Zouden de kinderen vandaag nog steeds een uurtje later naar school mogen, de dag na Pakjesavond? Net als wij, vijftigplussers in onze jeugd even thuis met de cadeautjes mochten spelen? Zelf speelde ik vanochtend met mijn gedachten over verwende Nederlanders en schreef het volgende.

Beste St.Nicolaas,

Ik schrijf u deze brief naar aanleiding van het NOS-journaal gisteravond. Dikke kans dat hij niet op tijd wordt bezorgd, net als die pakjes die Post.nl niet heeft kunnen bezorgen. Geen wonder, want het worden er elk jaar meer. Deze periode van het jaar meer dan 50 miljoen! Een mevrouw in een magazijn van een internetbedrijf, met de naam Lobbes meende ik te zien (zelf was ze duidelijk geen goede….), mocht vertellen waarom ‘voor 21.45 u besteld thuis, morgen in huis’ niet kon worden waar gemaakt. Wilt u die mevrouw alvast in de zak doen en meenemen? Zo flauw om meteen met de vinger te wijzen dat het niet aan hun bedrijf lag maar dat Post.nl de boel niet op orde had!

Alle verwende Nederlanders in de zak

En dan heeft u vast nog wel ruimte in die zak voor meer mensen, want zoveel worden er niet uit Nederland weggestuurd. Mogen daar dan al die verwende Nederlanders in die de dag voor Sinterklaas tot de ontdekking zijn gekomen dat ze toch nog iets wilden kopen voor pakjesavond? Ik hoor ze het aan elkaar uitleggen: “We hebben nu 7 cadeautjes voor Sem maar Emma heeft er 6: dat kan niet, hoor!” En dan online bestellen hè, want naar een winkel lopen, fietsen of zelfs rijden is tegenwoordig al teveel moeite. Terwijl ze met al die pepernoten, marsepein en chocolade letters die ze al sinds de zomer kopen, dat voor hun gezondheid beter hadden kunnen doen. En dan nog klagen ook over het niet bezorgde pakje door een hijgende onderbetaalde bezorger. Want uiteindelijk moet kopen online wél goedkoper zijn dan in die winkel. Hóp, in die zak, lieve Sinterklaas! En geef ze een taakstraf: de wereld oranje verven bijvoorbeeld!

Laat roe staan voor hulpsint met weinig centjes

Iets milder wil ik zijn voor mensen die als hulpsint één cadeautje voor hun kind hebben besteld en misschien een tikkeltje te laat waren met online kopen, omdat ze gewoon niet op tijd genoeg centjes op hun rekening hadden staan. Nee, nee, laat die roe ook maar voor ze staan (die mag toch niet meer door de schoorsteen van een openhaard vanwege de CO2-uitstoot). Bewaar die maar voor die deelnemers aan de Klimaatconferentie in Katowice. Voor die armere Nederlanders is er troost. Ze kunnen hun cadeautje alsnog geven; over 19 dagen is het Kerstmis!

Die koopkrachtplaatjes kunnen ook mee

Maar dat geldt natuurlijk ook voor al die verwende Nederlanders die veel te laat bestellen. Of denkt u dat die óók met Kerstmis nog cadeautjes gaan bestellen? Nee, toch! Kunt u die koopkrachtplaatjes ook meteen meenemen in de zak? En misschien kunt u het handjevol overgebleven niet-verwende Nederlanders alvast waarschuwen? Volgend jaar is de intocht wéér half november. En tegenwoordig is dat elk jaar gróót nieuws!
Dáág Sinterklaas, dáág!