Sandra Ysbrandy is bekend van televisieprogramma’s als Het Familiediner, Life4You en Kook mee met Max. Maar mijn nieuwsgierigheid naar haar verhaal werd geprikkeld door een column die ik kreeg doorgestuurd. Hoe komt iemand die 14 jaar bij de bank heeft gewerkt als kok bij de televisie terecht?

Meerdanvijftig.nl publiceert een serie artikelen met het thema ‘bijzondere verhalen van gewone mensen’. Na leerbewerker Willem Wentholt, zeiler Ola Bruno, advocaat/zanger Wouter Ganzeboom deze keer het verhaal van Sandra Ysbrandy, geschreven door Irene Boers.

Als kind al creatief

Sandra Ysbrandy

Sandra Ysbrandy op het podium van Life4You. Foto: Twitter

Zo vrolijk en enthousiast als ze op televisie presenteert, zo ontvangt ze me ook in de gezellige woonkeuken van het landelijk gelegen huis. Daar woont Sandra met haar man en drie zonen. Terwijl wij elkaar begroeten, springt een jonge hond vrolijk tussen ons door. “Als kind was ik enorm creatief. Daar kon ik me ook helemaal in verliezen. Een oneindige stroom ideeën, waarover ik zelfs droomde.”

Contact met mensen kwijt

Maar toen ze na het atheneum eerst geschiedenis en daarna antropologie ging studeren, droogde die stroom op. “Ik kon goed leren. Uiteindelijk kwam ze als communicatieadviseur bij de Rabobank terecht. Ze trouwde met Pieter en kreeg 2 kinderen. “Ik paste me aan en bij nader inzien heb ik dat heel lang gedaan.” Bij de bank gaf Sandra Ysbrandy onder andere workshops en trainingen op locatie. ‘Daar kon ik wel een stuk creativiteit in kwijt.” Maar de organisatie veranderde en Sandra zat op kantoor steeds vaker achter de computer, beleidsplannen te schrijven. “Ik raakte het contact met de mensen kwijt en mijn werk kwam steeds verder van mij af te staan.”

Veranderd in een zekerheidszoeker

Nee, er was geen bliksemschicht die de ommekeer in Sandra’s leven inluidde. “Het was een opeenstapeling van gevoelens. Mijn opvoeding en de cultuur bij de bank hadden mij tot een ‘zekerheidszoeker’ gemaakt. Tenminste, ik dacht dat ik dat was. En álles klopte ook. Een goede baan met auto van de zaak, laptop, inkomen. Waarom zou ik dat veranderen met 2 kinderen, huis en hypotheek?” Ze raakte in gesprek met een loopbaancoach bij de bank. Met invuloefeningen en testen kwam ze niet verder. Totdat ze bij een healer terecht kwam.

Healer gaf Sandra Ysbrandy inzicht

Schaterend vertelt ze dat ze daar als nuchter mens eerst niets in zag. “Wat voelde ik me ongemakkelijk toen ik bij die vrouw op tafel lag!” Maar binnen een kwartier gebeurde er al van alles en het werkte. Want na een paar sessies was het Sandra duidelijk. “Het roer moest om, ik wilde professioneel gaan koken.”

Onhandige timing derde kind

Sandra Ysbrandy

Sandra Ysbrandy heeft creativiteit uit haar jeugd weer teruggevonden in het koken.

Haar man steunde haar volledig. Ook al betekende het dat ze een koksopleiding zou gaan volgen en voorlopig geen inkomen zou hebben. “Pieter vond dat ik moest doen wat ik graag wilde. En door zijn werk als consultant kon hij het gezin wel onderhouden.” Maar dat plan viel na een half jaar in duigen door de bankencrisis. Pieter verloor zijn baan en het derde kind waar Sandra jaren naar had verlangd, kondigde zijn komst aan. “Zeer gewenst, alleen de timing was wat onhandig.”

Organisch in het leven

Maar die paar moeilijke jaren wegen niet op tegen het plezier en geluk dat Sandra sindsdien in haar werk beleeft. Ze startte haar eigen bedrijf, Sandra’s Catering, en kwam via haar koksopleiding bij de televisie terecht. Haar ervaring in communicatie kwam daarbij goed van pas. “Vanaf het moment dat ik het roer omgooide, kwam ik in een wereld met mensen die me iets gunden, motiveerden, inspireerden.
Ik heb geleerd om geen verwachtingen te hebben. Het loopt toch anders. Ik wil nu meer ‘organisch’ in het leven staan. Dingen komen vanzelf op je pad.”

Liefde voor gezonde voeding

Sandra kookt het liefst met verse en onbewerkte ingrediënten. Ze heeft zich uit liefde voor gezonde voeding verbonden aan het platform ‘FoodFirst Network’ , een initiatief van Jan Dekker (24 Kitchen) en Rudolph van Veen (RTL 4). “Een online platform voor een gezonde leefstijl’ met kookvideo’s, advies van specialisten, workouts en interessante artikelen. Daarnaast geeft Sandra ook lezingen over ‘het roer om in je carrière’. “Je hoeft niet meteen rigoureus te kappen met je vertrouwde bestaan. Doe het deels, ga 2 of 3 dagen werken en de andere dagen iets doen, waar je echt heel gelukkig van wordt. Net als ik.”

Tips om dromen te verwezenlijken

Na het interview lees ik de tips die Sandra Ysbrandy in haar column geeft om dromen te verwezenlijken. “Ga op zoek naar iemand die jou helpt sturing en richting te geven aan dat kleine stemmetje diep van binnen. Vertrouw op je gevoel en omring je met mensen die je aanmoedigen. Maar wees wel bereid om oude zekerheden los te laten en wacht niet langer op hét moment. Dat kies je zelf om je dromen waar te maken.”