“Er zijn onlangs zorgkosten gedeclareerd op uw polis door een of meerdere zorgverleners”, schrijft mijn zorgverzekeraar in de mail. Bijgevoegd, ontvang ik de declaraties van de zorgkosten die wij de afgelopen periode hebben gemaakt. Een prima manier om te checken of er geen verkeerde rekeningen zijn gestuurd, zou je denken. En de stijging van de zorgkosten is toch inmiddels iéders zorg.

Verzekeraars krijgen inzage in patiëntendossier

Door de geruchtmakende manier waarop de donorwet twee weken geleden de goedkeuring van de Tweede Kamer kreeg, is de tegelijkertijd aangenomen wet over controle op de zorg aan de aandacht van de meesten ontsnapt. Daardoor krijgen zorgverzekeraars de mogelijkheid om in stappen inzage te krijgen in het patiëntendossier. Dit alles om fraude tegen te gaan. Vorig jaar werden er voor 11,1 miljoen euro verkeerde rekeningen gestuurd; voor 1,4 miljoen door particulieren. Op het totaal van 73 miljard zorgkosten is dat laatste bedrag 0,002 procent (!).  De vraag is waarom de patiënten zelf niet meer te zeggen krijgen over rekeningen. Zij kunnen toch als geen ander beoordelen of deze kloppen.

De rekeningen werden toch vergoed?

Als mijn vader, oud-boekhouder en nierdialysepatiënt, een fout ontdekte in zijn nota’s, belde hij naar zijn verzekering. Aan de andere kant ontmoette hij alleen maar desinteresse. Wat maakte hij zich druk, de rekeningen werden toch vergoed? Maar mijn vader vond zichzelf met 5000 euro zorgkosten per maand een last voor de samenleving.

Burger is de dupe

In de strijd om beheersing van de zorgkosten, lijkt de burger nu steeds vaker de dupe.   Niet alleen is deze week bekend gemaakt dat de premies volgend jaar zullen stijgen van 6 tot 10 procent. Zorgverzekeraars zouden ook graag de 25 procent verzekerden met een restitutiepolis  in hun vrije artsenkeuze willen beperken. Dan kunnen verzekeraars afspraken maken over misschien wel een goede maar in ieder geval een goedkopere behandeling. Om een relatief klein bedrag aan fraude op te sporen dreigt nu ook onze persoonlijke levenssfeer verder te worden aangetast.

Ons leven vastgelegd

Bij de bank, op de rijksweg, op de computer met cookies, overal wordt ons leven al vastgelegd. Nu doen we in Nederland nooit de gordijnen dicht en roepen we bij elke inbreuk op ons persoonlijke leven ‘gelukkig hebben we niets te verbergen’. Maar dat verzekeraars ook toegang kunnen vragen tot mijn gezondheidsdossier gaat me echt te ver. Ook al -afkloppen- kan die tot op heden op een A4tje. En dat dan om te checken of ik misschien niet rommel met rekeningen…. De vraag is of dat dossier de afgelopen jaren goed is bijgehouden. Voor mij is dat moeilijk te bepalen. En als ik dat al wil, moet ik daar in sommige gevallen ook nog voor betalen.

Gezond verstand Eerste Kamer

Laten we dus maar hopen dat men bij de behandeling van wetsvoorstel 33980 in de Eerste Kamer tenminste over gezond verstand beschikt.

Foto: Eerste Kamer