Inmiddels is de januari-campagne van IkPas afgelopen. Brigitte Leferink en Marlies Mielekamp lieten vier weken lang de alcohol staan. Ook de laatste week van januari appten ze met elkaar. Wogen de laatste loodjes zwaar of smaakt het alcoholvrij leven naar meer?

With a twist of passion fruit…

Brigitte: Ik was een paar dagen in Londen en als je ‘uit’ bent, neem al je snel een lekker glas droge witte wijn bij de lunch. Tijdens IkPas kan dat natuurlijk niet, dus eens iets totaal anders besteld bij de mezze in een hip restaurant in Londen. Op de achterkant van het flesje Passionate ginger beer staat: “A lightly sparkling blend of fresh organic Peruvian root ginger, Sicilian lemons and soft Devon spring water with the added twist of passion fruit”. Een prachtige omschrijving voor een lekker, fris drankje.

Marlies: Wat leuk eigenlijk dat we beiden steeds nieuwe smaken ontdekken van drankjes die lekker en vaak wat pittiger zijn en de zin in alcohol doen vergeten…

Geen fles voor de glasbak

Brigitte: Normaal gesproken heb ik elke week wel een paar lege wijnflessen om naar de glasbak te brengen. Deze maand niet een. De ene fles die wel open ging voor de vriendin die kwam eten, is met haar mee naar huis gegaan. Kon ik ook niet in de verleiding komen.

Marlies: Ook wij gingen deze maand minder naar de glasbak. Omdat ik minder alcohol drink, maar ook wel omdat we minder gasten hadden. Januari nodigt daar na alle feestdagen niet zo voor uit. Ik schat in dat we ook daardoor minder glas voor de glasbak hadden?

Thee in een wijnglas

Brigitte: Ik las ergens dat iemand hittebestendige wijnglazen had gevonden. Gelijk op internet opgezocht. Dat staat toch mooier op je feestelijk gedekte tafel dan de gebloemde mokken waar ik normaal gesproken mijn thee uit drink. Het wekt misschien de suggestie van alcohol (en dat zou eigenlijk niet moeten), maar ik vind ze prachtig.

Marlies: Wat een leuk idee deze glazen. Een idee om ze eens te gebruiken als je in plaats van wijn, thee bij een etentje schenkt? Ofschoon ik denk dat dit bij veel leeftijdgenoten niet in goede aarde zal vallen. Het is opvallend hoeveel alcohol vooral 50-plussers drinken. En hoe normaal we dat vinden…

Samen met ouderenbond: 40 dagen alcohol vasten

Brigitte: Zeker, 50-plussers zijn stevige innemers en je mag er niks van zeggen (“Wij weten wel wat we doen, spreek de jongeren maar aan op hun alcoholgebruik, dat is veel erger”). Jongeren zijn inderdaad stevige drinkers, maar de leeftijdscategorie 50-64 drinkt beduidend meer dan de groep 35-49 jaar. Ze willen dat alleen niet horen. In de vastenperiode, vanaf 6 maart tot Pasen, organiseert IkPas in samenwerking met de ouderenbonden KBO-PCOB ’40 dagen geen druppel’. Kunnen al die 50-plussers die zichzelf voor de gek houden meedoen aan eventjes alcoholvrij leven. De inschrijving is gestart.

Johnny de Mol gaat ook alcoholvrij door

Marlies:  Op Nu.nl vond ik dit artikel over wat een maand alcoholvrij leven met je lichaam doet. Belangrijkste feiten zijn: je leverwaarden worden beter, je slaapt beter, je voelt je mentaal en fysiek beter, verliest gewicht en bouwt je alcoholtolerantie af. Toevallig zag ik bij Jinek Johnny de Mol die ook meedeed aan IkPas (jammer dat ze daar het Engelse Dry January gebruikten…). Hij is van plan ook februari alcoholvrij door het leven te gaan, zo goed beviel het hem. Ik heb besloten in het vervolg geen fles wijn voor mezelf meer open te trekken maar enkel alcohol te drinken als we bezoek hebben of uit eten gaan. Bovendien wil ik het daarbij bij één glas te houden. Vrijdag 1 februari heb ik dan ook niets gedronken, maar toen we zaterdag 2 februari een verjaardagsetentje van mijn schoonzus hadden, dronk ik vooraf één glas prosecco. Dat drankje vooraf was heerlijk maar voor de rest enkel water beviel ook prima.

Brigitte: Mijn vader was 1 februari jarig en ik heb toen heerlijk port en likeur 43 gedronken. Gezellig met familie bij elkaar. Als ik alleen ben, taal ik niet meer naar alcohol. Ik ga dus jou achterna: niet in mijn eentje aan de wijn. Lijkt me een prima voornemen.