlees, eieren, kaas en groenten die boven de grond groeit. “De enige suiker die ik nog tot mij neem, zit in een biertje bij het eten,” zegt hij met een luide lach.
Want fruit, suikers en granen heeft hij geschrapt uit zijn voeding. In de voorbereiding van zijn reis is hij ook meer gaan bewegen door te fietsen. Nu voelt hij zich beter en sterker dan ooit! En dat is hem aan te zien.

Sober bestaan

Trots vertelt hij dat zijn financiële buffer voor de reis nog onaangeroerd is. “Ik heb mijn spullen verkocht en mijn huis verhuurd. En van die opbrengst leef ik.” Aan boord heeft Ola ook weinig nodig. Het sobere bestaan op de Jeanneau One Design 35 volstaat. Het is een raceboot die tussen 1992 en 1998 heeft meegedaan aan zeilraces en ook daarvoor is ontworpen. Snelheid ten koste van comfort. Een kleine kajuit met banken als slaapplaats, een wc, een kookpit. Geen koelkast waardoor hij nu heel handig is geworden met inkopen. Hij doet boodschappen voor 3,4 dagen. “En dan eet ik eerst de mozzarella voordat-ie ontploft!” Eenmaal op zee, moet hij zelf ook vissen en komen de groenten uit blik.

Droom werd werkelijkheid

Op de app Vesselfinder kunnen we de zeilreis van Ola Bruno op de voet volgen.

Nu het jaar erop zit, weet Ola niet hoe lang hij nog blijft varen. “Misschien ben ik al weer terug in Zweden tegen de tijd dat ik jullie spreek,” zegt hij. Terug in zijn huis en met een baan. En dan pikt hij met evenveel plezier weer het dagelijks leven op; de auto in de garage en de wasmachine aan het draaien. Maar nu geniet hij nog van zijn droom die werkelijkheid is geworden. En van de wetenschap dat alles wat je nodig hebt niet alleen thuis verkrijgbaar is. “Via internet kan je alles overal laten bezorgen!”

In spoor van solozeiler Ola

Solozeiler Ola Bruno is voor mij het voorbeeld van iemand die in oplossingen denkt en zijn dromen durft te leven. En ik probeer gehoor te geven aan zijn boodschap “Cut alcohol and sugar! Stay in motion!” Minder fruit en suikers lukt nog wel, maar die wijn……Intussen volgen we Ola op de voet. Op de gratis app Vesselfinder kunnen we precies zien dat Ola daar is waar de de wind de Sola Singlehanded brengt.