Brigitte Leferink en Marlies Mielekamp proberen voor de derde week alcoholvrij te leven omdat ze meedoen met IkPas. Vorige week kregen ze plezier in hun app-uitwisseling van tips. Deze week gaan ze mee in een nieuwe trend: thee bij het diner.

Net als wijn versterkt thee smaak van eten

Brigitte: In december had ik een geweldig leuk interview met theesommelier Barbara Veldhuizen van Teastreet. Er ging een wereld voor me open. Wat een variatie aan thee. Barbara had voor mij een proeverij klaar staan van hapjes met een bijpassende thee. Net als wijn kan thee de smaak van eten versterken. Daarom is het een prima vervanger van wijn bij het eten.

Marlies: Voor mij is thee bij diner echt mijn favoriet. Dat drink ik meestal thuis bij het avondeten. Soms neem ik dan in plaats van thee kokend water met gember en citroensap. Ook lekker! Toch vind ik het nog steeds raar om dit in een restaurant te vragen…Onzin natuurlijk, ooit was ik bij een Chinees restaurant in Den Haag en in plaats van een wijn-, koos ik daar voor het theearrangement bij een 4 gangendiner. Apart en erg lekker.

(Screenshot: jouw app over met de auto kunnen)

Eigen Spa rood maken

Marlies: Wij lopen of fietsen altijd zoveel mogelijk naar eetafspraken. Soms is dat niet mogelijk en ben ik op de terugweg meestal de BOB: voor mij is een drankje vooraf vaak voldoende, de rest van het eten drink ik gewoon Spa rood. Dat is sowieso mijn lievelingsdrankje, ik hou niet zo van zoete drankjes. Sinds kort hebben we een Sodastream-apparaat en maken zelf onze ‘Spa rood’. Ideaal, scheelt ook nog eens heel wat gesjouw met waterflessen!

Brigitte: Ik eet vrijwel iedere week een avond samen met een vriendin. Wisselend bij haar en bij mij. We koken niet iets speciaals al proberen we wel zoveel mogelijk nieuwe gerechten.  Tot eind vorig jaar woonde ik bij de vriendin om de hoek. Sinds mijn verhuizing kan ik niet meer lopend naar haar toe en kan ik dus of (bijna) geen wijn drinken of met de fiets gaan. Aangezien ik een mooi weerfietser ben, kwam IkPas op die regenachtige dag erg goed uit.

Crodino met de herinnering aan Italië

Marlies: Bij restaurant De Altena in Oosterhout houden ze wel rekening met mensen die geen alcohol drinken, vooraf kreeg ik een Crodino met ijsblokjes. Deed me een beetje denken aan de Spritz Aperol die ik ooit tijdens een vakantie in Italië dronk: 40 % prosecco, 40% bronwater, 30% Aperol. Lekker drankje met een bittertje, omdat het veel is doe je er een hele middag of avond over, waardoor je er minder van drinkt dan van bijvoorbeeld witte wijn…

Brigitte: hahaha, heb je toch weer die associatie met alcohol. Wat is dat toch? Maar je hebt gelijk, crodino doet inderdaad denken aan Spritz Aperol. En ook wel aan Campari (aangelengd met water en een schijf citroen of sinaasappel). Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er uit een blinde proeverij zou komen: welke van de drie varianten het lekkerst wordt gevonden. Misschien toch eens testen, na 30 januari uiteraard.

Krijgt thee bij diner een vervolg?

Marlies: Na drie weken mis ik de alcohol nog steeds niet. Volgende week op 31 januari onze laatste ‘app-conversatie’; dan maak ik de definitieve balans op van een maand ‘droog staan’…

Brigitte: Nu ik voor IkPas werk, zal ik ook in de vastentijd met de 40 dagencampagne meedoen en dus opnieuw mijn alcoholgebruik een tijd op pauze zetten. Ik twijfel over dat ‘opnieuw’. Misschien ga ik wel gewoon door. Ik heb nog een week om erover na te denken.