Als tegenwicht voor met haar hoofd werken, haakt Marlies Mielekamp ’s avonds op de bank dat het een lieve lust is. En zij is niet de enige, merkten wij bij Meerdanvijftig.nl nadat Marlies eerst haar passie voor het haken onthulde en daarna nog aandacht besteedde aan de Japanse loot aan de haakfamilie; amigurumi.  Voor de liefhebbers geeft Marlies hieronder een favoriet haakpatroon. Speciaal voor de kerstdagen.

Als je lossen en stokjes kunt haken, kan je al een mooie omslagdoek maken. En ben je het haken uit je schooltijd verleerd dan zijn er nog altijd YouTube filmpjes!

In de kerstvakantie zijn er vast wel wat momenten dat je even rustig kunt zitten. Leuk om dan te beginnen met een gehaakte omslagdoek. Een van de meest bekende omslagdoeken is de Southbay sjaal. Niet voor niets is, er zelfs een Facebookpagina met die naam.

 

Zo  volg je het haakpatroon!

Zoals elk ander haakwerk begin je de Southbay sjaal met lossen haken.  Je haakt een ketting van 7 lossen. Daarna haak je een stokje  in de beginlosse, vervolgens haak je 3 lossen en maakt opnieuw een stokje in de beginlosse. Je hebt nu als het goed is een half rondje.

Toer 1: Haak 3 lossen op het stokje van de opzet: dit telt als eerste stokje.
In de ruimte tussen stokjes van de vorige toer 7 stokjes.
Daarna 1 stokje op het middelste stokje van de vorige toer.
Vervolgens 7 stokjes in de ruimte tussen de stokjes van de vorige toer gevolgd door 1 stokje op het stokje van de vorige toer

Toer 2:
Keer om en begin met 6 lossen en een stokje in het laatste stokje van de vorige toer
Daarna 1 losse
Vervolgens een stokje in het 4e, 5e en 6e stokje van vorige toer.
Losse
Stokje, 3 losse, stokje, 3 losse, stokje in middelste stokje van vorige toer
Losse
Stokje in 3e, 4e en 5e stokje vanaf middelste stokje vorige toer
Losse
Stokje, 3 lossen, stokje in het laatste stokje.

Toer 3:
Keer om en begin met 3 lossen in stokje vorige toer
7 stokjes in ruimte tussen stokjes vorige toer
Losse
Stokje in middelste stokje van vorige toer
Losse
7 stokjes in ruimte tussen stokjes van vorige toer
Stokje in middelste stokje vorige toer
7 stokjes in ruimte tussen stokjes vorige toer
Losse
Stokje in middelste stokje vorige toer
Losse
7 stokjes in ruimte tussen stokjes vorige toer
1 stokje op laatste stokje vorige toer.

Toer 4:
Zie toer 2

Toer 5:
Zie toer 3

De rand van het haakpatroon

Ga door met deze 2 toeren totdat je de sjaal lang genoeg vindt. Om de sjaal mooi af te werken, haak je er een rand omheen. Google om een rand te kiezen of koop een boekje met haakranden. Lukt het je om haakdiagrammen te lezen dan kan je deze rand haken

Welk garen voor je sjaal?

De foto’s van de  Southbay sjaals die ik haakte, zijn gemaakt van duurder garen: de een is van een kid silk mohair in zeegroen verloopgaren met een petrol rand, de ander met een zogenaamde Unicatwol: die verlopen langzaam van de ene naar de andere kleur. Deze garens bevatten een groot deel wol of katoen.

Maar je kan altijd goedkoop beginnen met wol van de Action, Wibra, Kruidvat of Zeeman. Bekend is het zogenaamde Fenna-garen van Wibra in talrijke mooie verloopkleuren. Weliswaar 100% acryl, maar een fijn beginnersgaren!