In januari 2019 deden Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink  mee met IkPas, ze dronken een maand geen alcohol. Dit jaar starten ze IkPas opnieuw met een alcoholloze maand. Wiette van Klingeren voelt daar niets voor. Zij doet niet mee. Voor meerdanvijftig.nl vertellen ze alle drie wat hun beweegt.

Gemakkelijk volgehouden

“Een maand geen druppel drinken, bleek helemaal niet moeilijk”, blikt Brigitte terug op januari 2019. “Natuurlijk waren er verleidingen maar het kostte me geen moeite die te weerstaan. Ik hield het gemakkelijk vol, misschien ook omdat ik wist dat het eindig was. Het eerste drankje na die maand smaakte lekker. Een maand is te kort om het echt ontwend te raken maar je bent je toch meer bewust geworden van je alcoholgebruik.”

dag van het hart
Brigitte doet dit jaar opnieuw mee met IkPas,

Fysiek fitter, beter slapen en gewichtsverlies

Maar bij IkPas (ook wel bekend als Dry January) gaat het juist om die bewustwording. Het is geen campagne mensen te stimuleren helemaal geen alcohol meer te drinken. Een maand is een goede periode om de gevolgen, of beter gezegd de voordelen van een maand geen druppel drinken te ondervinden. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de deelnemers zich fysiek fitter voelt, 55% beter slaapt en 32% gewicht verliest.

Je oude gedrag sluipt er weer in

“Vooral dat fitter voelen en beter slapen heb ik gemerkt”, vertelt Brigitte. “Mijn gewicht bleef het zelfde. Hoewel er dus echt voordelen aan zo’n alcoholpauze zitten, sluipt je oude gedrag er in de loop van het jaar toch weer in. Daarom doe ik dit jaar met IkPas opnieuw mee. Even je lichaam rust gunnen. Ik kan het iedereen aanraden.”

IkPas opnieuw, zegt Marlies

“Ook ik kijk met een goed gevoel terug op januari 2019”, beaamt Marlies, die dus dit jaar met IkPas opnieuw meedoet.  “Behalve dat ik veel beter sliep, viel ik ook nog eens 2 kilo af. Dat had denk ik niet alleen te maken met IkPas, maar ook omdat ik sinds begin vorig jaar anders ben gaan eten. Daardoor viel ik daarna nog 3 kilo af…”

Marlies’ man doet ook mee

Ook Marlies vond het niet moeilijk om vol te houden. “Dit jaar wordt het nog gemakkelijker”, denkt ze, “want mijn man heeft besloten mee te doen! Ben erg benieuwd of het ook hem lukt een maand geen alcohol te drinken. En daarna bewuster met alcohol om te gaan.”

Vorig jaar nog een toast op het nieuwe jaar; 2020 beginnen Marlies en echtgenoot Hans samen zonder alcohol!

Het voornemen van Marlies en haar man is voortaan het drinken van alcohol na IkPas te reserveren voor het weekend en bijzondere gelegenheden. Marlies: “Ik merk dat dit wel moeilijk is, want o, dat glaasje wijn kan heerlijk zijn om bij te ontspannen.”

Wiette past voor IkPas…opnieuw

Geen haar op het hoofd van Wiette van Klingeren denkt eraan om mee te doen. “Dank je hartelijk!”, antwoordde ze toen haar collega’s vroegen aan te haken bij hun challenge. “Een maand bewust geen alcohol drinken  …… wat een onzin!”

Niet dat Wiette altijd aan de alcohol gaat…

Opstandig wordt ze van dit soort initiatieven. “Evenals van andere adviezen die voortdurend op ons worden afgevuurd door goeroes die handig inspelen op ons verlangen controle te hebben over ons  kwetsbare bestaan.”

“Mijn advies: Doe gewoon!”

“Eet geen brood, geen rijst geen pasta! Suiker is uit den boze! Gooi alle spullen weg waarvan je niet gelukkig wordt! Stook geen houtkachel! Sport, sport, sport  en eet vooral rode rijst pillen! Mijn advies is: Doe gewóón!!! Of het nou Kerstmis is of januari, of midden in de zomer: normaal eten, drinken en bewegen!” En geniet daarvan, Het moge duidelijk zijn: Wiette past voor IkPas opnieuw…

Meer weten of meedoen aan IkPas? Aanmelden voor IkPas 2020 kan nog. Kijk hier voor meer informatie.

Natuurlijk kunnen de ervaringen van Marlies en Brigitte in 2019 nog worden teruggelezen: Hoe je overleeft zonder glaasje wijn, Samen doen maakt uitdaging IkPas leuk en Alcoholvrij smaakt niet alleen bij Jinek naar meer.