Dit weekeinde verzamelen de fans van een Volkswagen Kever zich op camping De Bouwte in het Groningse Midwolda om hun liefde te delen voor de bijna een eeuw oude auto. Een auto die van Disney zelfs een hoofdrol kreeg in de film Herbie. Bij Brigitte Leferink roept het mooie herinneringen op aan de eerste auto van haar ouders; een witte Volkswagen Kever.

Keverdag roept herinneringen op

Eind jaren zestig van de vorige eeuw gingen we met de Kever op vakantie. Vader, moeder, drie dochtertjes en soms ging oma ook nog mee. Het paste allemaal. Niet gehinderd door gordels en strenge regels, propten we ons met zoveel mogelijk op de achterbank, al dan niet bij elkaar op schoot en één van de kinderen mocht in de ‘kattenbak’, het plekje helemaal achterin. De koffers en tassen gingen voor onder de klep, de motor zat achterin.

We pasten met zijn allen in de Kever

Als ik er op terugkijk verbaas ik me erover dat het allemaal paste, dat we het gewoon vonden en geen moment stil stonden bij gevaar. Nu staan kinderen er niet om bekend dat ze gevaren zien maar mijn ouders vonden het de normaalste zaak van de wereld, net als andere Keverbezitters. Iedereen heeft dezelfde verhalen.

Wereldreis met tussenstops

Onze vakanties gingen naar Noord-Holland. In Onderdijk hadden vrienden van mijn ouders een hotel waar we een paar dagen bleven. Voor de reis vanuit mijn geboorteplaats in Twente, trokken we bijna een hele dag uit. Op de heenweg was de eerste stop bij tante Anna in Dedemsvaart. Een vrijgezel familielid van mijn vader, een oude dame die aan de vaart woonde in een huis vol katten en geiten in de tuin. Ik gruwel nog als ik aan de chocolademelk met vellen denk en de koekjes die ver over datum waren die we erbij kregen. Mijn vader offerde zich heldhaftig op om alles op te eten en te drinken als tante Anna even in de keuken was.

Slingerend op weg

Voor wie het nog een keer wil horen: Van voor naar achter….

We vervolgden de reis en maakten een volgende stop in de buurt van Emmeloord. Dan over de Afsluitdijk en als we daar afkwamen konden we ‘We zijn er bijna’ gaan zingen. Een welkome afwisseling van het lied ‘Een Nederlandse Amerikaan’. Als we het refrein daarvan zongen (Van voor naar achter, van links naar rechts) bewogen we mee en slingerde de auto over de weg. In ieder geval in mijn herinnering. Ik weet niet of het echt zo was.

Bekendste Duitse auto

De Kever is de bekendste Volkswagen, de bekendste Duitse auto en een van de bekendste auto’s ooit. Minder bekend is dat hij werd ontworpen door een joodse ingenieur, Josef Ganz. Dus niet Ferdinand Porsche, zoals Hitler wilde doen laten geloven. De auto werd gebouwd van 1938 tot 2003. De naam dankt hij aan zijn vorm. De fabrikant noemde de auto tot 1967 naar de motorinhoud (Type 1200, 1300), maar in de volksmond werd hij Kever genoemd, zoals Josef Ganz hem gedoopt had ‘maikäfer‘. In 1967 nam de fabrikant die naam over. Er zijn meer dan 20 miljoen Kevers geproduceerd. In 1998 startte Volkswagen met de productie van een retro-uitvoering: de Beetle. Hoewel de vorm doet denken aan de Kever, is de auto technisch gebaseerd op het andere succesmodel van Volkswagen: de Golf.

Kever
Karakteristiek voor de Kever: de motor achterin.

Rolling Beetles op jubileum van de Kever

In 2019 maakte The Boogie Dogs voor de jubileumeditie van een Keverdag in Schagen maakten The Boogie Dogs een muzikaal eerbetoon aan deze oldtimer. De bijeenkomst in Midwolda wordt gevolgd door nog meer dagen die de Kever Club Nederland organiseert.

The Boogie Dogs met hun muzikaal eerbetoon: Rolling Beetles.

Nog meer autoliefde…

Oldtimers roepen zelfs bij niet-autoliefhebbers warme gevoelens op. Herkent u deze nog….Kees Rooze dook in zijn verzameling foto’s mooie oudjes op, en elk jaar als hij met zijn vrouw op bloesemtocht gaat is het ook raak. En ook de liefhebbers van Trabant treffen elkaar nog elk jaar!