Koningin Máxima draagt haar oesterketting, Amerikaans stylicoon Iris Apfel wordt vaak gezien met haar lieveheersbeestjesarmband, modeontwerper Jean Paul Gaultier is fan van haar ratjesbroche en ook ambassadeur van de plastische chirurgie Marijke Helwegen is dol op haar sieraden. Ineke Otte is bekend en beroemd tot ver over onze landsgrenzen. Haar sieraden waren te bewonderen op de Salone del Mobile in Milaan en zijn te koop in de museumshop van MOMA in San Francisco. In september 2018 ging tijdens Film by the Sea een documentaire over Ineke in première.

Behalve sieraden maakt ze sjaals en kleding, sculpturen voor binnen en buiten en kun je bij haar terecht voor spullen om je interieur te verfraaien, verlichting, tafels en glaskunst.

Nederlanders met bijzondere modesmaak

Meerdanvijftig.nl besteedt in de rubriek Hemd van het Lijf aandacht aan Nederlanders met een bijzondere modesmaak. Zo namen we eerder een inspirerend kijkje in de kledingkast van grafisch ontwerper Lia van Hengstum, oud-hoofdredacteur Charles de Vroede en personal shopper Nicole Meijer. Vandaag de beurt aan Wackie Jans (59), eigenares van tweedehands modewinkel Secondhand Rose in Nijmegen.

6 vragen aan Ineke Otte

Ineke Otte…..bescheiden Zeeuwse…

Ineke is een opvallende, vriendelijke en bescheiden Zeeuwse kunstenares die kleurrijk door het leven gaat. Hoog tijd om door middel van 6 vragen nader kennis te maken met haar kledingkast.

Hoe zou je jouw kleding(stijl) omschrijven

“Ik heb in mijn kleding wel duidelijk mijn eigen unieke stijl, een combinatie van heldere kleuren met dierenprints, ruiten of bloemen.”

Gesponnen, geverfd, geweven en gezeefdrukt

Als kind had Ineke al haar eigen stijl.

Hoe heb je jouw kledingstijl ontwikkeld?

“Als kind had ik al mijn eigen stijl, met eigen gemaakte kleding en toen ook al veel kleuren. Vroeger heb ik veel gesponnen, geverfd, geweven en gezeefdrukt en voor veel mensen kleding gemaakt.”

Draag je je eigen kleding en sieraden vaak?

“Ik combineer mijn kleding altijd met mijn eigen sieraden, sjaals of shirts, omdat het dan voor mij pas compleet is. Zo kan ik bovendien mijn eigen kleurengamma aanvullen waar ik me lekker in voel.”

Vroeger zelf kleding gemaakt

Waar koop je je kleding?  

Ineke’s favoriete modeontwerpers heten Jean Paul Gaultier en Vivienne Westwood.

“Vroeger maakte ik mijn kleding zelf, nu is dat niet meer mogelijk door mijn drukke leven met mijn bedrijf als ontwerper. Ik houd van een combinatie van prints, Schotse ruit en bloemen met heldere kleuren. Mijn favoriete ontwerpers zijn Jean Paul Gaultier en Vivienne Westwood. Ik koop zelf regelmatig bij Marc Cain.”

Wat is je favoriete kledingstuk? 

“Mijn favoriete kledingstuk is iets met een panterprint erin verwerkt, gecombineerd met mijn eigen zijden kleurrijke sjaals voor een spannend effect of met een kleurrijk sieraad erbij. Ik draag graag mijn eigen sieraden met lieveheersbeestjes, ratjes of oranje vissen, als het maar heldere kleuren zijn. Ook de kwaliteit van het materiaal vind ik belangrijk. De zijden sjaals en katoenen shirts die ik zelf ontwerp en verkoop zijn van de beste kwaliteit, ook qua licht en kleurechtheid.”

Wat vind je ervan als je anderen in jouw kleding ziet lopen? 

“Ik zie vaak mensen lopen met mijn ontwerpen, modesieraden, sjaals of shirts en dan ben ik heel trots, want het ziet er altijd spannend, mooi en anders uit. Het is zo fijn dat men ervan geniet.”

Een kijkje bij Ineke Otte

Open verkoopdagen bij Ineke thuis.

Ineke Otte houdt regelmatig open (verkoop)dagen bij haar thuis in Goes en natuurlijk heeft ze een webshop, waar je een kijkje kan nemen bij haar bijzondere sieraden, kleurrijke sjalen en kunstwerken. Kijk voor meer informatie op www.inekeotte.com.