Brigitte Leferink en Marlies Mielekamp proberen voor de tweede week alcoholvrij te leven, omdat ze meedoen met IkPas. Ook deze week appten ze elkaar over hun ervaringen. Samen doen maakt de uitdaging leuk!

Twee avonden solidariteit

Brigitte: De eerste week had ik weinig uitdagingen, deze tweede week des te meer. Nieuwjaarsreceptie, bezoek aan Parijs, etentje bij vrienden… toch viel het me reuze mee. 

Marlies: Mijn man is twee avonden per week solidair. De rest van de week drinkt hij zo’n 2 whisky’s per avond. Ik vind het niet moeilijk dan niet te drinken, neem gewoon iets fris.

Afvallen als resultaat van stoppen met alcohol

Brigitte: Net voor ik begon met IkPas dacht ik erover om gelijk flink op mijn voeding te gaan letten, maar er lag nog zoveel in mijn (koel)kast aan ‘foute’ dingen, dat ik dat nog even uitgesteld heb. Afvallen zou bovendien één van de resultaten van het stoppen met alcohol drinken zijn. En ja hoor. Bij mij ook.

In Nederland kun je de drank niet ontlopen

Marlies: Een van de tips op Nu.nl is: ‘doe het niet alleen’, nou wij doen het samen! Ik vond de tip om ‘zuipfeestjes’ te mijden een beetje zielig. Ook dan moet je immers gewoon sterk in je schoenen staan en gewoon uitleggen waarom jij niet drinkt… IkPas campagneleider Martijn Planken zegt terecht: ‘Je kunt in Nederland de drank niet ontlopen!’

Bonbons braaf teruggelegd

Brigitte: Sommige mensen vinden dat ik een beetje doordraaf, maar als ik iets doe, wil ik het goed doen. Bonbons met alcohol laat ik dus liggen. Hoorde ik later dat de bonbon in het rode papiertje bij Leonidas geen kersenbonbon is, had ik dus gerust kunnen pakken. Maar ja, het zekere voor het onzekere genomen.

Marlies: Toen ik jouw appje binnenkreeg, stond ik met een doos Belgische bonbons in mijn hand bij de Aldi Sud in Duitsland. Even achterkant gelezen en gezien dat ze alcohol bevatten, braaf teruggelegd?.

Niet koste wat kost wijn willen vervangen

Marlies: Op Nu.nl zegt Jacqueline van Lieshout die het boek Ontwijnen schreef: ’Je moet je vaste drankje niet koste wat kost willen vervangen. Je verwacht hetzelfde resultaat maar dat komt niet.’ Dat klopt, maar ik vond het toch fijn om iets wat op witte wijn leek uit een mooi glas te drinken, ondanks dat het anders smaakte en natuurlijk niet het effect had van een lekker glas chardonnay☹.

Een cocktail van sapjes heerlijk aperitief

Brigitte: Ik hou het bij het eten het liefst op water. Normaal gesproken ben ik ook niet van de sapjes, maar de cocktail van allerlei vruchtensappen smaakte heerlijk als aperitief. Zo probeer ik toch steeds iets nieuws uit als vervanger van de droge witte wijn, die anders mijn favoriet is.

Leuk om het samen te doen

Marlies: Na twee weken ‘droog staan’ maak ik weer de balans op.  Eigenlijk vind ik het steeds makkelijker worden om geen alcohol te drinken. Ik vond het wel een beetje jammer dat tijdens een etentje op zaterdagavond het restaurant niet het non-alcohol aperitief Crodino in huis had… Rivella vind ik vooraf toch een beetje laf spul.

Brigitte: Crodino! Dat doet me denken aan mijn zwangerschappen. Toen was dat mijn favoriete aperitief. Ik vond het jammer dat het zulke kleine flesjes waren. Drink het nu heel af en toe, bijvoorbeeld als ik de BOB ben. Ik ga een paar flesjes in huis halen. Voor tijdens IkPas en ook voor daarna. Je hebt me op een idee gebracht. Dat is het leuke van samen deze uitdaging aangaan.