Morgen, 29 september, is de internationale Dag van het Hart. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken en 80% van de slachtoffers had kunnen worden gered door de risicofactoren aan te pakken. Dit jaar vraagt de Wereld Heart Federation iedereen een belofte te doen. Een belofte aan jezelf gezonder te leven zodat je hart- en vaatziekten kunt voorkomen: minder of stoppen met roken en gezonder eten.

dag van het hart
Beloof je zelf een gezonder leven!

Mannenhart – Vrouwenhart

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen van 35 jaar en ouder vaker dan mannen vage klachten hebben die kúnnen wijzen op een hartinfarct. Vrouwen gaan echter relatief minder snel naar de huisarts. Tegelijkertijd is het voor artsen moeilijk de juiste diagnose te stellen. Het ontbreekt hen aan specifieke diagnostische middelen voor vrouwen om hart- en vaatziekten vroegtijdig in beeld te krijgen. Onderzoek was lang gericht op (witte) mannen. De vage klachten van vrouwen werden vaak afgedaan als een hormoonkwestie of werden gekoppeld aan de overgangsklachten.

Hart voor vrouwen

Cardioloog Angela Maas richtte in 2014 de stichting Hart voor vrouwen op. Deze stichting richt zich op multidisciplinair onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dit voorjaar verscheen van haar hand het boek met dezelfde titel als de stichting: Hart voor vrouwen. De reden voor dit boek is dat nog elke dag de vrouwelijke hartpatiënt langs de mannelijke meetlat wordt gelegd. Vrouwen zijn echter geen kleine mannen. Zij verschillen tot in elke cel van het lichaam van de man en dat heeft ook gevolgen voor gezondheid en ziekte. Dankzij voortschrijdend inzicht over de verschillen tussen mannen en vrouwen kan de cardiologische zorg voor vrouwen efficiënter, beter en goedkoper maken.

dag van het hart
Nog elke dag wordt het vrouwenhart langs mannelijke meetlat gelegd. Dit boek moet daar verandering in brengen.

Preventie

Roken is één van de oorzaken van hart- en vaatziekten, kanker en longziekten. De Hartstichting nam daarom samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief tot de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR). De alliantie is inmiddels uitgegroeid tot een brede maatschappelijke beweging waarbij meer dan honderd organisaties zijn aangesloten met één gezamenlijk doel: ervoor zorgen dat niemand in Nederland meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. Op weg naar een rookvrije generatie.

Naast roken heeft ook voeding effect op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een verhoogde bloeddruk, overgewicht en een verhoogd cholesterol kunnen tot hartproblemen leiden. Een evenwichtig, afwisselend eetpatroon helpt problemen te voorkomen: minder zout gebruiken, meer onverzadigde vetten, voldoende groente en fruit en zo’n 1,5 liter water per dag drinken. Minder alcohol drinken en stress vermijden hebben ook een positieve invloed. En natuurlijk voldoende bewegen.

Dag van het Hart; Dress Red Day

dag van het hart
Brigitte Leferink trok vorig jaar enige rode jasje aan, volg haar voorbeeld al is het maar met rode nagels of rode veters in je schoen!

Sinds 2010 wordt er op een speciale manier aandacht gevraagd voor het verschil in aanpak van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen: vanaf die tijd worden vrouwen opgeroepen op 29 september rode kleding te dragen. Dit jaar is de tiende editie. De Hartstichting roept iedereen op mee te doen op deze Dag van het Hart. Heb je weinig roods in de kast, lak dan je nagels rood, stift je lippen rood of doe rode veters in je sneakers. Volg de campagne op sociale media via #dressredday en doe mee!

Brigitte Leferink kiest vaker speciale dagen uit voor verhalen. Zo schreef ze over vrouwelijke hygiëne, tegen geweld en deed ze ook mee met de actie van IkPas. Op Meerdanvijftig.nl verschenen over het hart ook het verhaal van een onrustige nacht en het werk van de Hartkliniek.