Een aantal jaren geleden verkocht Lia  van Hengstum (72), vele malen onderscheiden grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar, haar studio. Niet om op haar lauweren te gaan rusten maar om uiteindelijk twee jaar geleden samen met een financieel-technisch partner (70) een niéuw bedrijf te starten, Walldesire.com. “Ik ben het roerend met Hedy d’Ancona eens. Ik ben een start-up!”, schrijft ze ons naar aanleiding van het artikel op de website, waarin we uw mening vroegen over Hedy d’Ancona’s oproep actie te ondernemen tegen leeftijdsdiscriminatie in Nederland. Maar, geeft Lia van Hengstum toe, er zijn niet zoveel ouderen net als zij.

Tijd dat leeftijdsdiscriminatie op kaart wordt gezet

Veel meerdanvijftigers voelen zich juist belemmerd in hun mogelijkheden blijkt uit uw reacties. “En dat komt door de wetgeving die er dankzij de PvdA, de partij van Hedy d’Ancona, is gekomen,” stelt Rob Polman. “Door de Wet Werbetering Poortwachter en de Wet Werk en Zekerheid zijn honderdduizenden oudere werkloze werknemers kansloos geworden voor een baan. Tijd dat dit op de agenda wordt gezet.”

“Ik tel als vijftigplusser niet meer zo mee”

Het liefst zou Peter Prinsen weer bij de motorzaak werken, waar hij ooit zijn droombaan had. Door ziekte heeft hij nu een andere ‘huis-tuin- en keuken’baan, zoals hij het noemt, voor vier dagen in de week. “Ik ben begin vijftig, en ja, er wordt steeds meer van me gevraagd. Ik vraag me serieus af hoe lang ik het nog volhou en zou de dag zegenen dat ik niet meer hoefde. En uiteraard heb ik pensioenverlies, daar ik maar 4 dagen werk. Sowieso tel je als 50plusser niet meer zo erg mee, terwijl je wel tot je 68ste moet doorwerken.”

Lia van Hengstum staat er wel voor

oudere

Hedy d’Ancona was ooit met Neelie Kroes een rolmodel voor Lia van Hengstum. Nu is het zelf geworden…

Een goed pensioen is, naast de voldoening van haar creativiteit, ook de drijfveer van Lia van Hengstum. “Ik wil graag mijn leefstijl na mijn 80ste kunnen handhaven,” legt ze uit.  Het gaat gelukkig goed met Walldesire.com. “Ook al moeten we ons plaatsje tussen de concurrentie wel bevechten.” Lia ‘vertaalt’ oude meesters naar de 21ste eeuw en plaatst ze op muren als  ‘wallcovers’.  Soms op een scherm waarachter led-verlichting wordt aangebracht, soms aangebracht op een hoge kwaliteit vinyl.  Actievoeren net als haar rolmodel Hedy d’Ancona? “Ooit was ik lid van Man Vrouw Maatschappij, die Hedy heeft opgericht. Dus ik stá wel ergens voor. Maar ik heb een gewone werkweek met werkdagen van zo’n 7 uur. Ik zou niet weten hoe ik dat er nog naast moet doen.”

Als iedereen nu 20% van Hedy d’Ancona had

Gelukkig merkt Lia, dat ze vanzelf een rolmodel is geworden. “Ik hoor regelmatig: ‘zo wil ik ook worden!’.” Dat is er alvast één, zoals Sjef van Hoorn op Facebook verzuchtte: “Als iedereen nu eens een beetje 20% van Hedy d’Ancona had, dan zag het er hier een stuk beter uit.”