In mijn maandelijkse zoektocht naar ophanden zijnde bijzondere dagen stuit ik op de Internationale Dag van de Stralende Beroepen. Ik word al blij als ik het lees. Stralende beroepen: dat klinkt in mijn oren als een feest. Mensen die iedere dag blij naar hun werk gaan, die stralen als ze aankomen en nog steeds licht geven (figuurlijk dan) als ze aan het eind van de dienst weer huiswaarts keren. Of zou het om ‘sterren’ gaan? Beroemdheden die in hun mooiste outfit over de rode loper hun entree maken. Nieuwsgierig geworden Google ik verder.

World Radiography Day

stralende mensen

Een perfecte röntgenfoto van een imperfect gebit….Foto:Ani Kolleshi

Het blijkt toch iets anders te liggen. De fraaie benaming blijkt de Nederlandse vertaling van de World Radiography Day: een dag die bedoeld is voor mensen die werken met röntgenapparatuur. Een totaal ander concept van ‘straling’ dan waaraan ik dacht.
Mijn gedachten dwalen af naar de tandartsassistente die de gang op gaat nadat ze mijn hoofd klem gezet heeft in het fotoapparatuur om een perfect plaatje van mijn minder perfecte gebit te maken. Naar de man in Tokio, die alle handtassen van de genodigden voor de receptie met de Japanse keizerin moet scannen. Hij blaft dat ik een slok van mijn flesje water moet nemen en gebaart dat ik het niet helemaal leeg hoef te drinken. Het is alleen maar een test om te zien of ik geen gevaarlijke stoffen de feestzaal in wil smokkelen. Ik denk aan de beveiligers in de Tweede Kamer. Toen ik er vijfentwintig jaar geleden werkte kon je nog redelijk makkelijk het gebouw binnen. Als ik nu naar de jaarlijkse reünie ga, moet mijn tas eerst door een scan. En de meest voor de hand liggende persoon met een stralend beroep is natuurlijk de radioloog. Maar daar heb ik (gelukkig) bijzonder weinig ervaring mee.

Morgen in teken van precisie en medeleven

8 november is hun dag. De dag waarop de Duitse Wilhelm Conrad Röntgen (die overigens een Nederlandse moeder had en een deel van zijn schooltijd in Nederland doorbracht) in 1895 de röntgenstraling ontdekte.

stralende mensen

Wilhelm Conrad Röntgen.

Een bijzondere prestatie waarvoor hij in 1901 de allereerste Nobelprijs in de natuurkunde kreeg. Dit jaar koos de International Society of Radiographers & Radiological Technologists als thema van de viering ‘Precision – Compassion. Radiographers Qualities’ (Precisie-medeleven. Radiografische kwaliteiten). Een mooie combinatie. Vorig jaar was het thema ‘We care about our safety’, we geven om onze veiligheid. Heel verstandig. Want werken met radioactieve straling is niet zonder gevaar.

Stralende mensen in het zonnetje

Wilhelm Röntgen gebruikte al lood om zichzelf te beschermen en de tandartsassistente verlaat niet voor niets de ruimte waar de foto gemaakt wordt. Door jaarlijks stil te staan bij deze beroepsgroep erkennen wij het belang van hun werk, is er aandacht voor innovatie en worden deze mannen en vrouwen wereldwijd in het zonnetje gezet. Laat ze stralen!