Echt iets voor jou”, zijn de woorden van vriendin Ellen over het nog niet zo lang geleden verschenen ‘Vrouwvolk, fameuze recepten voor fantastische vrouwen’. En ze heeft gelijk. Lekker eten, prachtige foto’s en mooie verhalen: dé ultieme combinatie!

Invloedrijke vrouwen en hun eetgewoonten

Bewonderend blader ik door het resultaat van de 5-jarige samenwerking tussen twee foodies uit Noorwegen, foodstyliste Marianne Pfeffer Gjengedal en food-/portretfotografe Klaudia Iga Pérès. Het voorstel “Samen iets leuks doen” leidde tot de verwezenlijking van dit prachtige boek. Daarvoor bestudeerden de vriendinnen het dagelijkse leven en bijhorende eetgewoonten van een aantal invloedrijke vrouwen. Vrouwen die zich op allerlei manieren een weg gebaand hebben om de moderne vrouw uiteindelijk keuzevrijheid te geven.

In de huid van invloedrijke vrouw

Marianne Pfeffer Gjengedal als de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo. Foto: Klaudia Iga Pérès.

De twee Noorse foodies bereidden niet alleen het eten waarvan ze dachten dat bijvoorbeeld schilderes Frida Kahlo het indertijd at (en delen die recepten in het boek). Ze besloten ook om de legendarische dames op hun lijst opnieuw uit te beelden. Uiteindelijk kropen Marianne en Klaudia daartoe zelf in de huid van o.a. actrice Sophia Loren, Pippi Langkous en haar schepper Astrid Lindgren en allereerste tv-kok, Julia Child. En dat levert fan-tas-tische foto’s op.

Marianne Pfeffer maakt Klaudia Iga Pérès op voor een fotoshoot. Foto: Sieveking Verlag.

Vrouwvolk biedt intiem inkijkje

Elk van de portretten is af, beeldschoon gefotografeerd en gestyled tot in de detail. En hoe leuk, dat deze vriendinnen ook schrijven over hoe de fotoshoots tot stand kwamen – soms in de achtertuin van een van hun ouders, gekleed in gehuurde of geleende outfits – en hoe ze die ervaren hebben. Dat maakt het boek heel persoonlijk en biedt een intiem kijkje in hun bewondering voor deze krachtige vrouwen. Bovendien toont het de hoeveelheid liefde en toewijding die Marianne en Klaudia in dit project gestopt hebben.

Smakelijke recepten

Die liefde voel je ook op elke pagina van het boek: ieder van de in totaal 14 vrouwen krijgt evenveel aandacht in een korte biografie, uiteraard met specifieke aandacht voor maaltijden en (eet)gewoonten. Als vanzelf volgt daaruit een aantal smakelijke recepten per vrouw; aangepast aan de tijd waarin de vrouwen leefden, aan hun (vermoedelijke) voorkeuren, aan recepten uit hun boeken of films en de plaats waar zij woonden of werkten. 

Astrid Lindgren’s bosbessensoep. Foto: Klaudia Iga Pérès

Leuke weetjes

Zijn het vernieuwende, uitdagende of spectaculaire recepten? Dat dan weer niet maar ze maken het verhaal van de vrouw in kwestie wel af. In de inleiding van elk recept licht Marianne namelijk haar receptkeuze toe en deelt ze er grappige weetjes over. Zo kom je te weten dat Marilyn Monroe op haar hotelkamer zelf op een elektrisch fornuisje kookte. Dat Frida Kahlo ’s middags een blauwe lunchtrommel met zelfgemaakte gerechtjes en warme tortilla’s naar het atelier van haar man Diego Rivera liet brengen. En dat Coco Chanel waarschijnlijk niet vaak zelf eten zal hebben gekookt in de kleine kitchenette van haar appartement in Hôtel Ritz in Parijs.

Dat ziet er heerlijk uit; Charlotte Russe-taart. Foto: Sieveking Verlag

Vrouwvolk oogstrelend kijk- en kunstboek

De bijzondere combinatie van vrouwenverhalen, portretfotografie en te koken gerechten levert vooral heel veel oogstrelende pagina’s op. Wat het boek voor mij eerder een kijk- en kunstboek voor op de salontafel maakt dan een kookboek dat met hier en daar een vetspetter in de kast staat. Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik Julia’s Kalkoen (of toch de appelsnoepjes van Mary Poppins?) een keer ga uitproberen.

Vrouwvolk’ is uitgegeven door Nijgh Cuisine, ISBN 9789038806747. Het kost € 39,99

Wendy Voois schreef eerder over haar heupoperatie, de liefde voor haar Friese stabij en de naderende verhuizing.