nepvlees

Een echte rookworst of een van nepvlees?

Rookworsten met knack, kipstuckjes, gehacktballen en ander vleesch; als je niet oplet stop je ongemerkt de vegetarische variant van echt vlees in je boodschappenkar. Niets mis met vegetarisch eten maar als ik kipstukjes koop of een gehaktbal, dan wil ik niet op een vreemde schrijfwijze of de kleine lettertjes moeten letten om te voorkomen dat ik nepvlees op tafel zet. Denk je je tanden in een lekkere rookworst te zetten, zo één waarbij het vet langs je kin loopt, blijk je een smakeloze variant bij de stamppot te serveren. Volksverlakkerij! Ik kan de opkomst van vegetarische versies van vlees en vis (visch!) niet anders noemen. Geef mij dan maar een groenteburger of gewone vegaburger. De naam is duidelijk, je weet wat je eet. Geen valse verwachtingen, duidelijk een ander product.

Eerlijke vega, geen slap aftreksel

nepvlees

Heerlijke maaltijd voor vegetarische vrijdag.

Twintig procent van de uitstoot van broeikas komt voor rekening van de veeteelt. Als we allemaal één of twee dagen per week geen vlees eten, maakt dat echt verschil. Dat betekent echter niet dat we onze toevlucht moeten nemen tot een slap aftreksel van wat we gewend zijn te eten. Er is genoeg keus om andere vegetarische menu’s op tafel te zetten. Ik doe regelmatig inspiratie op bij de hippe vegetariër: heerlijke salades, verrukkelijke groenteschotels, recepten uit de wereldkeuken, ideeën voor ontbijt, borrels en alle andere momenten van de dag.

Vegetarische vrijdag maar zonder nepvlees

Oktober is de maand van de Vegan Challenge en 1 oktober is Wereld Vegetarisme Dag. Een mooie aanleiding om te experimenteren met vleesloze maaltijden, ook voor de echte carnivoren onder ons. Naast ‘woensdag gehaktdag’ (denkt iemand nog wel eens aan die reclameslogan uit mijn jeugd?) de ‘vegetarische vrijdag’ en wie weet bevalt het zo goed, dat meer dagen volgen. Samen de wereld een beetje beter maken. Maar wat mij betreft zonder nepvlees.