In de Nederlandse wet is geregeld dat iedereen die hier woont of werkt en minimaal achttien jaar oud is een zorgverzekering af moet sluiten. De meeste Nederlanders sluiten deze verzekering individueel af, maar je kunt je ook samen met anderen verzekeren. Wanneer jij je met een groep verzekert, sluit je een collectieve zorgverzekering af. Heb jij je nog niet eerder collectief verzekerd? Dan wil je vast en zeker eerst wat meer weten over deze verzekering. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij je namelijk uit hoe een collectieve zorgverzekering werkt.

Mogelijkheden voor een collectieve zorgverzekering

Het afsluiten van een collectieve zorgverzekering is alleen mogelijk samen met andere mensen. Werk je in loondienst? Vraag dan eens of jij je via jouw werkgever collectief kunt verzekeren. Het personeel van veel bedrijven sluit namelijk een collectieve zorgverzekering af. Als je deze verzekering niet via je werkgever af kunt sluiten, kun je voorstellen om dit alsnog te regelen. Er zijn overigens ook nog een aantal andere opties om je collectief te verzekeren. Ben je lid van een vereniging? Dan kun je misschien via deze vereniging een collectieve zorgverzekering afsluiten. Sommige organisaties, zoals banken, bieden hun klanten ook de mogelijkheid om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Vergelijkbare dekking als individuele zorgverzekering

Voordat je een collectieve zorgverzekering afsluit, wil je waarschijnlijk ook weten waar je precies voor verzekerd bent. In de meeste gevallen is de dekking vergelijkbaar met de dekking van een individuele zorgverzekering. Dit komt vooral doordat je standaard een basisverzekering afsluit als je voor een collectieve zorgverzekering kiest. Hiermee ben je onder meer verzekerd voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen, kraamzorg, verloskundige zorg en ziekenvervoer. Ook de zorg voor kinderen tot achttien jaar valt binnen de dekking van de basisverzekering. Je kunt de basisverzekering overigens uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor de tandarts afsluiten.

Korting op de premie

Omdat de dekking van een collectieve zorgverzekering vaak vergelijkbaar is met die van een individuele verzekering, vraag jij je misschien af waarom jij je collectief verzekert. Dit doe je vooral omdat het financieel interessant kan zijn. Wanneer jij je samen met andere mensen verzekert, krijg je vaak korting op de premie van een zorgverzekering. Tot 2023 kreeg je korting op de basisverzekering, maar dit is inmiddels afgeschaft.

Ondanks dat je geen korting meer krijgt op de basisverzekering, is het nog steeds interessant om voor een collectieve zorgverzekering te kiezen. Althans, wel als je aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld de tandarts nodig hebt. Verzekeraars mogen namelijk nog wel korting geven op aanvullende zorgverzekeringen. Verzeker jij je collectief in plaats van individueel? Dan kun je per maand een leuk bedrag besparen op je zorgverzekering.

Andere voordelen van een collectieve zorgverzekering

Veel mensen kiezen voor een collectieve zorgverzekering omdat zij korting krijgen op de premie. Toch is dit niet de enige reden om je collectief te verzekeren, want er zitten nog meer voordelen aan zo’n verzekering. Zo helpen de meeste verzekeraars je bijvoorbeeld om verzuim te voorkomen als je een collectieve zorgverzekering kiest. Hier houdt het niet bij op, want in veel gevallen kun je ook gewoon bij een zorgverlener in de buurt terecht als je zorg nodig hebt. Ga hier overigens niet klakkeloos vanuit, want dit is niet bij iedere verzekeraar het geval.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met

Openingsfoto: Unsplash