Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Nu heeft Wendy Voois opnieuw een serie op Netflix ontdekt, waardoor ze aan de televisie is gekluisterd: Peaky Blinders!

Het is 1919 in Birmingham, Engeland. Aan het hoofd van een beruchte criminele bende staat Thomas Shelby, een misdaadbaas die de maatschappelijke ladder wil beklimmen. De televisie-serie Peaky Blinders, waarvan tot op heden 5 (!) seizoenen op Netflix te zien zijn, gaat over de ‘activiteiten’ van de gelijknamige bende in hét centrum van de Britse metaalindustrie ten tijde van de Industriële revolutie. Steven Knight, het brein achter de serie, heeft zijn inspiratie gehaald uit de verhalen die zijn in Birmingham opgegroeide ouders vertelden. Daarmee is de Shelby familie dan wel fictief van naam, maar zijn de Peaky Blinders wel degelijk gebaseerd op een bestaande straatbende met dezelfde naam.

Ingenaaide scheermesjes op pet gaven naam aan bende….

Historici gaan er van uit dat deze bende alleen rond de vorige eeuwwisseling in georganiseerd verband actief was. Dat zou betekenen dat in de tijd waarin de serie zich afspeelt, de echte bende al niet meer bestond. Wel hadden de Peaky Blinders in hun korte bestaansperiode een onuitwisbare indruk achtergelaten. Niet alleen door hun (gewelddadige) gedrag, maar ook hun toentertijd sjieke uiterlijk sprak tot de verbeelding. Maar ze danken hun naam vooral aan de flat cap (‘peaky’) die op hun hoofden prijkte. Die was voorzien van ingenaaide scheermesjes om onverwachts uit te halen naar iedereen die hen in de weg stond (lees: de vijand te blinderen).

De échte Peaky Blinders hebben maar kort bestaan…
Foto: Flickr.com/Mike

Peaky Blinders verhaal met rauwe randjes

In Peaky Blinders druipt de mistroostigheid van je beeldscherm: gedesillusioneerde mannen drinken dag in dag uit hun oorlogstrauma’s weg in aftandse dranklokalen en met modder besmeurde kinderen spelen tussen de tippelende hoeren. De stad is een broeinest van armoede, geweld en anarchie. Communisten verkondigen de revolutie, de IRA probeert van de chaos te profiteren en het incapabele en corrupte politiekorps kijkt toe hoe de situatie steeds verder uit de hand loopt. Kun je dan naar Peaky Blinders kijken zonder uit het raam te springen van ellende? Ik wel. Ik hou van verhalen met rauwe randjes. Over rivaliserende bendes en maffia waarin – naast alle gewelddadigheden, laten we die vooral niet vergeten – de familienaam en trots hoog in het vaandel staat.

Supergoed acteerwerk

Eigenlijk speelt vrijwel de hele cast niet normaal zo goed maar naast bekenden als Sam Neill, Adrien Brody en Aidan Gillen (Petyr ‘Littlefinger’ Baelish uit Game of Thrones) moet een aantal acteurs gewoon met naam en toenaam vermeld worden:

Actrice Helen McCrory.
Foto: Flickr.com/Garry Knight
  • Hoofdbaas en held Thomas Shelby wordt fantastisch gespeeld door Cillian Murphy. Het Engels dat uit deze man komt is naar mijn bescheiden mening even verrukkelijk als zijn voorkomen. Een wel heel aantrekkelijke combinatie!
  • Helen McCrory – o.a. bekend door haar rol als Cherie Blair in The Queen – is geweldig als ‘aunt’ Polly Gray. In feite runt zij als stoere en keiharde matriarch de bende van de Shelby broers, maar wat haar interessant maakt is dat ze ook een gevoelige en zelfs spirituele kant kent.
  • Tom Hardy speelt fenomenaal als de Joodse misdaadbaas Alfie Solomons. Ik moest even opzoeken waar we hem als acteur van kennen (films als Venom en Mad Max – niet echt mijn ding), maar in deze rol is hij onweerstaanbaar goed.

Prijzen voor fotografie en licht

Peaky Blinders is door de waanzinnige acteerprestaties en het prachtige camerawerk een geweldig spannende serie. De ruwe, industriële omgeving wordt op een unieke manier weergegeven en dit levert fantastische scènes op. Peaky Blinders won in 2014 dan ook een BAFTA Television Craft Award voor de beste fotografie en het beste licht. De vertraagde beelden – zeker als de Peaky’s bij elkaar komen en ten strijde trekken – zijn indrukwekkend en hebben iets opwindends; er staat wat te gebeuren! En ook de soundtrack van de serie staat als een huis. Nick Cave and the Bad Seeds tekent voor de intro-song en bestaande nummers van Engelse bands als PJ Harvey en de Arctic Monkeys ondersteunen de sfeer van armoede en chaos in de serie.

De intro-song ‘Red Right Hand’ staat als een huis.

Door Peaky Blinders word ik nog een bingewatcher!

Ik word wellicht ongeloofwaardig als ik weer zeg dat ik geen bingewatcher ben maar toch vloog ik door de seizoenen van Peaky Blinders. Het 6e seizoen stond bij Netflix voor april 2020 op de planning, maar helaas zijn de opnamen door Corona uitgesteld. Dat wordt dus nog even (af)wachten. Misschien wel zo lang dat ik alle 5 voorgaande seizoenen gewoon nog ’s kijk. Wat ook geen straf is.

Trailer van Peaky Blinders.

Nog meer kijken…

In de rubriek Kijk Eens! tipten we eerder Netflix-series The Crown en Ratched, documentaires van IDFA.nl, de Avro-Trosserie Vliegende Hollanders, de -te streamen- bioscoopfilm Police, de prachtig gestileerde politieserie Sandhamn Murders en het televisieprogramma First Dates,