Marlies en Brigitte drinken een maand geen alcohol. Om elkaar te ondersteunen bij het leven zonder glaasje wijn, houden ze elkaar op de hoogte van verleidingen. Via Whatsapp geven ze elkaar tips en steunen ze elkaar bij de ups & downs. De berichten van Marlies staan in het wit, die van Brigitte in het groen.

Vrolijk proostend met een glas champagne staan Brigitte Leferink en Marlies Mielekamp oudejaarsnacht op de foto. Wetend dat dit hun laatste glas alcohol zal zijn deze januarimaand, omdat ze meedoen met IkPas.

Brigitte: ‘IkPas adviseert om bij de voorbereiding op de 30 dagencampagne alvast alle lege flessen naar de glasbak te brengen. Daar ben ik niet aan toegekomen.’ Marlies: ‘Ik open het nieuwe jaar met een valse start: de hele dag loop ik snotterend in mijn nachtgoed rond en slaap met tussenpozen zo’n 6 uur.’

Opletten hoe Marlies Antwerpen doorstaat

Marlies: Donderdag 3 en 4 januari staat een afspraak met mijn zusje om naar de Solden in Antwerpen te gaan. We overnachten daar in een hotel. Ben benieuwd hoe dat zal gaan: als mijn zusje trek heeft in een glas wijn zal ik haar dat niet beletten, maar hoe zal dat voor mij voelen?

Brigitte: Volgende week ga ik een twee dagen naar Parijs. Even opletten hoe Marlies Antwerpen doorstaat.

Uitstekend geslapen dankzij glaasje spa

Marlies: We genieten van het winkelen in het drukke Antwerpen. Die middag om half vier neemt mijn zus Marieke inderdaad een glas rode wijn, ik een warme chocomel. Ik merk dat ik op dit moment ook best een glaasje wijn had gewild… Als Marieke ’s avonds voor we slapengaan weer twee glazen wijn drinkt, doet het me niet zo veel. Ik weet dat als ik ’s avonds alcohol drink ik problemen met doorslapen krijg: ik slaap als een blok in, maar wordt zo’n 3 tot 4 uur later wakker en lig dan vaak uren te proberen weer in te slapen. En dankzij mijn glaasjes Spa slaap ik deze nacht heerlijk; ik word wel wakker om 2.00 uur, maar slaap – na naar het toilet te zijn gegaan – weer binnen 5 minuten. Heerlijk.

Marlies: ‘Mijn theemomenten zijn heilig’

Brigitte: Meestal staat er bij mij een aangebroken fles rode wijn op het aanrecht. De staat er nu natuurlijk niet. In plaats daarvan mijn favoriete alternatief. Marlies: Als ik zou moeten kiezen tussen nooit meer alcohol drinken of nooit meer theedrinken dan koos ik voor het eerste! Juist mijn theemomenten zijn heilig voor me.

Brigitte: ‘Ik merk dat ik bloedfanatiek word’

Brigitte: Fantastisch dat zoveel mensen meedoen. Blijkbaar is (even) geen alcohol drinken één van de goede voornemens of hét goede voornemen van een heleboel mensen. Ik merk trouwens dat ik wel bloedfanatiek word.

Marlies: Na een week ‘droog staan’ maak ik voor mezelf de balans op. Eigenlijk het enige moment dat ik het jammer vond dat ik geen glaasje witte wijn kon meedrinken was donderdagmiddag in Antwerpen. Als mijn man in het weekend ‘s avonds zijn glaasje whisky drinkt doet me dat weinig, terwijl ik gewoonlijk in het weekend dan voor de gezelligheid een glaasje wit meedrink. De beloning van een goede nachtrust vergoedt veel.

Geen alcohol valt reuze mee

Brigitte: Stiekem was ik bang dat het moeilijk zou zijn, ik houd best van een glas wijn, maar de eerste week viel mij reuze mee. Ik ben geen enkele keer in de verleiding gekomen, niet ’s avonds thuis op de bank voor de tv, niet tijdens een lunch buiten de deur. Ik heb echt de knop om gezet. En net als Marlies, slaap ik uitstekend.