Als  je er niet meer uitkomt bij het kaarten zeg je ‘ik pas’, net als wanneer ze na een overvloedige maaltijd vragen of je nog een extra dot slagroom op je dessert wilt. Ik zeg vanaf 1 januari ‘’ik pas”. Ik doe mee aan de campagne  IkPas, zet je alcoholgebruik op pauze. Afgelopen voorjaar deed ik dat ook, in de vastentijd, 40 dagen zelfs. Een nicht had me via sociale media ‘aangestoken’ en ik durfde de uitdaging aan.

Altijd gelegenheid voor borrel

In mijn omgeving werd met enige scepsis gereageerd want ik hou best van een glas wijn bij het eten of gezellig borrelen na het werk. In de zomer op een terras, in de winter binnen bij de open haard. Eigenlijk is er altijd wel een gelegenheid om het glas te heffen. Geen excuus nodig.

Er is altijd wel een reden om het glas te heffen…Foto: Pixabay/S.Richter&F.Hermann

Alcoholgebruik in Nederland

Van de volwassenen in Nederland dronk in 2017 9,2% van de 18-plussers overmatig alcohol: 11,5% van de mannen en 7,0 % van de vrouwen. Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). Van de 50-64 jarigen dronk bijna 10% overmatig, van de 65-plussers zo’n 8%. De Gezondheidsraad adviseert mensen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies is bedoeld om chronische ziekten te voorkomen.

Troostwijn

Tot mijn genoegen (en opluchting, je weet het maar nooit of je verslaafd bent) ging mij 40 dagen zonder alcohol gemakkelijk af. Als ik de knop eenmaal om heb gezet, kost het geen moeite. Wat ook helpt is tegen iedereen roepen dat je de wijn laat staan. Een goede stok achter de deur om niet af te gaan of me te moeten verontschuldigen. Op dag 38 ging ik helaas in de fout. Het was een waardeloze dag volop teleurstellingen, waardoor het me allemaal niets meer kon schelen. Troostwijn, zou je het kunnen noemen. Maar de volgende dag had ik spijt en ik plakte er een dag 41 achteraan om toch die 40 te halen.

Nieuwe jaar fit beginnen

Een paar weken geleden schreef ik me in voor de campagne in januari. Een goed voornemen: opnieuw een periode zonder alcohol. Want ongemerkt slobber je toch heel wat glazen goddelijk nat weg. Dat kan best even minder, of zonder. Op grond van de ervaringen van de vorige keer ga ik ervan uit dat ik het nieuwe jaar fit begin met een goede nachtrust, geen gesnurk (al heeft niemand daar last van) en wellicht ook wat kilo’s eraf (zeker als ik ook op mijn eten let).

IkPas

Het werkt ook op de lange duur

Ik ben overigens niet de enige die een alcoholpauze zo beleeft. De campagne wordt nauwgezet gemonitord en de meeste deelnemers hebben dezelfde ervaring. Het mooie is dat het ook op de lange duur werkt. Zes maanden na afloop drinkt het gros nog steeds een stuk minder dan voor ze een pauze namen. De deelnemers aan de campagne van 2018 dronken zes maanden na afloop van IkPas gemiddeld 36% (6,5 glas) minder per week.
Ook het aantal momenten dat de deelnemers alcohol dronken verminderde: ruim de helft had 1 drinkdag minder, meer dan 40% zelfs 2 drinkdagen minder. Als je er geen dure sapjes voor in de plaats bent gaan drinken, scheelt het je ook nog eens blijvend in de portemonnee.

Ik sta 100 procent achter IkPas

Het allerleukst van de komende campagne vind ik echter dat ik er ook inhoudelijk een bijdrage aan mag leveren. Ik ga een groot deel van de communicatie verzorgen. Te gek dat ik aan de slag kan met iets waar ik sowieso al van plan was aan mee te doen en waar ik meer dan 100 procent achter sta. Marlies Mielekamp, collega bij meerdanvijftig.nl gaat ook meedoen. We steunen elkaar de komende 30 dagen en zullen onze ervaringen wekelijks met je delen. Wie zelf de uitdaging wil aan gaan, is van harte welkom om mee te doen. Aanmelden kan via www.ikpas.nl/inschrijven . Daar vind je ook uitgebreide informatie over de resultaten van vorige campagnes.

Openingsfoto: Mor?Flickr.com