Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week kunt u nog net genieten van de mooiste documentaires van de IDFA. Wie van historisch drama houdt komt aan zijn trekken met het nieuwe seizoen van The Crown. Wendy Voois is geen bingekijker maar de televisieserie Ratched hield haar gekluisterd aan de buis. Ze legt uit waarom.

Glansrol krijgt vervolg in eigen serie

Wie de film One Flew Over The Cuckoo’s Nest uit 1975 heeft gezien, weet direct wie nurse Mildred Ratched is: de tirannieke hoofdzuster in de psychiatrische inrichting waar Jack Nicholson als McMurphy zijn straf uitzit. Een glansrol van Louise Fletcher die er een Oscar mee won. De Netflix serie Ratched, waarvan het eerste seizoen nu beschikbaar is, is min of meer een prequel op de film. Het verhaal speelt zich zo’n 20 jaar eerder af in het Amerikaanse Californië van 1947 en geeft antwoord op de vraag hoe Mildred Ratched zo verknipt heeft kunnen worden. Waar komt zij vandaan? Wat heeft haar karakter gevormd? Is zij een slecht of een goed mens?

Scene uit de met 9 Oscars onderscheiden film ‘One Flew over the cuckoo’s nest.

In het kort

Mildred doet zich voor als de perfecte, toegewijde verpleegster om zo te infiltreren in het sjieke en toonaangevende psychiatrisch ziekenhuis Lucia. Zonder dat haar – stuk voor stuk bijzondere – collega’s zich ervan bewust zijn, zijn de motieven van Ratched intussen huiveringwekkender dan iemand zich had kunnen voorstellen. Stukje bij beetje openbaart zich ook het traumatische verleden dat haar achtervolgt. Het verleden dat haar gemaakt heeft tot wie ze nu is. Immers, mensen worden niet als monster geboren, maar tot wandaden gedreven.

Sterrencast

De hoofdrol in de serie is weggelegd voor de zesmalig Emmy-genomineerde actrice Sarah Paulson. Zij geeft Ratched verpletterend gestalte als een engel in de hel. Maar dan de rest van de – soms letterlijk – waanzinnige cast! Er zijn rollen weggelegd voor o.a. American Horror Story-collega Jon Jon Briones als de getroebleerde Dr. Richard Hanover en Sex and the City’s Cynthia Nixon als de lesbische gouverneursassistente Gwendolyn Briggs. Judy Davis als zuster Betsy Bucket is even hilarisch als aandoenlijk en Sharon Stone vertolkt haar rol van de excentrieke Lenore Osgood niet alleen geweldig, ze ziet er ook oogverblindend uit.

Feestje voor je ogen

Er wordt steengoed gespeeld door vrijwel de gehele cast. De naargeestige, soms nogal horror-achtige sfeer in de serie bereikt – ondanks enig bloedig, soms sadistisch geweld – gelukkig nooit echt het heuse horror genre. Het verhaal, dat eveneens veel ruimte biedt voor de menselijke kant van het personeel in de ommuurde inrichting is daardoor fascinerend genoeg om meer van te willen zien. Daarom vind ik het een aanrader voor onze rubriek ‘Kijk eens!’. Ook vanwege een cast gekleed in werkelijk de prachtigste outfits, rijdend in de meest fantastische auto’s in een hypergestilleerd decor en prachtige omgeving. Opvallend daarbij zijn de knallende kleuren, niet alleen in kostuums en decor, maar ook in momenten van dreiging of spanning waarin het beeld volledig verkleurt. Een feestje voor je ogen.

Zelf ben ik helemaal geen binge-kijker van series en vind vaak een aflevering of 2 per avond heus voldoende, maar Ratched ging er vrij snel doorheen. Gelukkig is ons zeker vier seizoenen beloofd en ligt het tweede seizoen al op de plank. Wanneer het vervolg van de serie op Netflix wordt toegevoegd, is helaas nog niet bekend. Ik wacht in (nog meer) spanning af…