Marlies en Brigitte beleven hun derde week IkPas en zetten hun alcoholgebruik 30 dagen op pauze. Wiette doet niet mee. Ze schrijven elke week wat hen bezighoudt.

Pllote Amelia Earhart stak als eerste vliegend de Grote Oceaan over in 1932

Brigitte heeft een weekend vol verleidingen achter de rug. “Net als vorig jaar, was ik voor serviceclub Zonta twee dagen in Parijs. Ik mocht er beurzen uitreiken aan twee jonge vrouwen die een studie doen op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek (Amelia Earhart Fellowships). De uitreiking was dit keer op de Amerikaanse ambassade omdat we tegelijk 100 jaar Zonta International vierden.”

Dry January, daar doen de Fransen niet aan

“Zonta werd opgericht in de Verenigde Staten en is als een olievlek over de wereld verspreid. In de prachtige locatie in de Rue Saint Florentin kregen we na de ceremonie champagne met zoete en hartige macarons aangeboden. Ik moest deze derde week IkPas moeite doen iets anders dan champagne te drinken te krijgen. Dry January, daar doen de Fransen niet aan. Ergens onder de tafel vonden ze één fles water waaruit ik een glas kreeg. Een tweede ronde zat er niet in. Het water was inmiddels op, maar champagne was er nog in overvloed.”

Geen water maar de champagne vloeide rijkelijk.

Veel momenten om bier en wijn te drinken

Ook op andere momenten was de verleiding groot. Brigitte: “We aten ’s avonds met zijn vieren en ik was de enige die geen wijn dronk. De ober vond het maar flauwekul en liet het wijnglas staan, voor het geval ik me bedacht maar ik genoot van twee flesjes Badoit. Het borreluur de volgende dag werd een thee-uur en ’s avonds nam mijn tafelgenoot een glas wijn en hield ik het bij Perrier. Gelukkig zijn er verschillende soorten water, zodat je toch nog wat variatie hebt.” Het valt Brigitte op dat er veel momenten zijn waarop ze als ze niet met IkPas meedoet, waarschijnlijk een glas wijn of bier zou drinken. “Zo’n periode zonder een druppel alcohol maakt je bewust hoe vaak je zonder nadenken ‘aan de borrel’ gaat.”

Zondigen in derde week IkPas

Zonder na te denken ‘aan de borrel’ gaan, overkwam dus Marlies. Zij was zaterdag 11 januari met haar man Hans een dagje naar Maastricht. Vanuit het station liepen ze naar ‘Piece of Cake’ een gezellige, Engels ingerichte lunchroom waarvan op de site stond dat er volop glutenvrij gebak was. Dat viel een beetje tegen: het enige glutenvrije gebak was een mini appel-amandelcake met amaretto en glazuur. Maar die was dan ook superlekker! Erbij namen ze allebei een lekkere cappuccino die op een mooi blaadje werd geserveerd met een klein glaasje water en een mini borrelglaasje met een lepeltje advocaat met slagroom.

magisch maastricht
Altijd feest in Maastricht

Dubbel genoten van lepeltje advocaat

Manlief schoof dat laatste glaasje naar Marlies; hij is niet zo van die kleine glaasjes met likeur. Zij begon heerlijk te lepelen en ontdekte toen een grijns op het gezicht van Hans, die zei: “Je hebt je dus niet aan de alcoholvrije maand gehouden.” Chips, helemaal niet bij nagedacht… Omdat het leed toch al was geschied, heeft ze beide glaasjes heerlijk opgelepeld en er dubbel van genoten. Wat vind je Wiette, is Marlies’ alcoholloze maand nu mislukt? Of is deze kleine ‘faux pas’ haar vergeven?

“In advocaat zit flink wat alcohol; 14% staat er op de fles die ik ter controle uit mijn voorraadkast pak”, is het antwoord van Wiette. “Nu ik zover ben gekomen neem ik natuurlijk meteen een glaasje. Een schattig ieniemini glaasje, met een schattig ienimini zilveren lepeltje. Proost, Marlies! Lijkt me niet dat jij, met zo’n kleine portie, je alcoholloze maand als mislukt moet beschouwen. Je mag, wat mij betreft, ook best nog, eventueel per ongeluk, een likeurbonbon eten.”

Zo’n glaasje lepel je zó weg…. Foto: Wiette van Klingeren ©

Ook Wiette laat deze derde week IkPas de alcohol staan

Overigens vindt Wiette wél dat er bij elke (feestelijke) gelegenheid ook voldoende niet-alcoholische dranken verkrijgbaar moeten zijn. “Er zijn immers zoveel redenen om geen alcohol te willen drinken. Bijvoorbeeld medicijngebruik of niet helemaal fit of -vrolijk voorbeeld -een oude overwonnen alcoholverslaving. Zo drink ik zelf beslist niet als ik nog moet rijden! Want dat een ongeluk in een klein hoekje zit, heb ik dit jaar aan den lijve ondervonden! Ik wil absoluut met een helder hoofd achter het stuur plaatsnemen! Dat lukte uitstekend in het Thaise restaurant waar ik met een vriendin een heerlijke rode lamscurry at voordat we naar de film gingen. We dronken een grote literfles bubbeltjes water en gemberthee met citroen bij onze maaltijd. Een uitstekende combinatie.”

IkPlas, zeggen Wiette en haar vriendin

Daardoor moesten we tijdens de film wel een aantal keren de zaal verlaten om het droog te houden. “Ik Plas!”, grinnikten we tegen elkaar, terwijl we onze stoelen weer opzochten.

Lees ook het eerste deel ‘IkPas opnieuw‘ en het tweede deel Ziekte helpt bij IkPas‘ van deze maand zonder alcohol!