Al een paar jaar koopt Judy Cerfontaine (52 jaar) geen nieuwe kleding meer. “Alleen sportkleding en ondergoed, dat schaf ik nieuw aan en schoenen”, vertelt ze in haar atelier waar ze gedragen kleding, verandert, als basis gebruikt voor iets totaal nieuws of vermaakt tot een tas, kussen, wanten of sjaal.

Hemd van het lijf

Is de naam van de serie waaronder we regelmatig meekijken in de kledingkast van vijftigplussers. Mensen met een bijzondere smaak zoals Lia van Hengstum, een bijzondere maat zoals Lyda Jongen of die als personal shopper Nicole Meijer werken in de mode. Maar ook ‘gewone’ mensen als Charles de Vroede. Want elke dag staan we voor de kledingkast en maken we een keuze! En dan zijn wij zo nieuwsgierig om te willen weten welke…

Zelf aan de slag

Judy Cerfontaine

Judy in jas van spijkerbroeken.

Het begint voor Judy Cerfontaine allemaal een paar jaar geleden, als ze een textielproject doet voor Vrouwen van Nu. Samen met ervaren handwerksters daagt ze leerlingen van Sint Lucas uit om oude handwerktechnieken in een modern jasje te steken. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. De studenten van de vakschool voor creatief talent uit Boxtel maken prachtige creaties met bijvoorbeeld stopwerk, borduurtechnieken of Zaans stikwerk. Het inspireert Judy om ook zelf aan de slag te gaan.

Dol op oude herencolberts

Judy Cerfontaine

Een rokje gemaakt van een herencolbert.

Haar liefde voor textiel en naaien komt niet uit de lucht vallen. “Ik zag een tijdje geleden nog een nichtje met een Barbiepop spelen. De pop droeg een jurkje dat ik als kind voor haar genaaid had”, zegt Judy, “maar pas sinds kort heb ik er ook mijn werk van gemaakt.” Judy is een wandelende reclame voor haar eigen werk. Een wat saaie effen grijze jurk werd een eyecatcher door een mooie oranje bies langs de hals en de mouwen te naaien. “Ik heb de jurk maar heel even gedragen want een klant hem wilde kopen.” De basis voor haar outfits koopt ze in winkels voor tweedehandskleding en ze krijgt inmiddels ook veel ‘afgeschreven’ kleding. “Ik ben dol op oude herencolberts. De stof is vaak mooi en je kunt er fijn mee werken. Ik knip er bijvoorbeeld de bovenkant af en maak er dan een rokje van.”

Een sjaal van meubelstaal en oude truien

Judy Cerfontaine

Judy showt jas met borduurwerk.

Aan de kapstok van Judy hangen een paar bijzondere jassen. Een effen trenchcoat die prachtig geborduurd is aan de achterkant. De voorkant komt ook nog aan de beurt. Het borduurwerk is niet alleen fraai, het is bovendien handig om vlekjes en gaatjes te verdoezelen. Naast de trenchcoat hangt een spijkerjasje. Kraag en manchetten zijn er afgehaald. Kleine steekjes vormen een mooi randje stikwerk. “De mouwen zijn nu iets te kort, dus daar moet ik nog iets op verzinnen. En kijk, deze spijkerjas is gemaakt van oude jeans.” Judy trekt alles even aan voor de foto. Een sjaal erbij “die komt van een staal uit een interieurwinkel, ik had er twee, één is verkocht.” Op de kast ligt een kleurrijke sjaal, gemaakt van oude wollen truien. Ruiten, strepen, effen stukken… in het atelier liggen er meer, met bijpassende wanten. “Ik heb alvast een voorraad voor de herfst klaar.”

Kledingkast van Judy Cerfontaine is schatkamer

De kledingkast van Judy is ook een schatkamer. Van een lap geblokte wol, maakte Judy een jurk. “Met borduurwerk middenvoor heb ik een streep gecreëerd. En dit blauwe rokje met bladmotief is gemaakt van stof van het einde van een rol.” Als laatste komt er een jurk van twee verschillende stoffen uit de kast. “Ik ben gek op spijkerstof”, licht Judy toe. “De bovenkant is van jeans , de gebloemde onderkant vond ik ergens anders.”

Bijzondere herinnering werd bodywarmer en tas

Judy Cerfontaine

Etiket uit de kleding die Judy maakt.

Wat begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een eigen bedrijf; Dierbaar Goed. “Het groeit, niet snel, wel  continu. Mensen weten me steeds beter te vinden. Zoals twee zussen die met een oude jas van hun vader kwamen. Voor de een maakte ik een bodywarmer, voor de ander een tas. Een bijzondere herinnering uit een zestig jaar oude jas.” Judy’s ogen glimmen als ze het vertelt. “Als mensen komen met kleding die ze willen veranderen, kijken we samen wat kan. Gelukkig heb ik veel ideeën. Het resultaat is altijd uniek.” Judy Cerfontaine verkoopt inmiddels ook via een winkel. Kleding die ze speciaal maakt voor de verkoop in Arnhem Store.