Een steen in mijn maag. Dat had ik na het lezen van Zoeken naar Sara van Alain Donker. Soms geloof je niet dat het echt gebeurt. Dat anno nu een moeder er met haar dochter vandoor kan gaan. De vader vertwijfeld achterlatend, al jaren op zoek naar zijn dochter. Het verhaal gaat niet alleen over ontvoering van een kind maar ook over ouderverstoting.

Verwijdering

Ouderverstoting is afschuwelijk. In het boek lees je hoe de relatie tussen Alain en zijn vriendin Silke langzaam maar zeker verandert. Van een gelukkig stel blijft weinig over. De verwijdering wordt groter met als belangrijkste gevolg dat de afstand tussen Alain en zijn dochter Sara groeit. Het meisje lijkt tegen hem te worden opgezet. Ze zien elkaar steeds minder, steeds korter en het contact wordt steeds moeizamer.

Op Youtube zijn een aantal reportages te zien van TVOost over de problematiek van een (v)echtscheiding.

Nieuwsgierig naar de oorzaak van deze ouderverstoting

Soms dacht ik tijdens het lezen ‘Wat een sukkel. Wees niet zo naïef. Maak stennis. Neem geen genoegen met de antwoorden die je krijgt’, maar het is gemakkelijk praten als buitenstaander.

We lezen het verhaal van één kant. Het maakt nieuwsgierig naar de beweegredenen van de moeder. Waarom gunt ze haar dochter geen vader in haar leven? Waarom verhuist ze steeds, haalt ze haar dochter van school, komt ze afspraken niet na? Hoe wreed is haar gedrag. Niet alleen voor Alain, ook voor Sara. Ouderverstoting wordt niet voor niets kindermishandeling genoemd.

De vader komt er bekaaid af

De rol van (overheids)instanties lijkt dubieus. Vrijwel automatisch wordt de kant van de moeder gekozen. Ook al is er sprake van gedeeld ouderlijk gezag, de vader komt er bijzonder bekaaid vanaf. En dan te bedenken dat Alain niet de eerste ouder is die hier mee te maken krijgt. Talloze vaders (en moeders) overkomt dit lot. Dat hun kind wordt ontvoerd door de ene ouder en zij jaren moeten vechten om hun kind weer in de armen te kunnen sluiten. Als dat al lukt. Voor Alain lijkt dat moment nog ver weg.

Alain Donker woont op dit moment in Italië. Hij is gespecialiseerd in renaissance-kunst en -cultuur. Hij is getrouwd en heeft een kind. Zijn dochter Sara is (nog steeds) spoorloos.

Meer over echtscheiding

Naar aanleiding van haar eigen scheiding schreef Brigitte Leferink het boek Mevrouw de Wit of hoe zal ik me noemen na de scheiding. In het artikel Einde zomer, begin periode van scheidingen benoemde ze het belang van een goede verstandhouding tussen ouders als de relatie over is.