De ultieme zomermaaltijd? Voor mij is dat een picknick. Met een goed gevulde koelbox, een picknickmand, tafelkleed en een royale plaid erop uit. Deze zomer zijn er volop mooie dagen waarop je buiten kunt eten. In het plantsoen voor je deur, in het bos, aan het water, elke plek waar genoeg ruimte is om met een groepje neer te strijken, voldoet.

Elke plek waar genoeg ruimte is, leent zich voor een picknick. Foto: Unsplash, Robert Bye.

Picknick betekent lekker eten

De voorpret begint bij het lezen van mijn kookboeken en het uitzoeken van de lekkerste recepten. Het liefst iets dat ik nog niet eerder maakte. Ik heb een ruime verzameling kookboeken en een van mijn favorieten is Het Grote Zomerkookboek van Delia Smith. Ik heb het al zo’n dertig jaar, maar de recepten zijn nog steeds goed, zoals de gepeperde garnalen in het zuur, geroosterde tomaten en de vanillemousse met frambozen en een saus van zwarte bessen. Verrukkelijk. Als ik dit schrijf loopt het water me al in de mond.

Het kan eenvoudig maar met het zomerkookboek van Delia Smith wordt picknick verheven tot culinaire kunst. Foto: Pixabay.

Goed voorbereid op pad

Mijn picknickuitrusting is vrij compleet. Een mooie rieten koffer voor borden, tafelkleed, servetten, theedoek en afvalzakjes. Bestek kan erin, maar nog mooier is de speciale koffer, voor een prikkie gekocht op een vlooienmarkt in Frankrijk, gevuld met fraai bestek.

Zo’n mooie koffer met picknick-uitzet vereist wel een plek met parkeerruimte….Foto; Pixabay.

Een rugzakje voor rode wijn, glazen en kurketrekker (al zijn de meeste flessen tegenwoordig voorzien van een schroefdop), een koelbox (helaas een niet stuk te krijgen knalblauw exemplaar dat detoneert bij rest van de spullen) en een plaid dat vervoerd wordt met behulp van een handig leren riempje. Als ik alles uit de kast trek is voor de picknick een plek met parkeerruimte dichtbij wel een voorwaarde, want je sjouwt je een breuk. Daar kwamen we achter toen we in een optimistische bui de boel meesleepten op een wandeling in het bos bij de piramide van Austerlitz. Vele handen maken licht werk ging niet helemaal op.

Broodje ei

Mijn vroegste herinnering aan picknicken is met mijn ouders. Dat ging vrij simpel. Boterhammen mee en op een bankje onderweg tijdens een fietstocht pauzeren. Die boterhammen waren overigens wel heel erg lekker: besmeerd met boter, daarop een blaadje kropsla en daarop een gebakken ei, weer een blaadje kropsla en afdekken met een besmeerde boterham. Net als zoveel dingen die je van je ouders overneemt, maakte ik dit later klaar voor mijn gezin als we een lange autorit voor de boeg hadden en dan pakte ik, net als in mijn jeugd, ook bifiworstjes in. Zó vet, maar zó lekker.

Mooie locaties

Thermen van Caracalla bijzondere picknickplek.

De meest bijzondere plek waar ik ooit picknickte is in de Thermen van Caracalla in Rome, tijdens een opvoering van de opera Turandot. Een magisch decor, een mooie opera, fijn gezelschap, simpel eten en een flesje wijn: het was een topavond. De picknick waarbij ik het meest uitpakte was aan het Grevelingenmeer op een frisse voorjaarsdag, samen met vrienden. Een verrukkelijke meergangen lunch met onder andere de gepeperde garnalen uit het kookboek van Delia Smith. De kinderen waren nog klein: de oudste zat op de koelbox om te voorkomen dat hij wegliep, de jongste at mee vanuit de buggy.

Kruipend buffet

Welke reiziger herinnert zich niet de bordjes die naar een ‘place de pique-nique’ wijzen?

In een boekje dat bewaard wordt in de picknickmand, hou ik alle picknicks bij: wanneer en waar, met wie en wat we aten en eventuele bijzonderheden. Zo introduceerde vriend Ad tijdens een picknick in het Forêt de Cedres in de buurt van Bonnieux de term ‘kruipend buffet’. Een mooie omschrijving van de soms wat ongemakkelijke manier waarop je het eten op je bord moet zien te krijgen. Als ik het boekje erbij pak voor het schrijven van dit artikel, zie ik dat de laatste picknick al weer een paar jaar geleden is: met een vriendin op het strand van Scheveningen. De zomer duurt nog even. Tijd genoeg om de spullen weer eens tevoorschijn te halen en te genieten van een buitenmaaltijd.

Meer tips voor buiten?

Lekker weg, en ondertussen picknicken: dat kan in eigen land. Tijdens een wandeling in Limburg, een fietstocht in Overijssel of langs het strand van Zuid-Holland. Zeeland is ook leuk in augustus of volg het kompas richting noorden en maak een rondje langs de Groninger kerken.