Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink hebben net als vorig jaar mee gedaan aan IkPas: dertig dagen in januari geen alcohol drinken. De vraag is: gaan ze hun drinkgewoonten nu ook de rest van het jaar aanpassen? Karin de Lange ‘past’ al drie jaar en zwicht hooguit voor vier glaasjes ‘IkDrink’ per jaar.

Ook in Londen 0,0 en alcoholvrij

Het laatste IkPas-weekend bracht Brigitte door in Londen, samen met haar zoon. Een weekend weg is meestal een lastige onderbreking tijdens een alcoholvrije periode maar het viel mee. Brigitte: “Het hielp dat mijn zoon ook meedoet met IkPas. We konden ons aan elkaar optrekken als we in een pub of restaurant zaten. 0,0% bier bleek ook in Londen in verschillende varianten aanwezig en een pub maakte reclame voor alcoholvrije gin-tonic, speciaal voor degenen die meedoen aan Dry January, de Britse variant van IkPas”.

In Engelse pubs werd gelukkig ook 0,0 geschonken….Foto: Slack12/Flickr.com

Tolerantie voor bezopen praten daalt

Zoon Marnix merkt tijdens het uitgaan met zijn vrienden wel duidelijk dat hij de enige is die meedeed aan ikPas. Zijn leeftijdgenoten waren meer van ‘IkDrink’. Zo appte hij Brigitte eerder: ‘De eerste avond uitgaan zonder alcohol achter de rug. Gemixte ervaring. De tolerantie voor slap gelul gaat helaas niet omhoog als je niet drinkt maar mensen om je heen gaan wel steeds bezopener praten’. Als je zelf meedrinkt, merk je meestal niet dat met elk glas bier het niveau van de conversatie daalt. Een pauze in je alcoholgebruik maakt je ook daarvan bewust.

Een wijntje bij het eten is verleidelijk

Zaterdag 1 februari is de vader van Brigitte jarig. Marnix en zij twijfelen of het dan toch ‘IkDrink’ wordt met een eerste glas wijn of bier sinds een maand. Ze kunnen ook kiezen voor verlenging van de alcoholvrije periode. “Die dertig dagen hebben me geen enkele moeite gekost”, vertelt Brigitte. “Ik weet niet of het besef dat het een afgeronde periode is daarbij helpt. Dat je weet dat je na 30 dagen weer ‘mag’. Die alcoholvrije gin-tonic was lekker. 0.0 bier is ook goed te doen, maar ik heb nog geen lekkere alcoholvrije wijn ontdekt. En een wijntje bij het eten… dat zou ik best wel weer lusten.”

Zo’n mooi glas wijn blijft verleidelijk bij lekker eten. Foto: Pexels/Pixabay.

Niet drinken maakt dit jaar geen verschil

Ook deze keer vond Marlies 30 dagen niet drinken – behalve per ongeluk even ‘IkDrink’ met een dessertlepel advocaat! – gemakkelijk te doen. Vorig jaar viel ze, toen ze meedeed, 2 kilo af en sliep beter. Helaas heeft het dit jaar niet dat effect. Ze weegt nog precies evenveel en slaapt zo’n 6 keer per maand nog steeds beroerd… Haar man viel wel af: zo’n 3 kilo en slaapt altijd al als een os. Dus nu ook.

Na IkPas bewuster drinken

Net vandaag stond in de mail van de IkPas–redactie dat wetenschappelijk bewezen is dat mensen die een maand niet drinken zich bewuster worden van hun alcoholgebruik zijn. En na de alcoholloze maand gaan ze minder drinken. Dat is precies wat Marlies en haar man afgesproken hebben, voortaan zijn 4 dagen alcoholvrij. Alleen in het weekend af en toe een glaasje, beloofden ze elkaar. Maar ze verheugen zich ook op een etentje aanstaande zaterdagavond met een glaasje prosecco vooraf als ‘IkDrink’-moment.

12 maanden geen alcohol en 1 maand IkDrink

Karin de Lange is al drie jaar alcohol vrij. Zij heeft Brigitte, Marlies én wel-drinkende collega Wiette de afgelopen weken met verwondering gevolgd. Voor haar is december juist haar IkDrink-maand vanwege  twee glaasjes crèmant bij de kerstbrunch en twee glaasjes champagne met Oud&Nieuw. Zij zegt: “Na drie jaar geen alcohol gedronken te hebben, voel ik weer het prettige, rozige gevoel dat drank veroorzaakt. Ik ga grapjes maken die ik alleen snap, zie ik aan de verbaasde blikken. Ik voel me prima. De dagen erna weet ik weer waarom ik drie jaar geleden stopte.”

Gelukkig duurt het waarschijnlijk nog 11 maanden voordat ze met zo’n dienblad weer voor ons neus staan. Foto: Pixabay.

Montignac zorgde voor minder kilo’s en minder drank

Vroeger dronk zij bijna alle dagen van de week wel wijn bij het eten. Montignac, de man van het bekende dieet, maakte bij haar niet alleen een einde aan de gevulde lijn maar ook aan haar drankgebruik. Zo ontdekte ze dat ze minder moe was, toen ze in de strengste fase geen glas alcohol mocht.. Ze stopte met Montignac maar in het weekeinde was het moment van ‘IkDrink’ moment met één glaasje in het weekeinde.

Drank het nieuwe roken?

Drie jaren geleden heeft ze vanwege galstenen een streng dieet moeten volgen. Niet alleen alcohol, maar ook boter, olie, koffie, zwarte thee, vlees, suiker moest ze laten staan. De wijn miste ze minder dan de suiker. Sindsdien heeft ze alleen nog in december een ‘IkDrink’maand. “Ik snap zelfs opmerkingen als ‘ik kan niet lekker koken zonder een glaasje wijn erbij’ niet meer. Alcohol wordt straks het ‘nieuwe roken’”, voorspelt ze.“Ik merk dat steeds meer mensen minderen of stoppen vanwege het slopende effect.”

Nog een keer alle verhalen teruglezen over IkPas? Dat kan! Eerder verschenen: IkPas opnieuw, Ziekte helpt tweede week IkPas en Advocaatje van de duivel. Lees ook thee, de nieuwe trend bij het diner.