Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink doen net als vorig jaar mee aan IkPas: dertig dagen geen alcohol drinken. Wiette van Klingeren vindt dat onzin en doet niet mee. Ze vertellen iedere week wat hen beweegt.

Henk heeft het er wel erg moeilijk mee als bierdrinker, maar ik dronk gelukkig altijd al droge witte wijn”, zegt Toos uit de cartoon Toos & Henk. Brigitte is net als Toos zo’n droge-witte-wijndrinker en Dry January verloopt ook voor haar tot nu toe zonder problemen, maar anders dan Toos laat Brigitte de wijn staan.

“Geen moment gemist. Nu begon het erg makkelijk: de jaarwisseling bracht ik ziek in bed door. Het champagnemoment ging volledig aan mij voorbij. En weer opgekrabbeld heb ik ook nog geen behoefte aan alcohol. Verleidingen zijn er genoeg: een oud-collega die komt eten, een lunchafspraak met een vriendin, genieten van de kookkunsten van een andere vriendin, de nieuwjaarsbijeenkomst op kantoor met een blad vol prosecco dat ik aan mijn neus voorbij laat gaan.”

Geen alcohol, zelfs geen 0,0

Ter voorbereiding op de lastige momenten vulde Brigitte haar koelkast met 0.0.-biertjes. “Nu ben ik niet zo’n bierdrinker, maar een koel pilsje op zijn tijd kan ik wel waarderen. Er is er echter nog geen een soldaat gemaakt. Ik taal er niet naar. Hou het vooral bij thee en water, al dan niet met bubbels. De 0.0.-wijn heb ik dit jaar niet ingeslagen. Ik heb nog geen variant ontdekt die me kan bekoren. Misschien is de knop zover om dat ik helemaal geen behoefte heb aan iets dat lijkt op alcohol, of eraan doet denken.”

Pop-upbar 0,020

In Amsterdam is een alcoholvrije pop-upbar 0.020 geopend waar ze naast allerlei frisdranken (geen cola want teveel suiker) ook alcoholvrije bieren en cocktails serveren. “Jammer dat die bar maar tot 1 februari open is”, vindt Brigitte. “Ik denk dat er het hele jaar door een markt is voor een bar die geen alcohol schenkt.”

Niels Krommenhoek en Mariska Leising, oprichters van de pop-up bar in Amsterdam.

Dochter doet mee

‘Gisteren was onze jongste dochter Lotte op bezoek,’ vertelt Marlies. ‘Tot onze verrassing vertelde ze dat haar man Jeroen en zij ook meedoen aan Dry January (wij noemen het gewoon IkPas ?). Ook hen leek het goed eens een maand de alcohol te laten staan.’ Afgelopen zondag had Jeroen het wat moeilijk, vertelde Lotte, hij had toch wel erg trek in een biertje. Niet gedaan. Geen alcohol.

Hibiscusthee, crodino en suikervrij fris

Ook voor Hans en Marlies was afgelopen zondag een wat moeilijkere dag: zij gingen uit eten bij een bijzonder Chinees restaurant met vrienden en terwijl hun vrienden een biertje en wijntje dronken, hielden zij het bij drie potten Chinese thee... Nu is dat voor Marlies minder erg: zij is een echte theedrinker en ontdekte onlangs bij de Turkse groenteboer hibiscusthee: een frisse, knalrode thee die ze erg lekker vindt.

Hibiscus maakt mooie rode thee. Foto: Kattebelletje/Flickr.com

Zelfbeheersing

Ook rood is de Crodino die ze nu af en toe ter afwisseling neemt. Het heeft toch een iets pittigere smaak dan aldoor thee en Spa rood. Hans houdt het zijn periode van geen alcohol bij de suikervrije, citroen/cactusdrank van de Lidl. Ook hij vindt IkPas makkelijk vol te houden. Wat Marlies altijd moeilijk vond als ze een wijntje nam, is het bij één glaasje te houden. Dan merk je toch dat je zelfbeheersing afneemt bij het drinken van alcohol. Daar gaat ze in de toekomst als ze af en toe weer alcohol drinkt toch op letten: leren om het bij één glaasje te houden (de aanbevolen grens voor vrouwen)!

Gezellig met thee

“Met goede vrienden heb ik het oude jaar afgesloten! Daar hoorde natuurlijk een fles champagne bij. Alleen al voor de Knal! Allemaal een glas …… toen was de fles leeg en hebben we een grote pot thee gezet! Het bleef nog lang gezellig!”

Rillend nieuw jaar in

Op de eerste dag van het nieuwe jaar slaat ook bij Wiette De Verschrikkelijke Griep toe. “Rillerig en hoestend lig ik onder mijn dekbed, de elektrische deken op de hoogste stand! Voedsel staat me tegen. Drinken doe ik plichtsgetrouw………….gemberthee, een glaasje water met een schijfje citroen, een bekertje druivensap van biologische oorsprong.”

Glaasje cognac om keel te smeren

“Na een paar dagen overweeg ik een glaasje cognac om mijn keel te smeren. Maar wanneer ik de dop van de fles draai, bevalt de geur me niet en kies ik toch maar weer voor mijn flesje hoestdrank. En zo doe ik ongewild doe ik toch mee met Brigitte en Marlies en vele anderen aan IkPas en drink ik geen alcohol! Helaas!

De bijdrage van vorige week lees je hier terug.