Mijn gezin wordt groot. Mijn dames, van 21 en 19 jaar, zijn niet zoals ik geïnteresseerd in cultuur. Dus moeders moet wat doen om ze te verleiden. Ik besloot te trakteren op een ontbijtje in het Rijksmuseum. Om daarna gezamenlijk door de tentoonstelling Dieren in Brazilië van Frans Post te lopen. Dat bleek een succes en een leuk idee voor de kerstvakantie.

Vorstelijk ontbijt doet wonderen

Het ontbijtje met een heerlijke cappuccino en wel twee roombotercroissants werd geserveerd in de centrale hal van het Rijksmuseum. We hadden allemaal een vakantiegevoel door de toeristen en de internationale allure van het Rijks. Bovendien is de hal in het Rijksmuseum nu gevuld met de levensgrote opgezette dieren uit het Naturalis. Ik was omringd door mijn gezin, maar ook door een grote witte ijsbeer, imponerende leeuwen en grijs gestreepte tapirs. Mijn dames waren zichtbaar blij. Lekkere koffie en een vorstelijk ontbijt doet wonderen.

Frans Post als een viewmaster, drie dimensionaal.

Frans Post als een viewmaster, drie dimensionaal.

 

Frans Post. Dieren in Brazilië

Daarna zijn we naar de tentoonstelling van de kunstenaar Frans Post gegaan. Het Rijksmuseum heeft een kleine tentoonstellingsruimte ingericht met de tekeningen en prenten van Frans Post. Deze studies naar de flora en fauna van Brazilië (1636-1644) maakte hij toen hij zeven jaar lang met de gouverneur Johan Maurits van Nassau mocht meereizen. De tekeningen zijn heel kort geleden ontdekt in het Noord-Hollands Archief in Haarlem en een puzzelstukje in het oeuvre van de Haarlemse schilder.

Tekening Frans Post. Credits N-Hollands Archief.

Frans Posts gordeldier. Foto: N-Hollands Archief.

 

Het gordeldier ‘smaekt gelijck een hoen’

De tentoonstelling is klein en maakt je blij. Frans Post heeft bij sommige tekeningen bijna kinderlijke opmerkingen gemaakt. Hij beschrijft het makaakaapje als ‘seer vriendelijck ende aerdich’ of de jaguar als ‘seer wreedt, vernielende ende starck’. Het gordeldier heeft hij blijkbaar op zijn reis geproefd: ‘smaeckt gelijck een hoen’. De schilderijen en tekeningen zijn gecombineerd met de opgezette dieren afgebeeld in de schilderijen. Dat maakt de tentoonstelling als een viewmaster, drie dimensionaal.

Tip kerstvakantie

Ik denk dat het een leuke break is voor de kerstvakantie. Met kleine of grote kinderen een croissantje eten in het museumrestaurant van het Rijksmuseum om daarna samen tussen de wonderlijke dieren van Frans Post te lopen.

Dieren in Brazilë. Frans Post.

Ontmoet wonderlijke dieren uit Brazilië.

 

Ik ben dol op tips van anderen. Dus laat je mij weten waar jij naartoe gaat in de kerstvakantie? info@meerdanvijftig.nl