Vaak had Karin de Lange verlangend voor de deur van museum Lalique in Doesburg gestaan maar steeds ontbrak de tijd daadwerkelijk naar binnen te gaan. Uiteindelijk werd een bezoek aan het museum een doel op zich van een weekeindje weg. Want als je van Jugendstil en Art Nouveau houdt móet je Lalique gezien hebben.

Het succes van René Lalique

De grote en unieke collectie sieraden en kunst van de Franse kunstenaar René Lalique (1860-1945) is ondergebracht in een klein en intiem museum. Zijn stijl bestaat vooral uit bloemen, dieren, de natuur. René Lalique volgde een opleiding bij een juwelier en studeerde later in Londen. Daarna begon hij eerst als ontwerper voor verschillende huizen in Parijs tot hij een eigen zeer succesvol bedrijf begon. De beroemde actrice Sarah Bernhardt tooide zich graag met zijn sieraden en de Turks-Armeense zakenman Calouste Gulbenkian was ook een liefhebber. Hij legde een collectie aan die te zien is in LIssabon. Een belangrijk deel van zijn collectie bestaat uit de sieraden van Lalique. Normaal ben ik niet zo gecharmeerd van sieraden in de kunst maar voor Lalique maak ik een uitzondering.

Glaskunst op eenzame hoogte

Ik ben echter blij dat René Lalique daarna overschakelde op glaskunst en daarmee bereikte hij in de Art Nouveau eenzame hoogte. Even heb ik getwijfeld of ik het museum in Doesburg wel binnen moest gaan. Niet zozeer vanwege de angst om zelf iets van de kostbare kunst om te stoten. Maar ik weet dat mijn echtgenoot nogal onverwachte bewegingen kan maken… Mijn angst blijkt ongegrond. Ook hij blijkt gegrepen door de prachtige glazen lampen, vazen en parfumflesjes in museum Lalique. De vraag die hem bezighoudt is hoe de kunstenaar er in slaagde deze tere, lichtgevende en doorschijnende glazen voorwerpen in allerlei kleuren te maken. Een filmpje in het museum dat laat zien hoe de mallen worden gevormd en het glas geblazen en bewerkt wordt, geeft uitleg.

Sara Bernhardt was fan van Lalique’s sieraden.
Het museum heeft een monumentaal onderkomen.
Hoe is de kunstenaar erin geslaagd om zulk verfijnd glaswerk te maken?

Betoverd door de prachtigste voorwerpen

De sierlijke vormen en herhalende patronen in allerlei glazen voorwerpen brengen me in vervoering. Ik geloof letterlijk mijn ogen niet dat zoveel moois kan bestaan! Ik houd dan ook van bloemen in de tuin, in het bos, in het wild maar zeker ook in deze tentoon gestelde voorwerpen. Soms keer ik op mijn schreden terug om nóg een keer te kijken. Gelukkig kon ik ze ook in boek en foto met me meenemen. Het fijne van het museum Lalique in Doesburg is, dat het huiskamerformaat van het 15de eeuwse herenhuis rust geeft om te bewonderen. Geen grote zalen waar je tussen de meute door moet kijken om iets te kunnen zien maar kleine aparte ruimtes.

Van Parijs naar Doesburg

Het museum is in 2010 opgericht door. Benjamin Mordehai Janssens . Met het vermogen dat hij in vastgoed opbouwde, bracht hij een collectie van 2500 kunstvoorwerpen van René Lalique uit Parijs naar Doesburg. Inmiddels bestaat het museum uit 3 panden. Inmiddels wordt de historische Commanderije erachter gerenoveerd en bij het museum getrokken. Na voltooiing wordt daar de vaste collectie ondergebracht. Nu herbergt het de tijdelijke tentoonstelling Koninkrijk aan Kleur. Wanneer de renovatie klaar is, is het museum ook toegankelijk voor mensen met een handicap.

Impressie van het nieuwe museumgedeelte in de Commanderije.

Doesburg mooi middeleeuws stadje

Niet alleen het museum is de moeite waard. Doesburg zelf is een mooi, gezellig middeleeuws stadje dat ooit tijdens de Hanze een havenstad van naam was. Je kunt nog steeds gedeeltelijk over de oude stadswal om Doesburg heen wandelen. Er is een wandeling langs de talrijke monumenten van anderhalf uur. Maar wij doen er vier uur (!) over. Dat komt omdat we een aantal keren in gesprek raken met bewoners die boeiende verhalen te vertellen hebben. En we staan ook nog eens regelmatig stil bij de mooie gedichten die er op de muren zijn te lezen. Gelukkig hoeven we niet snel naar huis.

Doesburgse mosterd

We logeren immers in de romantische B&B De Veerpoort van Pieter Sloot. Horeca is er genoeg in Doesburg. Het eeuwenoude Arsenaal herbergt een restaurant én terras in de zon. Behalve bij het Arsenaal kun je ook heerlijk eten in De Waag, een ander historisch pand. Degene met sterke benen kunnen de Martinitoren in Doesburg beklimmen. Oordoppen mee, want het carillon speelt oorverdovend! En vergeet vooral niet op de terugweg naar huis de beroemde Doesburgse mosterd mee te nemen!

Meer lezen

Er valt nog veel meer te ontdekken in de Achterhoek. Dichtbij Doesburg ligt Doetinchem, de stad die Koning Willem-Alexander ter gelegenheid van Koningsdag bezocht. Stella Ruisch maakte er een mooie wandeling bij Kasteel Slangenburg. In het kader van de herdenking van 4 en 5 mei (maar ook daarna) is het bezoek aan het Onderduikmuseum in Aalten een blikopener. Op de grens met de Achterhoek ligt ook de sfeervolle stad Zutphen. En tja, daar is ook een museum in het Hof van Heeckeren het bezoeken waard.

Alle foto’s: © Karin de Lange