Wandelen is niet alleen gezond, het is ook erg leuk om te doen! Je kunt ondertussen gezellig kletsen met iemand en ook genieten van de natuur om je heen. Ben je van plan om te gaan wandelen? Dan is het belangrijk dat je niet te snel en te veel wilt. Dit kan namelijk zorgen voor blessures. Ook zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten handige tips om te beginnen met wandelen voor jou op een rij. 

Tip 1: Bouw het wandelen rustig op

Als je net begint met wandelen, is het belangrijk dat je niet meteen te snel en te ver  gaat lopen. Als je lang niks gedaan hebt, is het belangrijk dat je dit opbouwen. Begin bijvoorbeeld eerst met een rondje van een (halve) kilometer, en neem hier gerust de tijd voor. Ga onderweg eventjes op een bankje zitten als je deze tegenkomt. Gaat dit goed? Breidt jouw rondje dan steeds iets uit en probeer het tempo op te hogen. Ga niet over jouw eigen grens heen: voel je je niet goed? Stop dan met lopen en rust even uit.
Op de website van Unie KBO kun je opbouwschema’s vinden waarmee je aan de slag kunt.

Tip 2: Zoek een wandelmaatje

Wandelen is niet alleen goed voor je fysieke-, maar ook voor je mentale conditie. Hierbij helpt het om een wandelmaatje te hebben. Iemand die met jou meeloopt geeft je ook nog eens een stok achter de deur om te gaan. Als je gezellig in gesprek bent heb je waarschijnlijk niet eens door dat je actief aan het bewegen bent!

Tip 3: Voorkom blaren

Als je wandelt, loop je kans op blaren. Helemaal als je niet goede wandelschoenen en -sokken hebt. Zorg daarom voordat je gaat vinden dat jouw hele uitrusting goed is. Dit lost vaak al een groot deel van de problemen op. Als je last hebt van tenen die tegen elkaar aanschuren, is een teenspreider een goed idee. Heb je toch een blaar opgelopen? Dan zijn er speciale blarenpleisters beschikbaar.

Tip 4: Let op gladheid

Ga je in de winter lopen? Dan heb je kans dat je op een glad stuk terecht komt. Kijk hierbij altijd goed uit, je wilt natuurlijk niet dat je valt. Maak in zo’n geval kleine stappen, wijs de punten van je voeten naar buiten en houdt het zwaartepunt zoveel mogelijk voor jouw voorste been. Ook schoenen met een goed profiel zijn hierbij zeer aan te raden.

Tip 5: Zoek een leuke wandelroute

In Nederland zijn er enorm veel wandelroutes te vinden. Wellicht dichtbij huis, maar je kunt ook naar een plek verder weg om vanuit daar te wandelen. Het is bijvoorbeeld erg leuk om te wandelen in Zuid-Limburg. De natuur is hier prachtig! Bij de volgende tip noemen we apps die je kunt installeren op jouw telefoon waarop je verschillende wandelroutes kunt vinden.

Tip 6: Installeer handige apps op je telefoon

Heb je een mobiele telefoon? Hierop zijn verschillende apps te installeren die erg handige kunnen zijn wanneer je wilt gaan lopen. Een greep uit de apps:

  1. Natuur Routes: hierop staan meer dan 300 routes die lopen door prachtige natuurgebieden. Zo beweeg je niet alleen maar kun je ook genieten van de omgeving.
  2. Wandelzapp: ook hierop zijn veel wandelroutes te vinden, variërend van 4 tot 30 kilometer. Je kunt diverse filters instellen met waar aan een wandelroute moet voldoen. 
  3. RoutAbel: deze app geeft niet alleen leuke routes, ook wordt er allerlei informatie gegeven over bezienswaardigheden, streekverhalen, historie en streekproducten. 
  4. Runkeeper: met deze app kun je de afstanden van jouw gewandelde routes makkelijk bijhouden. Zo kun je goed zien hoe lang je hebt gelopen en hoe ver, en kun je dit opbouwen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met

Openingsfoto: Pexels. com