Merk je na een aantal jaren fietsen op de e-bike dat de accu steeds sneller leeg gaat? Slijtage is een veelvoorkomende oorzaak van een teruglopende actieradius, maar er kunnen ook andere factoren meespelen.

Verschillende oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slecht presterende batterij. De belangrijkste factor die de actieradius beïnvloedt is de capaciteit van de accu. Wanneer je een fietsaccu met een lage capaciteit hebt gekozen, zal deze natuurlijk ook sneller leeg zijn, simpelweg omdat er minder energie opgeslagen kan worden.

Accu leeg betekent niet altijd versleten

Tevens zijn er een aantal externe factoren van invloed op de fietsafstand. Wanneer je jouw gewenste actieradius niet meer haalt, zou het kunnen zijn dat er een verandering heeft plaatsgevonden in een van deze factoren. Dit is dus niet altijd meteen het gevolg van een versleten fietsaccu. Een aantal voorbeelden van externe factoren zijn: gevraagde ondersteuning van de motor, buitentemperatuur, hellingsgraad van de weg, tegenwind, gewicht van de e-bike/bestuurder en bandenspanning.

Een slecht presterende accu kan ervoor dat het voordeel van een e-bike bijna volledig wegvalt, waardoor mensen na enkele jaren gedwongen worden om een keuze te maken.

1. Nieuwe accu of nieuwe fiets aanschaffen

Er kan een originele fietsaccu gekocht worden bij de fietsendealer, maar tegenwoordig is er online ook een groot aanbod compatible fietsaccu’s verkrijgbaar.

Natuurlijk is het kopen van een nieuwe e-bike ook een oplossing voor het probleem. Hierbij kun je ook jouw huidige fiets inruilen om toch restwaarde terug te krijgen. Het nadeel is dat een e-bike zonder goed werkende accu doorgaans nog maar een fractie van het aankoopbedrag waard is.

2. Accu laten reviseren

Een optie waar tegenwoordig steeds vaker voor wordt gekozen is fiets accu revisie. Dit is vaak goedkoper dan het kopen van een nieuwe accu. Tijdens revisie wordt de accu geopend, alle batterijcellen weggehaald en nieuwe batterijcellen geïnstalleerd. De accu kan hierdoor weer jaren gebruikt worden. Voor veel oude accumodellen is revisie nog de enige optie, aangezien deze niet meer nieuw worden geleverd door de fabrikant. Een nadeel van revisie is de reparatietijd van gemiddeld twee weken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met: